Начало >Добруджа >Общество

Колекторската дейност – в основата на загубата, регистрирана от „Жилфонд-инвест” през 2018 г.

24.04.2019 г. 13:17:15 ч.
/
Колекторската дейност – в основата на загубата, регистрирана от „Жилфонд-инвест” през 2018 г.
Със загуба в размер на 188 хиляди лева е приключило 2018 година дружеството “Жилфонд-инвест”.  Управителят на дружеството Сотир Попчев обясни, че основно загубата е реализирана от колекторска дейност. Припомняме, след направени промени и прехвърляне на жилищата в капитала на община Добрич, дружеството работи по нови правила – само като колектор на наеми. Попчев обясни,че от 2017 до началото на 2018 г, за 9 месеца дружеството е получило 90 хил. лв. при реална цена на услугата, която постфактум договорихме, близо 40 хиляди на месец, сподели Попчев.  Сумите както са сега по договора стигат. Проблемът е, че договорът закъсня и в крайна сметка 9 месеца дружеството работи, без да получава реално възнаграждение за дейността си, каза управителят на „Жилфонд-инвест”.
Той изтъкна, че разходите са съкратени с близо 300 хиляди, спрямо 2017 година, като загубата в края на година е била значително намалена. През първите три месеца на 2019 г. резултатът е положителен – около 20 хиляди лева.
Относно ремонтите, Попчев заяви, че действат стриктно според наредбата , според която те са прехвърлени като отговорност на наемателите. Правим ремонти най-вече за новонастанените наематели, коментира Попчев. Той съобщи, че събраната сума от наеми за 2018 година, съответно преведени на Община Добрич, са 1 127 600 лева. От тях 455 хиляди отиват за издръжка на дружеството, което означава, че за общината остават 672 хиляди.
Вземанията на дружеството  са в размер на 184 хиляди, като 110 хиляди от тях са от предоставен краткосрочен заем на ФК „Добруджа 1919”.
В отговор на въпрос управителят на „Жилфонд-инвест” Сотир Попчев обясни, че срокът за връщане на заема е изтекъл, като след редица разговори, преди дни е подписано споразумение за разсрочено плащане на задълженията за период от 34 месеца, като плащанията трябва да започнат през юли. В него са включени всички дължими лихви към момента – възнаградителни и наказателни за просрочието.
Около 700 души са в списъка на чакащи за общинско жилище, като новите подадени заявления за 2018 са 111, уточни  зам.-кметът Елка Димова.
В края на дебатите общинският съветник Мая Димитрова предложи на следващата сесия да бъде внесена докладна записка за учредяване на фонд във връзка с общинските жилища. Сумата е достатъчно висока. 700 човек чакат за общински жилища.

Коментирайте
Подобни новини
Патронен празник, награда „Йордан Парушев” и Немкофония предстоят за ЕГ „Гео Милев” (ВИДЕО)
Патронен празник, награда „Йордан Парушев” и Немкофония предстоят за ЕГ „Гео Милев” (ВИДЕО)
ВиК авариите в област Добрич на 3 май
ВиК авариите в област Добрич на 3 май
Днес е Разпети петък
Днес е Разпети петък
Прогноза за времето на 3 май
Прогноза за времето на 3 май



Яндекс.Метрика