Начало >Добруджа >Регионални

Кметът на Василево - 24 часа на разположение на хората (ВИДЕО)

02.08.2017 г. 14:58:07 ч.
/
Кметът на Василево - 24 часа на разположение на хората (ВИДЕО)
На 30 км. от Добрич, в границите на община Генерал Тошево, се намира с.Василево. Втори мандат кмет там е Илиян Колев, мъж на христова възраст, който 24 часа е на разположение на своите съселяни. Издигнали го от Коалиция за България и тогавашният кмет на Генерал Тошево Димитър Михайлов му казал: Първи мандат се печели лесно, все някой ще се излъже да гласува за теб, но после става трудно. Толкова много работа е свършил Илиян Колев, че надали ще е проблем да го изберат и трети мандат. Още не е решил дали ще се кандидатира, но най-вероятно решението му ще е положително.
Сега не бърза да излиза в отпуск, защото чака да започне реализацията на проект, благодарение на който ще бъдат асфалтирани улиците втора и четвърта и пътя до с. Балканци. Само преди седмица е завършено асфалтирането на улицата до гробищния парк. За децата, които посещават училището в Преселенци е направена специална чакалня, за да не мръзнат в студените дни, докато чакат училищния автобус. В парка пък е изградена детска площадка, която малчуганите пазят като очите си, защото, ако нещо се повреди, те ще  бъдат ощетени.
Илиян Колев е второстепенен разпоредител с бюджетни средства не само за Василево, но и за селата Балканци, Конаре, Средина, Калина и Великово. Бюджетът на тези шест населени места, заедно с детската градина, която се намира във Василево, е в рамките на 45 000 лв. Не са много, но се оправяме, казва кметът.
Той  прави всичко възможно, за да намери работа на своите съселяни-13 от тях си изкарват хляба в сладкарския цех на Балчик, други 10 души работят в рибарската фабрика на Г.Тошево, но мнозинството от хората са при местния арендатор Стоян Рачев, който много помага на кмета във всяко отношение.
Чисто, спретнато, подредено, селото е  дом не само за българи, но и за британци, шотландци, уелсци и руснаци, които живеят задружно. Помагат си взаимно кой с каквото може, а уелсецът е най-активен в това отношение, като до вчера, преди да си отпътува за родината, гаражът му е бил нон стоп с отворени врати и всеки е имал право да си вземе какъвто инструмент иска, за да си свърши работата.
Никой нищо не краде и не злоупотребява в нашето село, хвали се кметът. През първия му мандат имало нощна охрана, за която събирали пари от хората, но после се отказали от нея.
Където може да се получи финансиране по проекти, кметът е успял да се вреди. По проект е ремонтирана кухнята на детската градина, по проект са назначени петима млади хора, които се грижат за опазване на чистота на селото и на парка. По проект се асфалтират улици, по проект е изграден кабинет за медиатори, които работят с младите роми, а всичко това показва, че когато на един човек му се работи, той търси начини.
При нас няма чужденци, няма роми, няма българи, твърди младият кмет. Сплотени сме и нямаме проблеми. За себе си Илиян Колев казва, че винаги е сред хората, обръща им внимание, помага им и те затова го уважават, друга тайна няма. Той е родом от Василево, възпитаник е на ПГ по земеделие „Тодор Рачински” в Ген.Тошево, след което отбива военната си служба в ВВМУ във Варна. Предложили му служба там, но отказал. Когато се върнал на село старият кмет Кънчо Колев го взел като секретар при себе си и за да го подготви за кмет.
Преди четири години спомоществователи изградили параклис в центъра на селото, където за чистота и реда се грижи баба Гинка Василева. Тя не спира да хвали кмета за всичко, което прави за хората от селото.
Една от атракциите в селото е 95-годишният дядо Йордан, ветеран от Втората световна война. Той винаги е готов да покаже своите ордени и да разкаже спомените си.


Репортаж на Дана Михайлова и Стефан Калев

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Дичо и „Уикеда” ще са хедлайнери на „Българево ROCKS“ на 2 август (ВИДЕО)
Дичо и „Уикеда” ще са хедлайнери на „Българево ROCKS“ на 2 август (ВИДЕО)
Поздрав от Илхан Мюстеджеб - кмет на Община Крушари
Поздрав от Илхан Мюстеджеб - кмет на Община Крушари
Две села в община Каварна празнуваха днес (СНИМКИ)
Две села в община Каварна празнуваха днес (СНИМКИ)
Фолклорен ансамбъл "Тракия" гостува в Тервел с концерта „В делник и празник“ (ВИДЕО+СНИМКИ)
Фолклорен ансамбъл "Тракия" гостува в Тервел с концерта „В делник и празник“ (ВИДЕО+СНИМКИ)



Яндекс.Метрика