Младежкият център вече е в крак с изискванията на младите хора в града

07.03.2016 г. 09:31:37 ч.
/
Младежкият център вече е в крак с изискванията на младите хора в града
Миналата седмица, в присъствието на нейно превъзходителство посланика на Норвегия у нас Гюру Катарина Викьор, официално бе открит реновираният  Младежки център в Добрич. В България с норвежки проекти са изградени или обновени четири младежки центъра, но добричкият е най-голям, изтъкна посланикът. Ремонтът се реализира в рамките на проекта „Младежки център Добрич – Вашето утре“, финансиран по „Програма Деца и младежи в риск“, Компонент 1 „Младежи в риск“ на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014.  Ремонтът включва обновяване на залите и репетиционните помещения. Построен е нов кампус с 11 стаи и 35 легла, със санитарни възли. Строителните дейности, които продължиха около година не попречиха на дейностите в центъра. Как са се справили през този период и какво ще се случва в Младежкия център след реновирането, разговаряме с директора на институцията Мими Иванова.

- Около една година отнеха ремонтните дейности в Младежкия център. Как функционираше той през това време и затрудни ли се по някакъв начин работата Ви?
Когато няма база, естествено е работата да се затрудни, тъй като основната дейност на Младежкия център е в самата сграда и само една част от дейностите, най-вече тези, които са по проекта, се осъществяват извън центъра. Бих казала, че малко по-трудно беше за младежките работници и изобщо за работещите в Младежкия център, тъй като трябваше да съчетаваме ремонта с ежедневните си дейности. Голяма част от формите продължиха своята дейност благодарение на родителите. Някои от школите си събраха пари и си плащаха на различни места, за да може да функционира поне основното ядро, което имаме в школите и клубовете. Някои от формите получиха възможност безвъзмездно да ползват други бази (в училища, в читалището, в Колежа), като Младежкият център продължи да плаща една част от разходите на ръководители. Общо взето трудно, но успяхме да се справим с общи усилия -  както с бюджета на родителите, така и с желанието на децата, за да се запазят формите и да не се разтури всичко, което е направено досега.
- С какво тази обновена база ще помогне занапред в работата Ви?
От една страна се създадоха прекрасни условия, за да може това, което е правено досега, това, което е традиция при нас, да бъде продължено, но при много добри условия. Например сцената, която е обновена и оборудвана с достатъчно техника. В крайна сметка това са едни прекрасни условия за изява на младите хора. В останалите зали също почти всичко е обновено. Има достатъчно много техника, всичко е по съвременните изисквания и това според мен ще допринесе за това младите хора да бъдат в крак със съвременните технологии, да бъдат привлечени и да имат възможност да се възползват от тях, ако нямат такива условия вкъщи.  Освен това с обновената база Младежкият център ще може да развие още много дейности. На следващ етап ще започнем да разширяваме дейността с организиране на неформални обучения, възможности за повече срещи на младите хора при нас. Вече можем да провеждаме конференции и да развиваме повече международна дейност. Това е възможно, след като вече има изградено и място са спане. По този начин ще се даде възможност на младия човек не само да общува в Младежкия център, но да остане тук за по-дълго време и това общуване да допринесе за изграждане на едни по-добри взаимоотношения  между тях.
- Предполагам, че ще можете да приемате и повече външни събития – концерти, конференции и др.?
Предполагам, че ще бъде така, както е в момента. Когато залите не са заети с дейността на Младежкия център, ще може да се ползват и от чужди хора. При всички положения в по-голямата част ще бъдат за младите хора, тъй като това е целта на Младежкия център – да има едно място в града, където те да могат да се събират, да развиват своите идеи, да провеждат срещи, без да е необходимо да се притесняват от условията.
- Към днешна дата колко различни форми функционират на територията на Младежкия център?
В момента разполагаме с 18 клубове и школи, които всяка седмица имат занимания. Имаме такива, които още не са започнали – например клубът по компютърна графика, който също ще възстановим в нова зала. Ще създадем и много нови, защото основният ни принцип е да има желани от страна на младите хора. Ако те имат някаква инициатива, която може да бъде осъществена и ние имаме самото техническо обезпечаване, няма проблем да я реализираме. Освен това младите хора имат възможност да направят всичко, което искат на наша територия, като ние им помагаме, съдействаме им и технически ги обезпечаваме. Например, ако искат да си направят среща, ако искат да си организират някакво събитие, нашата роля е точно такава – да им помагаме.
- След време, когато проектът приключи, ще се опитате ли да запазите някои от хората, които работят сега по него – младежки работници, медиатори?
Абсолютно. Не някои, а всички според мен, защото новото в Младежкия център, с назначаването на младежките работници, е свързано преди всичко с работата на терен. Това до момента не беше правено. Неформалните обучения, които те вече успешно прилагат, срещите и семинарите. Всичко това ще бъде запазено. Вероятно няма да бъде в такъв обхват, защото няма да разполагаме с такъв голям бюджет, за да можем да поддържаме толкова работници, но така или иначе дейността, която се извършва, ще бъде запазена в бъдеще. Имам уверението на Общината, че това ще се случи. Освен това в самия договор по проекта има клаузи, които трябва да се спазват. Например не може да се променя статутът на сградата. Има клаузи в договора, които касаят оборудването, закупено по проекта, че неможе да се използва от други, освен за целите на Младежкия център.
- А как ще функционира кампусът?
Това е въпрос на следващи разговори с общината, доколко ще може да се използва от чужди хора. Той е свързан с издръжка и с допълнителни хора. За да функционира, той трябва да работи 24 часа. Тези допълнителни условия трябва да бъдат обсъдени с общината.
- В най-близък план се очаква провеждането на конкурса „Сарандев“. Това ще бъде първото му издание след 3-годишна пауза. Вероятно вече се работи и по него?
Да, направили сме необходимата разгласа. Имаме определени дати – 18, 19 и 20 май. Малко по-късно започна организацията по разбираеми причини. Ще се опитаме да направим всичко необходимо да се върне конкурсът в пълния си блясък. Предполагам, че може да имаме проблеми с чуждестранното участие, тъй като когато нещата са несигурни, няма как да обещаваме каквото и да било. Знаете за решението да ни бъдат отпуснати средства. След това стана ясно, че няма да са 20 хиляди, а 10 хиляди лева. В крайна сметка трябва и Общинският съвет да се произнесе, за да стане ясно колко ще са средствата. Имам уверението на общината, че ще ни подкрепят и средства ще бъдат осигурени. Дали това ще се случи не знам, но след като конкурсът е тръгнал, мисля, че трябва да има.
- Новото тази година е, че конкурсът отново ще се проведе в Младежкия център.
Да, ще го проведем тук, защото досега нямахме тази възможност от гледна точка на самия център. Сега, след обновяването, това вече е възможно – както по отношение на осветлението, така и с озвучаването.  Единственият проблем е, че залата е по-малка и няма да можем да поберем повече публика.
- Имаше препоръки за подмладяване на състава на журито.
За жури в момента все още се обсъждат имена, но няма нищо конкретно. По-важно е първо да разберем с какви средства ще разполагаме. Журито е малко по-голямо, защото много от хората, които са били досега членове, са ни помагали или са били представители на някоя от държавите. Нормално е всеки участник да иска в журито да има представител от неговата държава. Българите в журито – това са хората, които винаги са помагали и не получават възнаграждения. Ако проследим историята на конкурса, ще видим, че по-голямата част от българските звезди са били председатели на журито. Включването на млади хора в състава му не е проблем. Друг е въпросът, че преди да се стигне до каквото и да било решение, то се обсъжда обстойно. Едно е сигурно - при всички издания на конкурса, на първо място всички са се стремили да удовлетворят всички желания на град  Добрич.
 

Коментирайте
Подобни новини
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми



Яндекс.Метрика