Начало >Добруджа >Регионални

Мариян Жечев: 2020 - най-добрият туристически сезон за последните 8 години и най-катастрофалната земеделска година (ВИДЕО)

03.11.2020 г. 16:40:19 ч.
/
Мариян Жечев: 2020 - най-добрият туристически сезон за последните 8 години и най-катастрофалната земеделска година (ВИДЕО)
„Туристически сезон 2020 беше най-добрият летен сезон за последните 7-8 години”. Това заяви в ефира на Медийна група „Добруджа” кметът на община Шабла Мариян Жечев.
По думите му това има своето обяснение. „Туризмът в Шабла има своите особености. При  нас не идват туристи с организирани екскурзии или пък със самолет. По-голямата част от туристопотокът се състои от семейства, които посещават Северното Черноморие години наред. Тази година обаче е факт преоткриването му от много други българи”. И през лято 2020 свободното къмпингуване създава  проблеми на общината. Те са свързани с количеството отпадъци, както и с проблема, относно това, кой трябва да плаща след замърсяване. Не малко са и грижите, създадени от шофьори, паркирали неправилно върху дюните в района на с. Крапец, срещу които в момента се водят дела.
За разлика от туристическата година, земеделската такава беше катастрофална, най-вече за зърнопроизводителите, коментира още кметът на община Шабла. В три от месеците през стопанската 2019/2020 година падналите валежи в общината са под  5л./ кв.м. Това се отразява пагубно, както на пролетниците, така и на есенниците. Резултатите са нулеви добиви при различните култури. „Нещо, което не се е случвало почти никога”, казва Мариян Жечев.
В така създалата се трудна ситуация една сериозна редукция на рентите е по-правилната икономическа стъпка от страна на арендаторите, докато нулеви ренти не са приемливи, коментира още той.  
Месеците на социална изолация карат много българи да преоткрият спокойствието и красотата, които предлага най-северния черноморски район. От общината отчитат нараснал интерес към закупуване на имоти, чиято локация е в близост до морето или пък има добра транспортна връзка.
Пандемията от К-19 променя редица планове, заложени в общинските програма. „Много предвидени събития не се случиха, сред тях и такива, които са традиционни за общината”, казва кметът.
Икономическата стагнация, провокирана от пандемията, забавя  темпа на плащане на различни данъци и такси, намалява и  икономически дейности, които в предходни години носят добри приходи, коментира още Мариян Жечев. Един от сериозните приходоизточници за общината е данъкът, свързан с придобиване на имущество. „От април насам спадът в този приход е много сериозен. Земеделците се отдръпнаха и от земите, които общината предоставя като общински земеделски фонд”.
Спадът в няколко приходоизточника, води до сериозно негативно отражение върху бюджета. По този повод са предприети и мерки за компенсация, с цел стабилизация на нуждите към него, казва Мариян Жечев. Предстои Общинският съвет да одобри искане за безлихвен заем от Министерството на финансите, който ще се разходва за предотвратяване на  евентуални финансови сривове в края на годината. „При една нормална стопанска и икономическа ситуация, това може да бъде наваксано в следващите една или две години”, добавя по този повод Мариян Жечев.
 

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Отборът на СУ „Йордан Йовков“ спечели Общинското състезание „Млад огнеборец” в Тервел
Отборът на СУ „Йордан Йовков“ спечели Общинското състезание „Млад огнеборец” в Тервел
Областна дирекция на МВР проведе работна среща с обществеността в Генерал Тошево
Областна дирекция на МВР проведе работна среща с обществеността в Генерал Тошево
С празнична програма детска градина „Радост“ в с.Стефан Караджа ще отбележи  50 годишен юбилей
С празнична програма детска градина „Радост“ в с.Стефан Караджа ще отбележи 50 годишен юбилей
Десетки жители на Смолница и съседните села почетоха д-р Ивелин Тончев (ВИДЕО)
Десетки жители на Смолница и съседните села почетоха д-р Ивелин Тончев (ВИДЕО)



Яндекс.Метрика