Начало >Добруджа >Общество

„Комисията по досиетата и отварянето на архивите на Държавна сигурност” документален филм бе представен в столицата (ВИДЕО)

12.07.2019 г. 11:18:28 ч.
/
„Комисията по досиетата и отварянето на архивите на Държавна сигурност” документален филм бе представен в столицата  (ВИДЕО)
По повод 12 години от създаването на Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия  в кино „Одеон“, в София, бе представен документалния филм „Комисията по досиетата и отварянето на архивите на Държавна сигурност”, това съобщи за радио „Добруджа“  председателят на комисията и наш съгражданин Евтим Костадинов.Премиерата  на филма бе открита от Председателя на Комисията, Евтим Костадинов. Той приветства гостите с добре дошли и благодари за оказаното доверие през всичките тези години към работа на Комисията. Г-н Костадинов подчерта, че филмът е един вид „нетрадиционен отчет“ за нейната работа, защото на 17 май се навършват 12 години от създаването й. По закон, Комисията се отчита с доклад на всеки шест месеца пред Народното събрание, като в него се посочват и предстоящите цели и задачи за следващите шест месеца. Чрез този филм,  Комисията се опитва да пресъздаде духа на времето, волята на обществото и необходимостта от създаването на работещ Закон  и работеща институция, която да го съблюдава. Посланието в него е насочено към младите хора, към поколението, което идва след нас и което трябва да отвори тази страница от историята до краСлед края на филма г-н Костадинов покани на сцената всички членове на Комисията, като направи кратка визитка на всеки един  от тях, в която подчерта индивидуалният им принос към общата работа на институцията. На сцената бяха поканени и създателите на филма, сценаристът Христо Христов, журналист-изследовател, и режисьорът Димитър Коцев. По нататък г-н Костадинов изказа сърдечната си благодарност към хората, които участваха във филма, със свои спомени разкази и мнения: Политиците, депутати от 40 –то Народно събрание работили по създаването на закона – Татяна Дончева, Касим Дал, Николай Свинаров, конституционния съдия - Константин Пенчев,  ръководителя на правния отдел на фондация „Програма достъп до информация“- Александър Кашъмов, зам.  министъра на МВР- Веселин Вучков, Изследователите – Мария Дерменджиева, Момчил Методиев, жертвите на ДС, бившият политически затворник - Любомир Канов   и всички приятели на Комисията, които я подкрепяха в годините.Журналистът Христо Христов, благодари на Комисията за предоставената му възможност да пресъздаде събитията по процеса на отварянето на досиетата на Държавна сигурност и реакцията  му в политическия и обществен живот. Той подчерта, че за изминалите 30 години от края на тоталитарната комунистическа система в България отварянето на досиетата на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА, и разкриването на техните сътрудници се оказа единственият декомунизационен процес, по който обществото постигна успех.

Глевайте видеофилма  тук!

Коментирайте
Подобни новини
Експерт:"Чудната градина" е успешно социално предприятие (ВИДЕО)
Експерт:"Чудната градина" е успешно социално предприятие (ВИДЕО)
Община Добрич: Участък от улица „Георги Кирков“ ще бъде затворен за движение поради ремонтни дейности
Община Добрич: Участък от улица „Георги Кирков“ ще бъде затворен за движение поради ремонтни дейности
Михаил Иванов от Добрич мина по стъпките на Анри Дюнан край Солферино (ВИДЕО)
Михаил Иванов от Добрич мина по стъпките на Анри Дюнан край Солферино (ВИДЕО)
Времето на 16 юли
Времето на 16 юлиЯндекс.Метрика