Михаела Филева: Щастлива съм, че „Сарандев“ отново го има

20.05.2016 г. 10:25:05 ч.
/
Михаела Филева: Щастлива съм, че „Сарандев“ отново го има
Михаела Филева е родена през 1991 г. във Велико Търново. На шестгодишна възраст започва уроци по пиано при Петя Кръстева, която по-късно става и неин вокален педагог. След участие в „Хит минус едно“ през 2006 година е поканена от автора на предаването Кирил Ампов за водеща. От малка Михаела участва в много национални и международни музикални фестивали, като се завръща с голяма награда от почти всеки от тях. Освен от „Сарандев“, тя е носител е на Гран при от „Сезони“ - Бургас, „Звездици за Лора“ в Свищов.
През 2010 година е приета на първо място в НМА „Панчо Владигеров“, в специалност „Поп и джаз пеене“, в класа на доц. д-р Стефка Оникян.
През 2011 година участва в първото издание на българския вариант на музикалното шоу „X Factor“, където неин ментор е Мария Илиева. Година по-късно, в средата на 2012 година, подписва заедно с музикалния лейбъл на Влади Ампов – „Монте Мюзик“.
На 14 септември 2012 г. излиза и първият сингъл с нейно участие – песента „Когато ти трябвам“, заедно с Били Хлапето, след което кариерата й е в непрестанен подем. Печели признанието на публиката, както и на колегите си, което е засвидетелствано чрез поредица награди – „Жена на годината“ в категория „Музика“ за 2013 г. според читателите на списание „Грация“, „БГ Изпълнителка“ за 2014 г. и 2015 г. (БГ РАДИО).
През 2014 г. участва в танцовото риалити „Dancing stars“. Неин партньор е Светльо, с когото приключват втори в надпреварата.
В момента  журира в петия сезон на „България търси талант“.
25-ото издание на Европейския младежки поп-рок конкурс „Сарандев“ завърши с едночасов рецитал на поп звездата Михаела Филева. Чаровната певица стъпи отново на сцената на „Сарандев“, след като преди 8 години спечели Гран при от конкурса и не скри вълнението си от този факт.
„За мен конкурсът „Сарандев” и град Добрич имат специално значение. Аз съм от поколението артисти, които наистина са възпитани, благодарение на тези конкурси и фестивали”, каза излизайки на сцената Михаела Филева.
За мен е много голяма радост да имам възможност отново да стъпя на сцената на този конкурс, само че с авторска музика. Приемете моята много голяма благодарност, че съм поканена”, каза Михаела.
„По наше време цялото това нещо покрай фестивалите беше много единно, много цялостно. Беше първата ми среща с хората, с които и до днес продължаваме да правим музика. Успявахме да се запознаваме, да творим заедно и да се вдъхновяваме. Много съм щастлива да видя, че този фестивал отново го има“, каза още певицата преди да зарадва многобройните си фенове с хитови парчета от репертоара си.
След края на концерта над половин час тя раздава автографи и се снима с най-ревностните си фенове. Преди това обаче отдели минути и за интервю за радио „Добруджа“ и вестник „ГЛАС“.

 
- Михаела, какво е усещането отново да си на сцената на „Сарандев”? 
Много е приятно. Тук се чувствам като у дома си. Когато влязохме в града, аз дори обяснявах - тук наляво, тук надясно, тук ще пеем, тук ще спим. Много е хубаво да се върнеш на място, с толкова много спомени, с близки хора.
 
- Припомни – как беше, когато ти казаха, че печелиш Гран при през 2008 година?
Тогава имаше една практика – в четвъртъците, след като приключи концертната част, се събирахме всички и празнувахме музиката. Празнувахме това, че сме толкова много хора, които се вълнуват от едно и също нещо. Всичко продължаваше до късно през нощта. Изнасяха тогава и таблата с резултатите. И ние виждахме кой какво си е заслужил. Бяхме много единни, радвахме се за успехите на всеки един. Не знам дали всичко е пак така. Единственото, което си спомням, е как всички започнаха да ме прегръщат и да се радват с мен. Случи се точно на рождения ми ден – 15 май. И беше точно като подарък.
- Ако се поставиш на мястото на журито, какво трябва да притежава един участник, за да спечели Гран при?
Много е специфична цялата тази реалност с фестивалите и конкурсите. Да си титулуван лауреат на фестивали не винаги е достатъчно, за да бъдеш след това успешен артист. В „България търси талант“, където аз бях жури, търсим хора, които имат много силна харизма, талант, характер. А в тези фестивали се търси по-скоро вокалното майсторство. Не се набляга толкова на емоцията, струва ми се.
Ако аз имам шанс някой ден да бъда част от журито на такъв фестивал, със сигурност бих толерирала изпълнителите, които живеят за музиката, които имат харизма, и които усещат, че мястото им е на сцената. Смятам, че конкурсите са една много сериозна подготовка за голямата сцена. И ти трябва да бъдеш готов. Много често мои колеги са получавали шамари от съдбата за това, че са печелили много награди по фестивали, а пък не са имали нужния хъс и характер.
- Имала ли си възможност да се разходиш из Добрич, да го разгледаш?
Била съм тука само по време на провеждането на конкурса „Сарандев”, но това не ми е пречело да разгледам града. Най-впечатляващото нещо в Добрич са хората. Винаги са много топли и  сърцати, много мили. Някои от най-близките ми приятели – музиканти, също са от тук. Имам само топли и  хубави чувства към вашия град.
- Песента ти „Филм за двама” е една от най-въртяните за изминалите месеци. Разкажи малко повече за този въздействащ проект. Прочетох, че част от твоя живот е пресъздаден в него.
Тази песен е част от първия ми албум „Инкогнито”. Всички песни вътре са разкази на мои инкогнито истории. За това и така кръстихме албума. Аз съм автор на не малка част от музиката или на текстовете, с помощ на други талантливи автори и артисти. „Филм за двама” се случи в последния момент, когато правихме довършителните работи по албума. Веселин Ценов – Алгориди е автор на музиката. Той ми пусна едно демо и аз буквално се влюбих в него. Казах - това е моята песен! 100% трябва да влезе в албума! Седнах и на един дъх написах текста-по моя история, по мое преживяване. Илия Григоров сложи още малко „сол и пипер” в думичките и се получи това, което чувате в момента. С една малка разлика. Когато решихме да реализираме проекта като видео сингъл, се обърнахме към Румен Бояджиев – син, един от най-талантливите съвременни оркестратори. Той записа с жив щрайх партиите, които бяха записани със симплирани звуци и се получи още по-дълбоко звучене. Още повече влязохме във филма. Радвам се за това, че хората много добре приемат песента, понеже тя няма това стандартно поп звучене. Не звучи толкова комерсиално. Малко по-различна е, малко по-музикантска. Много съм щастлива, че се радва на такъв успех.
- Какво да очакваме от теб за лятото?
Разбира се, ще има нови проекти. Ние сме музиканти – не се спираме. В момента работя по три-четири проекта. Един от тях ще се опитам да реализирам преди лятото. Надявам се да успеем. Ние сме много голям екип и работим здраво, за да успеят да се случат нещата такива, каквито аз си ги представям. Надявам се да не забавим лятото и да успеем навреме да реализираме проекта. Много танцувално, много приятно парче – неща, които на мен самата ще ми се слушат.
- Какъв съвет ще дадеш на тези, които искат да се занимават с музика?
Да са много упорити и много работливи. Много често съм чувала хората да казват: „Ако нямаш талант, не става само с работа…” Според мен пък става само с работа. Талантът е необходимото условие, за да се влюбиш в това нещо и да извървиш своя път. Оттам нататък всичко е много работа и много себеотдаване. Чака ги много трънлива пътека. Да мислят дали действително са готови да жертват всичко, което наистина си струва, което им предстои да жертват. Иначе просто не си заслужава, ако тръгнеш по пътеката и се откажеш някъде по средата.
 
Михаела Димитрова

Коментирайте
Подобни новини
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми



Яндекс.Метрика