Начало >Добруджа >Култура

МММК ”Надежди, таланти, майстори” ще влезе в научен труд на немски докторант (ВИДЕО)

04.08.2017 г. 12:52:08 ч.
/
МММК ”Надежди, таланти, майстори” ще влезе в научен труд на немски докторант (ВИДЕО)
 
По-малко от месец остава от откриването на Международният младежки музикален конкурс „Надежди, таланти, майстори”. 21-то издание тази година ще се проведе от 4 до 8 септември в Огледална зала „Нели Божкова”, припомня гл.експерт в Дирекция „Хуманитарни дейности” Добрич Светлана Попова. Това, което различава Добрич като конкурсен град са многото зали с качествени инструменти, които се предоставят на участниците за репетиции, отбелязва Попова  и допълва, че се нароиха много конкурси от такова естество, но са малко градовете, които могат да предоставят висок стандарт  за изява на изпълнителите като нашия. Тази година журито ще бъде по-малобройно. То отново ще се председателства от проф. Виктор Чучков – сърцето и двигателя на тази проява от самото й начало. За първи път член ще е диригентът и композиторът Йордан Дафов, който в началото на 80-те бе начело на Камерния оркестър в Добрич. В момента маестрото е гл.худ.ръководител на операта в Бургас. Дамското присъствие в журито и тази година е Кремена Ачева, флейта, преподавател в НМА „Любомир Пипков”. Професионална ангажираност е причина италианецът Масимо Гон да бъде заменен от Фаусто Еннио Ди Чезаре, пианист и диригент, професор в Консерваторията „Санта Чечилия” в Рим. Последният член на журито е доц. Огнян Константинов, виолист, доктор по музикознание, който свири в Камерен ансамбъл „Софийски солисти”. Те ще оценяват не само изпълнението на съответния музикант, но и творческия потенциал, артистичността, поведението на сцената. Това е причина журито през годините да учредява различни награди като специално отношение, като изпълнение на произведение от български автор, като артистичност. Проф. Чучков накрая остава почти без хонорар, защото непрекъснато раздава поощрителни награди, разкрива Светлана Попова. По статут се връчва Гран при, но решението за това се взима от журито и ако няма достатъчно изявен музикант не е задължително да се даде.
Значително малко са на този етап подадените заявления, но това не е притеснително за организаторите, защото с днешните технологии заявката се прави за кратко време, пък и срокът 15 август не е категоричен и заявки ще се приемат до началото на конкурса. А преподавателите от Консерваторията препоръчват конкурса на своите студенти, като един от престижните в страната, защото по думите на проф. Чучков той е „родилното отделение за млади таланти” , а Добрич дава световна сцена за изпълнителите.
През март правителството прие Програма за мерките за закрила на деца с изявени  дарби и конкурсът „Надежди, таланти, майстори” бе включен в нея в раздела за индивидуални изпълнители по пиано, цигулка, виолончело и флейта от възрастова група до 18 г., припомни специалистът, което го  прави още по-притегателен за младите изпълнители, защото лауреатите ще получат годишна държавна стипендия от Министерството на културата.  За жалост добричките деца нямат смелост да се запишат за участие в този конкурс. Много е важно те да бъдат чути от такива именити музиканти каквито са членовете на журито, казва Светлана Попова. Тя разказва, че добричкият конкурс е един от малкото, където се е случвало журито да ръкопляска на изпълнител. А всички музиканти са единодушни, че добричката публика е грамотна и оценява по достойнство таланта на изпълнителите.
По традиция МММК „Надежди, таланти, майстори” се провежда под егидата на кмета на Добрич. През тази година се запазват същите категории, а за първи път конкурсът ще е обект за наблюдение от страна на  докторант от Университета по изкуствата в Есен, Германия, който след това ще сподели в своя научен труд впечатленията си от организацията и протичането му.
 
Видеомонтаж: Павлина Живкова

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Премиерата на "Мълчаливецът" ще е на 30 април
Премиерата на "Мълчаливецът" ще е на 30 април
С „Музика, музика“, в изпълнение на всички хорове и публиката, отдадоха заслужена почит на Маестро Медникаров (ВИДЕО)
С „Музика, музика“, в изпълнение на всички хорове и публиката, отдадоха заслужена почит на Маестро Медникаров (ВИДЕО)
100-годишнината от рождението на Маестро Медникаров ще бъде отбелязана днес с хоров концерт
100-годишнината от рождението на Маестро Медникаров ще бъде отбелязана днес с хоров концерт
Популярен квартет от Турция на финала на Седмицата на камерната музика в Добрич
Популярен квартет от Турция на финала на Седмицата на камерната музика в Добрич



Яндекс.Метрика