Къде са възможностите за манипулации на изборите

15.03.2017 г. 09:28:19 ч.
/ ИА Добруджа
Къде са възможностите за манипулации на изборите
Отчитането на резултатите от гласуването в секционните избирателни комисии е най-слабият момент в изборния процес, който отваря възможности за манипулации извън купения и контролирания вот. Макар че по време на броенето на гласовете и преференциите в секциите могат да присъстват застъпници и наблюдатели, възможностите за злоупотреби не могат да бъдат изцяло предотвратени, твърдят политици и експерти.

Гласуването с предварително попълнена бюлетина не е напълно невъзможно 
От две години на бюлетините има уникален номер в два екземпляра, единият от който се къса преди гласуването, а другият - след сравняване след това. Това на практика трябва да предотвратява възможността в тъмната стаичка да се влиза с предварително попълнена бюлетина, а празната - да се изнася за следващ гласоподавател.
Според експерти обаче подмяна все пак може да се направи, ако членовете на секционните избирателни комисии не сравняват номера на бюлетината след излизане от тъмната стаичка. Или - ако го късат така, че не се чете.

Едно драсване прави действителната бюлетина - недействителна 
След обявяване на края на изборния ден бюлетините се броят само в секционната избирателна комисия, в която влизат хора, излъчени от парламентарно представените партии в 43-ото народно събрание. Бюлетините се броят само от един от членовете на избирателната комисия, определен предварително с нейно решение. Правилата предвиждат на отделни купчини да се наредят действителните бюлетини с вот за всяка една политическа формация, гласовете "Не подкрепям никого", както и недействителните бюлетини.
Според експерти, политици и членове на предишни секционни избирателни комисии има две основни възможности за подправяне на резултатите: едната е в купчината за определена партия или коалиция да се слагат и други бюлетини, с което да се увеличи броят на гласовете в нейна подкрепа; другата - бюлетини за някои от формациите да се драскат умишлено с химикалка при броенето, което ги прави недействителни и намалява броя на гласовете за тези политически сили. В протокола обаче трябва да бъдат вписани поотделно недействителните гласове за всяка една от формациите, тъй че може да се види дали има съмнително голям брой за някоя от тях.

Броенето на преференциите 
При преброяване на преференциите за конкретните кандидати за депутати също са възможни изкривявания. Препоръчително е то да се прави след установяване на действителните и недействителните бюлетини, т.е. след броенето на гласовете.
Преференцията се отчита за реална, ако отбелязването е само в кръгчето и няма знаци в съседни кръгчета. При опит за манипулация допълнителни знаци X или V могат да бъдат поставени в други кръгчета, което прави гласът "действителен без преференцията", т.е. в полза на водача на кандидатската листа на предпочитаната партия.
Преференцията се отразява писмено от двама членове на секционната избирателна комисия - те поставят чертичка или кръгче върху число на бланка, с което отбелязват, че преференциите са колкото числото.

Критиките на застъпници и наблюдатели не могат да коригират резултата 
Възможност за манипулации има и при тайно споразумение в секционната избирателна комисия да не се брои коректно, твърдят експерти. Същото важи и при разсейване или невнимание на някои от нейните членове.
Застъпниците и наблюдателите могат да направят забележка, ако видят нередност при броенето или опит за нарушение, но нямат право да се намесват в работата на секционната избирателна комисия. Единствено нейните членове са компетентни да определят кой глас е действителен и кой - не.

Протоколите не могат да се променят без подписа на всички 
Според експерти е трудно да се фалшифицират резултатите в протокола без знанието на всички членове на секционната избирателна комисия. Нито един от тях няма право да откаже да подпише протокола с резултатите от гласуването - ако има забележка, може да го подпише "с особено мнение". Ако се прави поправка в броя на гласовете, тя трябва да се отбележи и да се подкрепи отново с всички подписи.
Преди трима от секционната избирателна комисия да занесат протокола в районната комисия, той се копира и се раздава на застъпници, наблюдатели и представители на партии, коалиции и инициативни комитети, както и се поставя на видно място - например на входната врата на училището, където е секцията. До него по-късно се лепи и разписка от районната комисия с броя на гласовете, които са отчетени.
В този случай, ако се направи смяна на протокола или се поправят данните по пътя към районната комисия, това няма как да остане незабелязано. Според политици обаче се правели и такива опити чрез подмяна на протокола с друг, който първо е подписан от всички и после - попълнен. Имало и вариант вече поправено число да се поправи отново. Както и да се фалшифицира подпис на член на комисията.

Опашките за предаване на изборни книжа будят съмнения 
Секционните избирателни комисии трябва да предадат протоколите в районните комисии до 24 часа след приключване на изборния ден, което през последните години е съпроводено с опашки и хаос в София. Протоколите се сканират и резултатите се пращат в Централната избирателна комисия. В такъв срок се предават и бюлетините, които отиват запечатани в чували в общинските администрации.
Районната избирателна комисия има право да върне протокола за поправки, ако в него има фрапиращи грешки. Тези корекции обаче отново трябва да бъдат подписани от всички. Ново броене на бюлетините се прави само ако фабричните номера в долния ъгъл на протокола са различни на двата му листа. Тогава бюлетините се броят от всички членове на секционната комисия в присъствие на районната.
Снимка:e-burgas.com
Източник:Dnevnik.bg

Коментирайте
Подобни новини
Ротацията в СЕМ започна: Габриела Наплатанова застава начело за 6 месеца
Ротацията в СЕМ започна: Габриела Наплатанова застава начело за 6 месеца
Краставици и домати поевтиняват, сиренето и млякото поскъпват
Краставици и домати поевтиняват, сиренето и млякото поскъпват
Данъкоплатците имат още два дни, за да подадат декларации за доходите си
Данъкоплатците имат още два дни, за да подадат декларации за доходите си
Енергийният министър e в Турция на преговори с "Боташ"
Енергийният министър e в Турция на преговори с "Боташ"



Яндекс.Метрика