Начало >Добруджа >Общество

Конференция по проект "Европа в България: Общо бъдеще" се проведе в пресклуба на БТА в Добрич (ВИДЕО)

07.02.2023 г. 16:20:38 ч.
/
Конференция по проект "Европа в България: Общо бъдеще" се проведе в пресклуба на БТА в Добрич (ВИДЕО)
Конференция по проект "Европа в България: Общо бъдеще" се състоя днес в пресклуба на БТА в Добрич. Тя бе организирана от БТА с подкрепата на Европейската комисия. В конференцията участие взеха областният управител на Добрич Здравко Здравков, кметът на Община Каварна Елена Балтаджиева, заместник-кметът на Община Добрич – Росица Йорданова, Ели Петрова – директор на дирекция „Хуманитарни дейности, европейски проекти, програми и икономически политики“ в Община Добричка, управителят на Областен информационен център – инж. Геновева Друмева и ръководителят на „Европа Директно“ в Добрич Татяна Гичева.

На събитието бяха дискутирани перспективите и стратегиите за развитие на Североизточен регион, част от който е и област Добрич. Във фокуса е кохезионната политика, или политика на сближаване на ЕС, през настоящия програмен период. Представени бяха добри практики и успешни проекти от предходния програмен период – 2014-2020 г. Целта на инициативата на БТА е да информира и да насърчи открит диалог по темата. Водещ на събитието бе Александра Антонова от БТА.

Трябва да има последователност във взиманите решения, за да има устойчивост в реализираните проекти. Това заяви областният управител на Добрич Здравко Здравков по време на конференцията. Здравков каза още, че област Добрич изостава с инфраструктурните проекти и дори за новия програмен период до 2027 г. няма нито един голям инфраструктурен проект в района. Това е въпрос на планиране, уточни областният управител. Той добави, че за последния програмен период са изпълнени 1020 договора, с обща стойност на безвъзмездната финансова помощ над 257 млн. лв.

Зам.-кметът на Община Добрич Росица Йорданова представи на конференцията проекта "Развитие на интегрирана система на градския транспорт", който се изпълнява от Общината. Тя разказа и какво предстои, уточнявайки, че фокусът сега е върху възможностите на Плана за възстановяване и устойчивост.

През програмния период 2014-2020 година в област Добрич са сключени 740 договора за близо  204 млн. лв. по европейските програми, без програмата за развитие на селското стопанство. Това каза пред присъстващите Геновева Друмева – управител на ОИЦ – Добрич. Тя  представи в подробности данните за изминалия програмен период и добави, че в областта вече има 10 договорени проекта по програмите от новия програмен период.

Проекти, по които се работи и какво предстои в тази насока представиха също така кметът на Община Каварна Елена Балтаджиева и Ели Петрова от Община Добричка.

 Данни за изминалия програмен период и новите възможности за периода 2021-2027 година презентира и Татяна Гичева - ръководител на „Европа Директно“ в Добрич.
 
Репортаж на Галина Бозукова и Преслав Димитров

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Ученици от ЕГ „Гео Милев“ се докоснаха до работата в медийна група „Добруджа“ (СНИМКИ)
Ученици от ЕГ „Гео Милев“ се докоснаха до работата в медийна група „Добруджа“ (СНИМКИ)
98 години навършва днес Златният глас на Добруджа Верка Сидерова
98 години навършва днес Златният глас на Добруджа Верка Сидерова
Водните аварии днес
Водните аварии днес
Започва изплащането на великденските добавки
Започва изплащането на великденските добавки



Яндекс.Метрика