Начало >Добруджа >Общество

Ловният сезон се открива утре. 40 новоприети ще изпитат за първи път ловната тръпка (ВИДЕО)

10.08.2018 г. 14:10:48 ч.
/
Ловният сезон се открива утре. 40 новоприети ще изпитат за първи път ловната тръпка (ВИДЕО)
 
Ловният сезон започва утре, 11 август, с отстрел на прелетен дивеч - пъдпъдъци, гургулици и бекаси. Надяваме се, че ще има много пъдпъдък за ловуване, тъй като метеорологичните условия бяха благоприятни, разказва изп.директор на сдружение „Ловно-рибарско дружество” Добрич Петър Петров. Вече са проведени инструктажите с председателите на ловните дружинки във връзка с безопасността при ловуване и пожарната безопасност. Ловните дружини получават също така писмени разрешителни по Закона за лова и опазване на дивеча. В тях е упоменат районът на ловуване, видът дивеч и допустимите количества, които имат право да отстрелят.
Няма промяна в членския състав. Около 1000 са ловците, които имат валиден ловен билет и право да ходят на ловни излети, припомня Петър Петров. Около 40  са новоприетите в сдружението ловци, преминали успешно организирания курс.
Прелетният дивеч ще се ловува до края на септември, а от 1 октомври ще бъде разрешен ловът на местния дивеч – фазани, яребици и диви свине. Специални листовки, издадени от МЗХГ и от ИА по горите предупреждават ловците за опасността от пренасяне на африканската чума по свинете. В листовките се казва, че участниците в ловните излети носят отговорност, затова са призовани за максимална предпазливост, когато участват в ловни пътувания в страни, където има установени огнища на заразата. Румъния е една от тези страни, припомня Петър Петров и заявява, че на територията на България това заболяване не е установено.
880 яребици са разселени из полетата на Добруджа, допълни Петър Петров. Съвсем скоро предстои да се разселят 1350 фазана. И докато зайците и сърните вече са кът, то най-многобройни са пъдпъдъците на територията на сдружение „Ловно-рибарско дружество” Добрич.Най-редовно ловците регулират броя на лисиците, които са вреден дивеч. Вълци в региона се срещат все по-рядко, за сметка на скитащите кучета, които за някои селища са напаст.
Много ловна слука без злополука пожела Петър Петров на своите колеги – ловци.
 
 
Репортаж на Дана Михайлова и Павлина Живкова
 
Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Връчване на годишните награди „Добрич“ в областта на културата и науката
Връчване на годишните награди „Добрич“ в областта на културата и науката
Община град Добрич организира „Коледен базар – 2020“
Община град Добрич организира „Коледен базар – 2020“
Водните аварии днес
Водните аварии днес
23,6% от направените тестове са положителни, 18 от тях в Добрич
23,6% от направените тестове са положителни, 18 от тях в ДобричЯндекс.Метрика