Местни избори в Турция

31.03.2024 г. 09:51:09 ч.
/
Местни избори в Турция
Днес в Турция се произвеждат избори за органи на местната власт, на които могат да гласуват над 61 млн. души.

В изборите ще участват кандидатите на 34 политически партии, а в страната ще бъдат разкрити над 206 000 секции. Ще бъдат избрани кметове на 81 окръжни центрове, както и на 973 по-малки градове и над 50 хиляди кметове на общини.

Избирателите очакват местните власти да се грижат повече за строителния контрол след унищожителното земетресение преди година, което отне живота на над 50 хиляди души и породи множество въпроси за качеството на строителството в южната ни съседка.

За БНР Мехмед Алпер, представител на организация на турците, изселили се от българските земи в района на град Адана, обясни:

"Ние в Адана, както в града, така и в общините към него, по принцип сме доволни от представителите на местната власт. Разбира се, сега имаме нови изисквания към кметовете. Част от изискванията са да имат добри програми за контрола на сградите в земетръсни райони. Бедствието промени манталитета и начина на живот и възприятие на хората тук. Преди пандемията на Covid-19 и преди земетресението предпочитаха модерните високи сгради. Сега вече хората избират къщи със зелени площи и градини. Промени се начина на мислене за качеството на живот".

Икономиката е най-важната тема за избирателите на местните избори в Турция, заяви за БНР Николас Метри, който е ръководител на програмата на Датския съвет за бежанците за района на Хатай.

"Основният фокус за избирателите на които и да било местни или общи избори в Турция е върху икономиката, инфраструктурата и след това върху бежанците. Земетресението е на далечно четвърто място след тези три теми. Но в Хатай и Мараш, разбира се, то е голямата тема. Ако сте от кандидатите в местните избори в тези райони, то тогава говорите само за това. Но ако се кандидатирате за позиция в Истанбул, не бихте споменавали земетресението", обясни Николас Метри.

Той допълни, че възстановяването на щетите след земетресението от 2023 г. върви по-бързо в райони, в които кметовете са от управляващата "Партия на справедливостта на развитието".

По тази причина може да се очаква, че кметът на Хатай Лютфю Саваш, който е от "Републиканската народна партия", няма да бъде преизбран, прогнозира Метри. Община Хатай беше силно засегната от миналогодишното земетресение.
Снимка:БГНЕС
Източник:БНР

Коментирайте
Подобни новини
Президентът на Еквадор обяви извънредно положение в пет крайбрежни провинции
Президентът на Еквадор обяви извънредно положение в пет крайбрежни провинции
Засилено движение от граничните пунктове в Гърция, фериботите работят по график
Засилено движение от граничните пунктове в Гърция, фериботите работят по график
Двудневен проливен дъжд причини наводнения в Анкара
Двудневен проливен дъжд причини наводнения в Анкара
Извършиха революционно изпитване на ваксина срещу рак на мозъка
Извършиха революционно изпитване на ваксина срещу рак на мозъка



Яндекс.Метрика