Начало >Добруджа >Общество

Ловният сезон се открива утре. 40 новоприети ще изпитат за първи път ловната тръпка (ВИДЕО)

10.08.2018 г. 14:10:48 ч.
/
Ловният сезон се открива утре. 40 новоприети ще изпитат за първи път ловната тръпка (ВИДЕО)
 
Ловният сезон започва утре, 11 август, с отстрел на прелетен дивеч - пъдпъдъци, гургулици и бекаси. Надяваме се, че ще има много пъдпъдък за ловуване, тъй като метеорологичните условия бяха благоприятни, разказва изп.директор на сдружение „Ловно-рибарско дружество” Добрич Петър Петров. Вече са проведени инструктажите с председателите на ловните дружинки във връзка с безопасността при ловуване и пожарната безопасност. Ловните дружини получават също така писмени разрешителни по Закона за лова и опазване на дивеча. В тях е упоменат районът на ловуване, видът дивеч и допустимите количества, които имат право да отстрелят.
Няма промяна в членския състав. Около 1000 са ловците, които имат валиден ловен билет и право да ходят на ловни излети, припомня Петър Петров. Около 40  са новоприетите в сдружението ловци, преминали успешно организирания курс.
Прелетният дивеч ще се ловува до края на септември, а от 1 октомври ще бъде разрешен ловът на местния дивеч – фазани, яребици и диви свине. Специални листовки, издадени от МЗХГ и от ИА по горите предупреждават ловците за опасността от пренасяне на африканската чума по свинете. В листовките се казва, че участниците в ловните излети носят отговорност, затова са призовани за максимална предпазливост, когато участват в ловни пътувания в страни, където има установени огнища на заразата. Румъния е една от тези страни, припомня Петър Петров и заявява, че на територията на България това заболяване не е установено.
880 яребици са разселени из полетата на Добруджа, допълни Петър Петров. Съвсем скоро предстои да се разселят 1350 фазана. И докато зайците и сърните вече са кът, то най-многобройни са пъдпъдъците на територията на сдружение „Ловно-рибарско дружество” Добрич.Най-редовно ловците регулират броя на лисиците, които са вреден дивеч. Вълци в региона се срещат все по-рядко, за сметка на скитащите кучета, които за някои селища са напаст.
Много ловна слука без злополука пожела Петър Петров на своите колеги – ловци.
 
 
Репортаж на Дана Михайлова и Павлина Живкова
 
Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Дезинфекция на пощенските пратки в Ухан заради коронавируса в Китай
Дезинфекция на пощенските пратки в Ухан заради коронавируса в Китай
Проф.Иван Киряков: Пожълтяването на посевите не се дължи на слабо торене, засега опасност  за житото няма
Проф.Иван Киряков: Пожълтяването на посевите не се дължи на слабо торене, засега опасност за житото няма
CORTEVA ще получи  специалната статуетка на Добрички панаир АД (ВИДЕО)
CORTEVA ще получи специалната статуетка на Добрички панаир АД (ВИДЕО)
Времето на 30 януари
Времето на 30 януариЯндекс.Метрика