Лозан Панов: В лодката на Румъния има гребци, затова е по-бърза

13.03.2017 г. 13:01:38 ч.
/
Лозан Панов: В лодката на Румъния има гребци, затова е по-бърза
Дали добре познаваме нашия румънски съсед. Да се сравним с Румъния. Ние отдавна сме заедно в една лодка. Само че като че ли има гребци в лодката на румънците и тя се движи по-бързо от тази на България."

Това заяви пред БНТ председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов. Според него в Румъния има обществена непримиримост към корупцията и съзнание, че това явление ерозира държавата. Панов изтъкна, че предстоящото посещение у нас на Лаура Кьовеши, която ръководи борбата с корупцията в Румъния, е предизвикало "такава истерия в някои медии, като че ли ще се прави преврат".[СВЯТ Лаура Кьовеши Румъния]
Шефът на борбата с корупцията в Румъния идва у насСпоред Панов ние трябва да си зададем въпроса защо в Румъния се случват нещата с корупцията, а в България се опитваме да не ги коментираме. И да не се плашим от дебати по тази тема.

"Обществото в Румъния е непримиримо, в България не е така", каза Панов.

Той припомни, че преди време Моника Маковей е била посрещната в България по същия начин.

"Важни са хората. Нужни са няколко читави принципни магистрати, които са готови да си свършат работата, независимо какво ще се излее върху тях. Идването на г-жа Кьовеши е стъпка към това. Да видим разликите. В България създадохме специализираните наказателни съдилища. Дали обаче на тема корупция имаме достатъчно какво да покажем в сравнение с Румъния?", коментира Панов.

Според него причината за по-бавното развитие на България в това отношение е както в търпимостта на обществото, така и в това, че държавата не е достатъчно внимателна и контролните органи не си вършат работата.

"Много съдебни актове будят недоумение. Когато има сигнал, данни за нарушения, няма да се поколебая да осъществя своите правомощия. Нека гражданите да сигнализират, да дават примери", каза още Панов.

Той допълни, че не може да стои до всеки съдия и не е началнник на магистратите, но може да осъществява контрол, когато има данни за нарушение. Панов припомни, че предстоящият избор на нов Висш съдебен съвет е много важно събитие, защото то ще оформи съдебната система. Той призова съдиите да не влизат в схеми на регионално представителство, когато упражняват своя вот за представители във ВСС.

"Сега е моментът вие да покажете дали искате да се мултиплицира моделът", каза Панов.

Той изтъкна, че няма нищо по-страхливо от инвестицията и тя бяга от страна, в която няма предвидимост. Панов каза още, че съдиите трябва да работят според вътрешното си убеждение, но трябва да има отчетност и отговорност.

"Съдията е назависим, но не е независим от закона", заяви Панов.
Снимка:clubz.bg
Източник:ClubZ

Коментирайте
Подобни новини
Ротацията в СЕМ започна: Габриела Наплатанова застава начело за 6 месеца
Ротацията в СЕМ започна: Габриела Наплатанова застава начело за 6 месеца
Краставици и домати поевтиняват, сиренето и млякото поскъпват
Краставици и домати поевтиняват, сиренето и млякото поскъпват
Данъкоплатците имат още два дни, за да подадат декларации за доходите си
Данъкоплатците имат още два дни, за да подадат декларации за доходите си
Енергийният министър e в Турция на преговори с "Боташ"
Енергийният министър e в Турция на преговори с "Боташ"



Яндекс.Метрика