Начало >Добруджа >Общество

Костадин Костадинов: Добивите от царевица на места край морето са почти нулеви

21.08.2020 г. 12:14:52 ч.
/
Костадин Костадинов: Добивите от царевица на места край морето са почти нулеви
Председателят на Асоциацията на зърнопроизводителите Костадин Костадинов проведе среща вчера с представители на Асоциацията на банките във връзка с кризисната година за земеделците. Обяснихме им ситуацията в Добруджа. Срещнахме разбиране от тяхна страна. Те имат готовност за вземане на мерки предвид ситуацията, като разсрочване на кредити, но ще се действа индивидуално по региони. Това заяви в ефира на радио „Добруджа“ Костадинов. Той припомни, че казусът е обсъден предварително и с Министерството на земеделието, като е решено, за да бъде обявено неблагоприятно климатично явление – суша, в дадени общини, първо да бъдат представени климатични данни и да се реши, които са регионите, които са най-засегнати от сушата, като след това изготвеният списък ще бъде представен и на банките.
Освен това в засегнатите райони, земеделските производители, които имат задължения към ДФ „Земеделие“, няма да бъдат наказвани по съответния ред.
Това е най-тежката година от много време насам, отново повтори Костадинов, но уточни, че ситуацията е индивидуална за всеки отделен район. В момента върви жътвата на слънчоглед и царевица. В най-засушените райони – тези край морето, добивът на слънчоглед е между 50 и 100 кг. от декар, при царевицата – също, на места въобще няма зърно, посочи Костадинов.
Относно рентите, Костадинов каза, че те няма да бъдат на нивата от предходни години, но не се нае да посочи цифра. Той е категоричен, че рентите трябва да бъдат на база на икономически показатели.
Относно помощта от държавата, Костадинов посочи, че по мярка COVID, зърнопроизводителите  могат да получават по 30 лева на наето лице в периода на извънредно положение. Освен това върху субсидията, която трябва да получим през януари, ще имаме допълнително по около 2,50 – 2,80 лева. Това са парите, които зърнопроизводителите ще получат. Затова казвам, че те са най-ощетените в това разпределение, категоричен бе Костадинов. По думите му има какво да се желае още в диалога с Министерството на земеделието. Той призна, че годината е тежка, не само от климатична гледа точка, но заради пандемията и политическата криза.
През целия период на пандемията, зърнопроизводителите не са спрели да работят, даже и в момента много от нас бяха на полето. Това, което сме поискали от МЗХ, в голяма част е удовлетворено, защото ние сме искали мерки, с които да преодолеем кризата, каза още Костадинов. 

Коментирайте
Подобни новини
Бутикови козунаци ще предложи за Великден сладкарница ТортЕ в Добрич
Бутикови козунаци ще предложи за Великден сладкарница ТортЕ в Добрич
Константина Петрова отново ще води листата на ПП „Възраждане” в Добрич  за предсрочните парламентарни избори
Константина Петрова отново ще води листата на ПП „Възраждане” в Добрич за предсрочните парламентарни избори
Времето на 30 април
Времето на 30 април
Общински съвет - Добрич ще заседава утре
Общински съвет - Добрич ще заседава утре



Яндекс.Метрика