Начало >Добруджа >Общество

Красивата къща на Койчо Колев е превърната в пепелище (ВИДЕО)

30.03.2021 г. 11:14:05 ч.
/
Красивата къща на Койчо Колев е превърната в пепелище (ВИДЕО)
„Това е животът ми,  всичко замина“, казва през сълзи известният майстор дърворезбар Койчо Колев.  Домът му в село Одринци е превърнат в пепелище. Огънят пламнал в неделя вечерта към 23 часа от съседната къща. Събудили го с викове чак към 2.30  часа, когато покривът и дървесината в двора били изгорели. Осем пожарни гасили пламъците, но не могли да спасят имуществото. “Не мога да ви опиша ужаса, който изживях, не мага да го осъзная, не мога да го приема“, споделя майсторът от ЕК“ Стария Добрич“.

Купил мястото преди години, сам построил къщата и пристройките, направил приказна градина. Таваните резбовал сам във възрожденски стил. Невероятната красота вече я няма, а майсторът, който се гордееше с дома си не спира да жали. Благодарен е на пожарникарите. С риск за живота си гасили огъня и хвърляли каквото могат да спасят от покрива. 11 кубика дървен материал е изгорял. Силно обгорена е колата на Койчо Колев.  Цяла нощ пожарникарите гасили пламъците. Застраховката едва ли ще покрие огромните щети. Има протокол, който доказва, че огънят е пламнал от къщата на Георги Стоянов, която сега е останала само обгорели тухли. Ако можеха да говорят двата бора в красивата градина, щяха да разказват за ужаса и болката, които стопанинът е изпитал. Още не може да каже как, но със сигурност ще запретне ръкави и отново ще гради и ще резбова дървото. Така е свикнал и е известен не само в Добрич и България , но и по света.
 
Преди месец разговаряхме с майстора в ателието му в ЕК “Стария Добрич“. Дърворезбарството не умира, търсят ни, сподели тогава майстор Койчо Колев.  Семейният герб – дърворезба  на майстора резбар Койчо Колев, краси посолството ни във Великобритания. Тези дни от телевизионен репортаж добруджанеца видял творбата си. Почувствал се изключително горд, нямало как да я сбърка. Негова е.. Много са поръчките  от чужденци посетили малката работилница-дюкян  в Добрич или ателието в село Одринци. Красивите дървени изделия тръгват за Канада, Англия, Австралия, Норвегия, Швеция, Дания и за целия свят,  казва в интервю за радио „Добруджа“ Койчо Колев. От 47 години той практикува занаята наследен от баща си и дядо си, да извайва от дърво най-различни форми. Да тегли душата на дървото във фрески и детайли. Направил е стотици резбовани тавани, олтари и врати. От ръцете му са тръгвали подаръци от дърворезба за  Живков, Първанов, Плевнелиев и Борисов. Ритуални зали и църкви са изографирали добричките майстори. Сега работят  по дърворезбоването на  манастира „Св.Марина“.
От пет години майстор Койчо Колев води школа за младежите запалени от резбарството. След голямата селекция десетина деца и до днес с удоволствие работят върху дървото и вече имат самочувствие на можещи. Неделята в която изгоря част от къщата му в Одринци пак ббил с децата с учениците си. Заедно правят еко-пътека край селото. Проектът е прекрасен и реализацията ще се види само до седмица.
Мечтата на майстора от години е за обща школа за народни художествени  занаяти. За това харесал и мястото на аптеката в „Старият Добрич“, но  не срещнал разбиране. Въпреки това интереса към дърворезбарството е голям и  занаятчията предава уменията си на младите последователи. Особено щастлив е, че синът му Петър Колев е усвоил до съвършенство занаята и ще има кой да съхрани традицията.
 
Репортаж на Севдалина Сарандева и Стефан Калев

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Водните аварии днес
Водните аварии днес
Започва Страстната седмица за православните християни
Започва Страстната седмица за православните християни
Община Добрич: Кампанията "Пица за смет" приключи повече от успешно (СНИМКИ)
Община Добрич: Кампанията "Пица за смет" приключи повече от успешно (СНИМКИ)
Прогноза за понеделник - 29 април
Прогноза за понеделник - 29 април



Яндекс.Метрика