Начало >Добруджа >Криминални

Кражбите на имущество са определящи за област Добрич (ВИДЕО)

31.10.2018 г. 13:24:23 ч.
/
Кражбите на имущество са определящи за област Добрич (ВИДЕО)
Старши комисар Никола Панчев, директор на ОД на МВР в Добрич, шефът на Пътна полиция Жулиян Минев и началникът на Криминална полиция Красимир Манолов свикаха представителите на добричките медии, за да отчетат дейността си през октомври и да заявят, че оттук насетне подобни сбирки ще се провеждат ежемесечно.
Старши комисар Никола Панчев оглавява Областната дирекция в Добрич от месец април, преминал е през всички нива в МВР, като е заемал различни изпълнителски и ръководни дейности.
Не са регистрирани престъпления с висок обществен отзвук като грабежи, телефонни измами и тежки криминални деяния през октомври месец, започна своята презентация гл.комисар Панчев. Според него това се дължи на добрата превантивна работа на полицията и медиите. Общо 168 криминални престъпления са регистрирани на територията на областта през този месец, като 80 от тях са разкрити. За сравнение през миналата година по това време този вид престъпления са били със 17 повече (185).
Кражбите на имущество са определящи за област Добрич. Те са 1/3 от общия брой на извършените престъпления. За октомври техният брой е 48, спрямо 53 през м.г. Разкрити са 15 срещу 9 през 2017 г. Положителна мярка срещу този вид престъпления са проведените специализирани операции. От 9 до 21 октомври съвместно с Дирекция „Жандармерия” е проведена мащабна операция на територията на цялата област и през този период се забелязва спад на извършваните престъпления. 14 са регистрираните домови кражби през октомври, като 5 от тях са разкрити. 6 са кражбите на селскостопанска продукция, като посегателствата са предимно върху царевица, орехи, разсад за лавандула. Отбелязва се спад и на джебчийските кражби,като през октомври няма нито една, регистрирана на територията на областта.
За месеца са регистрирани 20 случая на заловени от полицията с наркотици, както за разпространение, така и за лична употреба. При специализирана операция през този месец, съвместно с Първо РУ и Криминална полиция, при проверка в дом на ул. Ружа са задържани 2 лица, задържани първоначално за 72 часа, а на единия е наложена постоянна мярка за задържане. Намерени са 57 бр. полиетиленови пакетчета марихуана или общо 70 гр. и 19 пакетчета амфетамин, също 70 гр., палка, ножове, радиостанции, латексова маска.
Други 3 лица, съответно на 22, 23 и 28 г. –мъже са задържани за кражби в Добрич и областта, предимно офиси, магазини. Повдигнати са им обвинения, предстои да бъдат осъдени.
Кражба на парична сума от касово помещение е извършена в началото на месеца. Извършителят е установен, той е на 48 години, от Варна, специалист по взломни кражби. Материалите по делото са в прокуратурата.
Разкрит е грабеж, извършен през май в Добрич. Лицето е задържано. Става дума за 29-годишен мъж от Добрич.
Задържан е 42-годишен за опит за грабеж в парка на възрастна жена. Общо 11 са извършените от началото на 2018 г. грабежи, като 8 от тях са разкрити от полицията.
В началото на този месец полицията в Добрич е заловила 45-годишно лице, отклонило се от затвора  в Разделна. Осъден е за кражби. Бил е намерен в необитаема къща в родното си село, като са били необходими 2 дни, за да го открият с помощта на следово куче. Само три телефонни измами са регистрирани от началото на 2018 г.През 2016 те са били 30, през 2017-28, допълни шефът на Криминална полиция Красимир Манолов.
24 са обявените за издирване лица. От тях са установени 8.
 
Репортаж на Дана Михайлова и Стефан Калев
 

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Задържаха мъж за управление на автомобил с 1,88 промила
Задържаха мъж за управление на автомобил с 1,88 промила
Полицията задържа мъж за притежание на хероин
Полицията задържа мъж за притежание на хероин
Присъди за двама мъже за държане на наркотици с цел разпространение
Присъди за двама мъже за държане на наркотици с цел разпространение
Дете е блъснато на пешеходна пътека в Добрич
Дете е блъснато на пешеходна пътека в Добрич



Яндекс.Метрика