Модата в българските имена: Иванка изчезва, идва Ваяна

26.05.2018 г. 11:27:18 ч.
/
Модата в българските имена: Иванка изчезва, идва Ваяна
След като преди няколко години мина модата на Крисия, тази година имаме няколко новородени Риани и трима Рафаеловци, вероятно кръстени на Надал.
Приятно ми е, Амбър-Рос. Вероятно след десетина години едно детенце ще се запознава по този начин с бъдещите гаджета. Мама и тати са определили още днес името му и вероятно съдбата, ако смятаме, че името предопределя нея, пише в. „Стандарт“.
Институтът по български език на БАН следи в последните години всички промени в българските имена. И констатациите му са, че все по-често идват двусъставни имена или такива, които се състоят само от три букви. Иванка например присъства само в няколко села в Пловдивско, но на нейно място идва Ваяна. За първи път дори най-харесваната Мария отива на трето място, а на второ се изстрелва Никол. Първа, както е от няколко години насам, се оказва Виктория. При момчетата първенец продължава да е Александър, а втори е Георги, разказва професор Анна Чолева от Института за българския език. За първи път на челни позиции излиза името Борис, което е сред първите десет.
За сметка на това в родния ни език се пораждат имена, които не сме и чували. Едно от редките имена, които са се появили в регистъра в последните години, е Амбър-Рос. Хитове са също Авелия, Деметра, Лорейн, Тамира, Таная, Алая, Ария. В същото време обаче родители все повече качват на челни позиции името Елена, посочва проф. Чолева. Родители реанимират и по-стари имена в нов вариант – Красиминдра и Зоринела.
По нейните думи, все повече се кръщават деца на певци или спортисти. След като преди няколко години мина модата на Крисия, тази година имаме няколко новородени Риани и трима Рафаеловци, вероятно кръстени на Надал. За първи път момченца се кръщават и на владетели – има няколко дечица, които в последните години са наречени „Кан“, а не „Хан“. Впрочем, възможно е те да са наименовани на курорта, а не на титлата.
Според проф. Чолева родителите в последните години предпочитат най-вече трибуквени имена за децата. Хитове са Ада и Рая, както и Ася, Мия, Дея, Тея, Ива. Много популярно е името Алекс както за момиче, така и за момче. Калина и Ема също са сред българските имена, които се завръщат на върха.
В същото време най-популярното българско име Иван изостава едва на 13-о място, като бива изпреварено от Калоян /добрия Иван/.
Все повече обаче са странните наименования на българчета, които избират родителите им. Ако в предишни години Иван-Асен бе нещо нормално, сега срещаме Стоимен-Лука, Виктор-Емануил, Спас-Петър и Максимус – Роже. Все повече родители кръщават децата си и на Рафаел Надал, а вече има имена като Атила и Вергилий. Продължават да се появяват и модни имена, свързани с историята ни – например Боил, Борил, Статул, разказва проф. Чолева. Родители кръщават и децата си на актьори и певци – имаме Джъстин /на Джъстин Бийбър/ и Стейтъм /на Джейсъм Стейтъм/. Все още се появяват и имена като Живеслава, Живодара и Живодар.
По времето на соца имаше специални списъци, от които родителите да избират имена на децата. Хит бяха Албените, Милените и Десиславите.
При момчетата главните имена бяха Иван и Георги. Забраняваха Моника – учителка по литература, която искала да кръсти детето си с това име, получила препоръка от партийния комитет „Другарко, ще ви позволим да е поне Габриела, но Моника няма как да стане“.
В рамките на последната година хитът бе „Крисия“ поради красивото дете с магически глас, което омая цяла България. А в ромските общности най-често срещаните имена са Исус или Христос, които продължават да шестват в мрежата.
От Института по български език продължават да твърдят, че от езика ни в последните години са изчезнали имена като Найден, Найда, Таско, Минко. От следващите години учените вече няма да получават информация от ЕСГРАОН заради промени в Закона за личните данни, посочи проф. Чолева.
По нейните думи, Мариите са били най-много през 30-те години. В последните десет години палмата на първенството държат Виктория и Александър.
 
Източник:Cross.bg

Коментирайте
Подобни новини
Допълнителните зрелостни изпити по желание ще се проведат от 22 до 29 май
Допълнителните зрелостни изпити по желание ще се проведат от 22 до 29 май
Мерките срещу коклюш: По-ранна ваксина за бебета и безплатни имунизации за бременни
Мерките срещу коклюш: По-ранна ваксина за бебета и безплатни имунизации за бременни
Окончателно: Депутатите повишиха с 30% заплатите на военните
Окончателно: Депутатите повишиха с 30% заплатите на военните
Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка в страната заради коклюш
Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка в страната заради коклюш



Яндекс.Метрика