Начало >Добруджа >Общество

Мая Манолова разясни ползите от създаването на местен омбудсман в Добрич (ВИДЕО)

19.02.2019 г. 14:29:18 ч.
/
Мая Манолова разясни ползите от създаването на местен омбудсман в Добрич (ВИДЕО)
Страхът от гласът от независимите защитници на гражданите. Това е основната пречка за разкриване на институцията обществен посредник в повече общини в страната. Това заяви националният омбудсман Мая Манолова в Добрич по време на публично обсъждане за  местен омбудсман.  Участие в дискусията взеха част от общинските съветници на община Добрич, представители на неправителствени организации и граждани.  В България в момента обществени посредници има само в 13 от общо 265 общини, като максимално броят им е достигал 24, отчете Манолова. Според нея причината се корени в състоянието на законодателството, което поставя почти невъзможни условия за избора на местен омбудсман от Общинския съвет. Тя отрече твърдението, че подобна институция е скъпо удоволствие.
Добрият, силният, критичният и непримиримият омбудсман,е най-важната подкрепа за една стабилна власт. Това обаче не се разбира и от местната власт, и от централната, коментира Манолова.
В много общини тази институция се разглежда като заплаха. Нашето ръководство не го разглежда така. Тук става въпрос да откликнем на проблемите на гражданите възможно най-бързо, каза в началото на срещата кметът Добрич Йордан Йорданов, който застава зад идеята за учредяване на институцията омбудсман в града. Той представи данни за постъпилите жалби на гражданите в общината. През 2011 г. сигналите са 1217, през миналата година -  2181. Държавата иска да съкращаваме щата на администрацията, а в същото време ние трябва да отговаряме на повече сигнали с по-малко човешки ресурс и това според нас е обективна причина в Добрич да има местен омбудсман, посочи Йорданов. Той бе категоричен, че ползата от създаване на такъв ще бъде само и единствено за гражданите.
На срещата присъства и омбудсманът на Шумен Иван Капралов. Оказа се ,че от 13-те действащи обществени посредници в страната, той е единствен в Северна България. Капралов изпълнява тази длъжност от 2012 година. Той припомни, че заедно с Манолова още преди година са внесли законопроект за работата на обществените посредници и документът все още не обсъждан от депутатите.
В отговор на поставени въпроси Манолова отговори, че лично според нея е добре общественият посредник да бъде юрист, а относно мандата  - добре е той да се различава от мандата на органа, който го е избрал (Общински съвет). По-дълъг мандат като например 9 години, ще му осигури независимост, защото има много примери как не бяха преизбрани местни омбудсмани заради непримиримото им поведение, посочи Манолова.
На въпрос за финансирането на институцията, омбудсманът на Шумен Иван Капралов отговори, че специално в неговия случай месечното му възнаграждение е в размер 80% от това на кмета на общината. Към него работи един технически сътрудник, който е на минимална заплата. Кметът на Добрич отговори, че средствата за институцията не са проблем за бюджета на общината.  По думите по-важното е Общинският съвет да вземе решение за създаването на институцията. На срещата бе припомнено, че идеята за това датира от 2004 г. Мария Методиева от фондация „Св. Николай Чудотворец” изтъкна,  че хората които ще гласуват за създаване на обществен защитник, са на това обсъждане и решението, което се отлага от 2004 година, най-после трябва да бъде взето.
В края на срещата Манолова си пожела следващото й гостуване в Добрич да бъде за встъпването в длъжност на избран вече местен омбудсман.


Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Лошото време отлага предвиденият за днес джаз концерт
Лошото време отлага предвиденият за днес джаз концерт
Андрей Слабаков ще води листата на ВМРО в Добрич
Андрей Слабаков ще води листата на ВМРО в Добрич
Пет села от община Добричка  имат празник на 1 май
Пет села от община Добричка имат празник на 1 май
Адреси с аварии във ВиК
Адреси с аварии във ВиК



Яндекс.Метрика