Начало >Добруджа >Общество

Младежите в Чудната градина – хора с надежди, а не с увреждания (ВИДЕО)

03.12.2020 г. 15:14:10 ч.
/
Младежите в Чудната градина – хора с надежди, а не с увреждания (ВИДЕО)
За нас 3 декември е важна дата, защото е Международен ден на хората с увреждания, каза Мария Методиева - председател на фондация „Свети Николай Чудотворец“. Няма по-подходящ ден, в който да покажем какво постигат именно хора с увреждания в Чудната градина, обясни тя.

Методиева припомни, че Чудната градина, където се трудят хора с увреждания, е плод на усилена работа в продължение на почти 2 години. Започнахме от едно буренище, а мястото става все по-привлекателно.
Само тази година имаме 7 спечелени проекта, не сме разчитали на помощи. За съжаление, в този труден период бяхме забравени от държавата,  социалните предприятия нямаха никаква помощ. Нямаше дори предвидени финансови инструменти за целта в условията на тежката криза. Но отново ни помогна неправителствения сектор. С одобрените 5 проекта за период от 2 месеца, успяхме да дофинансираме стопанската си дейност, каза Методиева. Това беше труден период, но успяхме да си помогнем сами, коментира тя.

Така се оказва, че единственият финансов инструмент, на който могат да разчитат социалните предприятия е филантропията. За нас „Есетере  България“ е най-големия филантроп в Добрич. Те даряват и искат да става незабележимо, но ние искаме да се чуе, защото за добрия пример трябва да се говори, заяви председател на фондация „Свети Николай Чудотворец“.
Тя припомни, че благодарение на „Есетере България“ са осигурени новите фургони за почивка и отдих на работещите в Чудната градина и са купени материали за подобрения по инфраструктурата. Благодарение на помощта им са купени и последните две оранжерии в Чудната градина.

Тази година получихме и три награди, една от които - за чиста храна. Показахме, че зеленчуците могат да бъдат отглеждани и от хора, които не са професионалисти. Младежите тук придобиха толкова много умения, че никой от нас не обръща внимание на дефицитите, нито пък на диагнозите. Отдавна дори не говорим за диагнози, защото ежедневно младежите ни показват, че всеки може всичко.
Затова аз отдавна не ги наричам хора с увреждания. За нас те са хора с надежда, каза Методиева.

Тази година бе изключително успешна за Чудната градина. Успяхме да облагородим пространството, имаме и фургони за почивка. 2020-а бе много успешна и като стопанска продукция, отчете  д-р Хасан Ефраимов – член на УС на фондация „Св. Николай Чудотворец”, чийто проект е Чудната градина.

На 3 декември се отбелязва Международният ден на хората с увреждания, обявен с решение на Общото събрание на ООН през 1992 г.
Неговата цел е постоянно да се предприемат по-ефективни действия, с които да се гарантира достъпа до общата архитектурна среда на хората с увреждания, до общообразователната система, до общия пазар на труда, до информация и до процесите на изработване и вземане на политически решения, които имат отношение към тях.
 
Репортаж на Галина Бозукова и Петър Петров

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
ПГАС - Добрич завоюва трето отборно място на Националното състезание "Млад фермер"
ПГАС - Добрич завоюва трето отборно място на Националното състезание "Млад фермер"
Времето на 27 април
Времето на 27 април
Ученици от Добрич с благотворителен базар на книги в подкрепа на Дом на онкоболните – Варна (ВИДЕО)
Ученици от Добрич с благотворителен базар на книги в подкрепа на Дом на онкоболните – Варна (ВИДЕО)
Малки лазарки донесоха посланието за пролетта и младостта в Етнографската къща (СНИМКИ)
Малки лазарки донесоха посланието за пролетта и младостта в Етнографската къща (СНИМКИ)



Яндекс.Метрика