Начало >Добруджа >Регионални

Който мисли за здравето си, да си купува хляб на нормална цена, съветва Тошко Няголов от Г.Тошево (ВИДЕО)

21.05.2019 г. 14:25:52 ч.
/
Който мисли за здравето си, да си купува  хляб на нормална цена,  съветва  Тошко Няголов от Г.Тошево (ВИДЕО)
8 производители на хляб влизат в община Генерал Тошево, за да предлагат хляб, но местният добруджанец, който вече 27 години храни населението на един от най-плодородните краища на страната ни се казва Тошко Няголов. Той открива първата за времето си частна фурна през  1992 г. За това време е натрупан богат опит, независимо от голямата конкуренция. Това, което отличава продукцията на председателя на Регионалния съюз на хлебарите и сладкарите са натуралните продукти, от които се замесва тестото.
Аз съм един от малките или средни производители, но най-същественото при нас е, че държим на качеството и на чистия етикет, заявява отговорно хлебарят. В неговата продукция липсват подобрители, овкусители, набухватели, а се ползват брашно, мая, сол, вода, замесени с голяма доза любов. Всичко се прави по стара рецепта, останала от едно време, а по-голямата част е ръчно производство, което пък е фактор за по-голяма трайност. Във фурната му работят 8 души, като производството е доста редуцирано, защото освен голямата конкуренция е свито и потреблението. Тошко Няголов смята, че вече е време някое от децата да поеме бизнеса. Негови клиенти са хората от град Ген.Тошево, голяма част от селата в общината,  социалният патронаж, детските градини, училищата, като това са ангажименти, поети  към общината. Освен хляб,  фурната произвежда закуски и козунаци, като в продължение на няколко години на пазара е наложена собствена марка домашен козунак, произведен с прясно мляко и пресни яйца, масло и свинска мас.
Тошко Няголов приключва своя последен мандат като председател на Регионалния съюз на хлебарите и сладкарите и в края на годината смята да сдаде поста, който с две прекъсвания заема в продължение на 20 години. За съюза той казва, че като браншова организация има полза от него, но за жалост голяма част от хората вече не вярват на нищо. През всичките тези години политиците декларираха, че ще се приеме закон за браншовите организации, че ще има регулация, която са създали професионалистите, но всичко е само в сферата на желанията и на браншовите организации им се налага да се борят с държавата, заявява той. Що касае цената хляба и неговата себестойност, специалистът е на мнение, че конкуренцията, която държи тази продажна цена я прави да е на границата на себестойността му.  Ако килограм хляб струва 1.50-1.60 лв.,  то той е добър и нормален, а няма как цената му да е 0.50 - 0.60 лв., защото само брашното струва толкова.  Който мисли за здравето си, да си  купува хляб на нормална цена,  съветва  притежателят  на първата  частна фурна в Добруджа.
 
Репортаж на Дана Михайлова и Стефан Калев

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
С празнична програма детска градина „Радост“ в с.Стефан Караджа ще отбележи  50 годишен юбилей
С празнична програма детска градина „Радост“ в с.Стефан Караджа ще отбележи 50 годишен юбилей
Десетки жители на Смолница и съседните села почетоха д-р Ивелин Тончев (ВИДЕО)
Десетки жители на Смолница и съседните села почетоха д-р Ивелин Тончев (ВИДЕО)
Десетки жители на Смолница и съседните села почетоха д-р Ивелин Тончев (СНИМКИ)
Десетки жители на Смолница и съседните села почетоха д-р Ивелин Тончев (СНИМКИ)
Определят съставите на секционните избирателни комисии в Община Добричка на 30 април
Определят съставите на секционните избирателни комисии в Община Добричка на 30 април



Яндекс.Метрика