Красимир Янков, народен представител от БСП: Първите сто дни на правителството? Безвремие!

10.09.2017 г. 09:48:49 ч.
/
Красимир Янков, народен представител от БСП: Първите сто дни на правителството? Безвремие!
Първите сто дни на правителството? Безвремие!
Социалистите поставят в Добрич червена кутия за сигнали на граждани
 
 
През месец октомври в Добрич социалистите ще поставят червена кутия, за да приемат въпроси на граждани, сигнали, писма с проблеми. „Не само ще  се запознаваме с тях, но и ще даваме отговори в едномесечен срок“, обяви в интервю за Медийна група „Добруджа” областният лидер на БСП Мая Димитрова.
През миналата седмица в Добрич бе народният представител Красимир Янков. Той е сред най-активните депутати от нашия регион. Припомняме, че Янков постави в Народното събрание въпроса за финансовото състояние на „ВиК”- Добрич, за управлението му. И все още очаква отговор от министъра на регионалното развитие.
Красимир Янков определи като „безвремие” първите 100 дни на правителството. „Нищо не се е променило от предишния кабинет. Напротив – в сегашната коалиция Борисов явно е по-спокоен“, каза Янков в студиото на Медийна група „Добруджа”.
 
 
ВиК
Все още очаквам отговор от министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Въпросът е продиктуван от множеството сигнали, които получих от добричлии. Моята информация е, че през последните години се е увеличила задлъжнялостта на водното дружество. Очаквам отговор от министъра във времето за парламентарен контрол.
Междувременно разбираме, че управителят на водното дружество в Добрич отново е сменен. Не ми се иска да коментирам това решение на принципала – министерството. Аз съм привърженик на това да коментираме делата и да съдим хората по това, което правят, а не по това, което хората говорят за тях.
Но в никакъв случай не бих дал на новия управител 100 дни, както на правителството. Проблемите на ВиК – Добрич, са належащи и трябва да бъдат решавани още днес, най-късно утре.
Правителството
Нищо не се е променило от предишния кабинет, напротив – в сегашната коалиция Борисов явно е по-спокоен. Най-голямата парламентарна група – тази на ГЕРБ, която се ръководи от Цветан Цветанов, демонстрира самочувствие. Внасят закони, неспазвайки закона за нормативните актове – да има обществено обсъждане, да има мнение на засегнатите страни. Показват и арогантно отношение към опозицията.
Така че първите сто дни преминаха като загубено време, без план, хаотично.  
Давам един пример. Преди около 10 дни на заседание на Министерския съвет се прие отчет и целеви план за следващите две години на стратегията за борба с бедността. Някой да разбра? Някой разбра ли, че управлението на Борисов работи за преодоляване на бедността и неравенството в България?
Явно отново ние - като политическа партия, трябва да повдигнем въпроса за демографската криза.
МВР
Започваме новия политически сезон и съм категоричен, че ще бъда безкомпромисен с това, което се случва в МВР. Възмутен съм. Обявеното от ръководството на МВР 25 стотинки за нощен труд и 10 стотинки на час, когато са на разположение, но не са на работното си място, е подигравка с полицаите. Ръководството на министерството в лицето на министъра явно показва, че не иска да разбере колко отговорна е тази професия. За 8 часа нощен труд, когато криминалният контингент е по-активен и заплахите са повече, да вземат 2 лева е несериозно.
От 2010 година за 21 път се променя законът за МВР. Само през тази година е променян 3 пъти. Какво спокойствие и каква сигурност могат да имат тези служители на министерството?
Един проблем ще засегне сериозно и добричлии. Това е заявката на министъра да пренасочи полицаи от големите градове към по-малките населени места. Какво означава това? Че ще оголим големите градове?! Спокойствие в по-малките населени места може да има, като се запълни целият необходим щат на министерството, а не като се пренасочват служителите. В момента има недокомплект от 5 хиляди души.
Борба с корупцията
Управляващите се опитват да ни убедят, че задължително трябва да приемем орган, който да се бори с корупцията. Досега нямаше ли такива звена, които да се борят с корупцията?
Аз държа архивите на всички служби, които досега опитваха да борят корупцията, да преминат в новото звено. А не, както обикновено, всичко да се замете и да започнем наново.
Ще споделя нещо с Вас и Вашата аудитория, което се прикрива. Дирекция „Корупция” в ДАНС, която е предвидено в новия закон да влезе като гръбнак на новата структура, която ще бори корупцията, вече е обезглавена. Директорът е преместен, тримата началници на отдели са преместени, масово служителите от тази дирекция в ДАНС подават молби за напускане. И аз питам управляващите – как смятат да уплътнят това бъдещо звено? Защото не е само до закона. Човешкият фактор също е много важен – тези, които ще прилагат закона.
 
 
 
 
 
Снимка:dobrudjabg.com

Коментирайте
Подобни новини
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми



Яндекс.Метрика