Начало >Добруджа >Общество

„Комисията по досиетата и отварянето на архивите на Държавна сигурност” документален филм бе представен в столицата (ВИДЕО)

12.07.2019 г. 11:18:28 ч.
/
„Комисията по досиетата и отварянето на архивите на Държавна сигурност” документален филм бе представен в столицата  (ВИДЕО)
По повод 12 години от създаването на Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия  в кино „Одеон“, в София, бе представен документалния филм „Комисията по досиетата и отварянето на архивите на Държавна сигурност”, това съобщи за радио „Добруджа“  председателят на комисията и наш съгражданин Евтим Костадинов.Премиерата  на филма бе открита от Председателя на Комисията, Евтим Костадинов. Той приветства гостите с добре дошли и благодари за оказаното доверие през всичките тези години към работа на Комисията. Г-н Костадинов подчерта, че филмът е един вид „нетрадиционен отчет“ за нейната работа, защото на 17 май се навършват 12 години от създаването й. По закон, Комисията се отчита с доклад на всеки шест месеца пред Народното събрание, като в него се посочват и предстоящите цели и задачи за следващите шест месеца. Чрез този филм,  Комисията се опитва да пресъздаде духа на времето, волята на обществото и необходимостта от създаването на работещ Закон  и работеща институция, която да го съблюдава. Посланието в него е насочено към младите хора, към поколението, което идва след нас и което трябва да отвори тази страница от историята до краСлед края на филма г-н Костадинов покани на сцената всички членове на Комисията, като направи кратка визитка на всеки един  от тях, в която подчерта индивидуалният им принос към общата работа на институцията. На сцената бяха поканени и създателите на филма, сценаристът Христо Христов, журналист-изследовател, и режисьорът Димитър Коцев. По нататък г-н Костадинов изказа сърдечната си благодарност към хората, които участваха във филма, със свои спомени разкази и мнения: Политиците, депутати от 40 –то Народно събрание работили по създаването на закона – Татяна Дончева, Касим Дал, Николай Свинаров, конституционния съдия - Константин Пенчев,  ръководителя на правния отдел на фондация „Програма достъп до информация“- Александър Кашъмов, зам.  министъра на МВР- Веселин Вучков, Изследователите – Мария Дерменджиева, Момчил Методиев, жертвите на ДС, бившият политически затворник - Любомир Канов   и всички приятели на Комисията, които я подкрепяха в годините.Журналистът Христо Христов, благодари на Комисията за предоставената му възможност да пресъздаде събитията по процеса на отварянето на досиетата на Държавна сигурност и реакцията  му в политическия и обществен живот. Той подчерта, че за изминалите 30 години от края на тоталитарната комунистическа система в България отварянето на досиетата на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА, и разкриването на техните сътрудници се оказа единственият декомунизационен процес, по който обществото постигна успех.

Глевайте видеофилма  тук!

Коментирайте
Подобни новини
Говорителят на Районна прокуратура - Добрич издаде монография на тема, свързана с транспортните престъпления
Говорителят на Районна прокуратура - Добрич издаде монография на тема, свързана с транспортните престъпления
По Проект „Красива България“  е одобрен ремонтът на читалището в Паскалево
По Проект „Красива България“ е одобрен ремонтът на читалището в Паскалево
Орк. „Приятели фолк“ посреща празника с видеоклип на песента „Светъл ден, Гергьовден“ (ВИДЕО)
Орк. „Приятели фолк“ посреща празника с видеоклип на песента „Светъл ден, Гергьовден“ (ВИДЕО)
Ученици от ЕГ „Гео Милев“ се докоснаха до работата в медийна група „Добруджа“ (СНИМКИ)
Ученици от ЕГ „Гео Милев“ се докоснаха до работата в медийна група „Добруджа“ (СНИМКИ)



Яндекс.Метрика