Начало >Добруджа >Общество

Маестра Константина кани на концерт на тенора Георги Чолаков в Пчеларово

20.09.2018 г. 12:38:29 ч.
/
Маестра Константина кани на концерт на тенора Георги Чолаков в Пчеларово
Тенорът Георги Чолаков ще изнесе концерт-рецитал в къщата на Константина Петкова в Пчеларово. Това е поредното събитие в уникалния дом в рамките на тазгодишния есенен салон. То ще се състои на открито, в двора на къщата, в неделя, 23 септември, от 11.30 часа.
Маестро Георги Чолаков работи с подрастващото поколение тенори в Германия и България. През 2016 г. Софийската опера и балет го почете със специален юбилеен концерт.
Лауреат на четири международни оперни конкурса: Златен медал в Тулуза – Франция. Голямата награда в Италия (Мерано). Завършва с отличен консерваторията в класа на Лиляна Жабленска от школата на проф. Христо Бръмбъров. Първият му ангажимент е в град Гьорлиц, където пресата възхвалява гласовите му умения като „Майсторът на високото „ДО“ и чудото от Гьорлиц“. На сцената на Софийска опера, на която е член от 1968 г. до 1973г., изпълнява: – Херцога на Мантова в „Риголето“ от Джузепе Верди, (с Цветанка Аршинкова – Джилда и Стоян Попов – Риголето). С тази опера става лауреат на третия конкурса за млади оперни певци в София. На диригентския пулт е Маестро Михаил Ангелов.  – Рудолф от „Бохеми“, с Райна Кабаиванска. Заедно пеят в Германия, в оперния театър на Висбаден. – Едгардо в „Лучия ди Ламмермур“ от Гаетано Доницети. – Певецът в „Кавалерът на розата“ от Рихард Щраус. Постановка – световно известния тенор Димитър Узунов! – Алфред от „Травиата“ на Дж. Верди – с Дарина Такова в ролята на Виолета. – Густаво в „Бал с маски“ от Дж. Верди, с Цветелина Василева… От 1973 г. Георги Чолаков пее в Австрия, Швейцария и Германия. Във Виена пее през летните сезони на 1975, 6 и 7 година в Раймунд театър високата партия на Камий дьо Росильон във „Веселата вдовица“ – 5 дни в седмицата! От 1977 г. е ангажиран като първи тенор в „Deutsche Oper am Rein” – Дюселдорф, с постоянен безсрочен договор.
В този период от кариерата си Чолаков пее в: Париж, Виена, Лондон, Единбург, Аберден, Берлин, Кьолн, Манхайм, Висбаден, Щутгарт, Франкфурт на Майн, Аахен, Есен, Солинген, Гелзенкирхен, Ница, Цюрих, Базел, Сан Гален, Бордо, Монпелие, Лил, Брюксел, Лиеж, Рим, Будапеща, Сао Пауло, Йерусалим, Хавана, Москва, Киев, Ташкент, Рига, Токио… – В Париж, Георги Чолаков участва в записа на френското радио в зала „Олимпия“ на операта „Война и мир“ от С. Прокофиев, под диригентството на Маестро Ростопович, заедно с Вишневская, Никола Гюзелев, Николай Геда и други. – За френското радио записва също малко известната опера „Опричник“ от П. И. Чайковски. – В Берлинското радио, със сопраното Елка Мицева, под диригентството на Маестро Руслан Райчев, записва операта „Бътерфлай“ на Дж. Пучини. – В Лайпциг записва малко известната опера „Халка“ от Ст. Монюшко.  – В Адверпен е записа на операта „Нерон“ – Пиетро Маскани, от който БНТ разполага със сценичен фрагмент, направен на сцената на Античен театър – Пловдив. Комплектният дигитален аудио запис на операта „Нерон“ е в музикалните книжарници по всички континенти. Като композитор Чолаков е член на немската GEMA – сдружение за защита на авторските права.  Автор е на: – Мюзикълът „Карнавал на живота“ (музика, текст и либрето на български и немски език – Георги Чолаков) – „Славянски реквием“ – за четиригласен мъжки хор, в който звучат и неравноделни тактове! –  Албум от 24 канцонети, по текст на известната италианска текстописка Мария Файло – Карим. Понастоящем Маестро Чолаков работи с подрастващото поколение тенори в Германия и България.
Снимка:www.operasofia.bg

Коментирайте
Подобни новини
ПГАС - Добрич завоюва трето отборно място на Националното състезание "Млад фермер"
ПГАС - Добрич завоюва трето отборно място на Националното състезание "Млад фермер"
Времето на 27 април
Времето на 27 април
Ученици от Добрич с благотворителен базар на книги в подкрепа на Дом на онкоболните – Варна (ВИДЕО)
Ученици от Добрич с благотворителен базар на книги в подкрепа на Дом на онкоболните – Варна (ВИДЕО)
Малки лазарки донесоха посланието за пролетта и младостта в Етнографската къща (СНИМКИ)
Малки лазарки донесоха посланието за пролетта и младостта в Етнографската къща (СНИМКИ)



Яндекс.Метрика