Лондон и Брюксел се споразумяха за Брекзит

15.11.2018 г. 12:55:52 ч.
/
Лондон и Брюксел се споразумяха за Брекзит
Председателят на Европейския съвет Доналд Туск обяви, че свиква извънредна среща на лидерите от Европейския съюз на 25 ноември за одобрение на дългоочакваното споразумение. То беше прието късно снощи от британското правителство, а до края на седмицата страните-членки имат време да обявят забележките си, ако имат такива. Повече подробности вижте в прякото включване на кореспондента ни Десислава Апостолова от Брюксел.В Брюксел всички изпитват едно огрмно облекчение, че все пак беше постигната сделка, макар и в последния момент. Сега топката е в полето на страните - членки, които бяха удивително единни по отношение на преговорите за Брекзит. Предстои да видим дали това единство ще се запази до Срещата на върха следващата неделя.Мишел Барние, главен преговарящ на ЕК по въпросите за Брекзит: Това, което се споразумяхме, е честно и балансирано, отчита британските позиции, организара едно подредено излизането на Великобритания, гарантира, че няма да има твърда граница с Ирландия и полага основоните за амбициоцно ново партньорство. 

Доналд Туск, председател на Европейския съвет: Преговорният екип постигна двете наши най-важни цели: първо - подсигурени са ограничение на щетите, причинени от Брекзит, и второ - вие гарантирахте жизненоважните интереси и принципи на 27-те страни членки и на Европейския съюз като цяло. Нека да кажа нещо и на нашите британски приятели. Колкото и да ми е тъжно че ни напускате, ще направя всичко възможно това сбогуване да бъде възможно най-безболезненото както за вас, така и за нас.Споразумението включва 585 страници и представлява много детайлно описание на всички области, които засягат не само хората, но и икономиката в ЕС и Великобритания. Хилядите наши сънародници на Острова също донякъде могат да си отдъхнат, тъй като техните социални права са гарантирани - това е моментът, който касае най-много българите.

Предстои да видим как Тереза Мей ще представи договора в британския парламент преди гласуването, което ще бъде в началото на декември.
Снимка:cdn.img.inosmi.ru
Източник:БНТ

Коментирайте
Подобни новини
Непоклатим, дори на 71: Мъж нападна Арнолд Шварценегер (ВИДЕО)
Непоклатим, дори на 71: Мъж нападна Арнолд Шварценегер (ВИДЕО)
Пак инцидент със самолет "Сухой Суперджет 100"
Пак инцидент със самолет "Сухой Суперджет 100"
Себастиан Курц иска предсрочни избори в Австрия
Себастиан Курц иска предсрочни избори в Австрия
Холандия е победител на тазгодишната Евровизия
Холандия е победител на тазгодишната ЕвровизияЯндекс.Метрика