Начало >Добруджа >Общество

Кучетата от общинския приют в Добрич очакват своите осиновители (ВИДЕО)

04.10.2022 г. 12:28:28 ч.
/
Кучетата от общинския приют в Добрич очакват своите осиновители (ВИДЕО)
Капацитетът на общинския приют е 104 животни, като в момента в него има 97 кучета. Това съобщи за медийна група „Добруджа“ д-р Михаела Тосева – ръководител на Общинския приют за безстопанствени животни – Добрич. Наш екип го посети във връзка с днешния Световен ден за защита на животните. След кастрация, ваксинация, обезпаразитяване и маркиране уличните животни се връщат обратно на местата, откъдето са взети. В приюта се задържат само изоставени от собствениците си кучета или такива, за които се прецени, че поради големите си размери, като питбул, кангал и каракачанска овчарка, представляват някаква заплаха за гражданите, обясни д-р Тосева.

От началото на тази година са осиновени около 40 кучета, предимно от чужбина. Д-р Тосева призова всеки, който иска да осинови куче, много внимателно да прецени дали може да полага адекватната грижа за животното, защото често има случаи, когато след 1-2 седмици кучета биват връщани обратно в приюта.

Д-р Тосева обясни, че основните нужди на приюта са свързани с ремонт на материалната база, за да може тя да отговаря на предписанията. Граждани и организации редовно помагат с дарения на лекарства и консерви при необходимост. Гранулирана храна е осигурена в достатъчни количества на животните, но по-малките или болните се нуждаят от различен вид и за целта се организират дарителски кампании.

Доброволците с голямо желание се включват и в разхождането на кучета. Д-р Тосева обясни, че на този етап това се случва само с отделените в самостоятелни къщички. Тези, които живеят по 4-5 заедно в бокс, не се извеждат на разходка, защото когато се изкара само едно от там, останалите реагират негативно.

От 2015 г. редовен доброволец в общинския приют е Илиана Ташева. Тя дори е осиновила куче оттам, което е щастливо да съжителства в дома й заедно с още едно куче и две котки – и трите, прибрани от улицата, а сега живеещи съвместно в игри и разбирателство. Основните дейности на Илиана Ташева като доброволец са намиране на дарители, поддържане на фейсбук страницата на приюта, търсене на домове на животните, разходка и социализация на кучетата.

„В приюта ще откриете едни прекрасни животни, които могат да ви дарят само любов. Няма никаква разлика между кучетата тук и тези с определена порода. Всички животни са еднакви“ – с тези думи Илиана Ташева призова всички, които искат да си вземат куче, първо да посетят общинския приют и да потърсят там своя нов член на семейството.

Репортаж на Димитър Узунов и Преслав Димитров

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Водните аварии днес
Водните аварии днес
Започва изплащането на великденските добавки
Започва изплащането на великденските добавки
Възпитаник на гимназията по туризъм в Добрич със сребърен медал от националното състезание по професии
Възпитаник на гимназията по туризъм в Добрич със сребърен медал от националното състезание по професии
Нивото на безработица през март в област Добрич е 5,74%
Нивото на безработица през март в област Добрич е 5,74%



Яндекс.Метрика