Може ли гладът да бъде победен с повече общуване

10.03.2018 г. 09:07:35 ч.
/
Може ли гладът да бъде победен с повече общуване
Докато Илон Мъск и други предприемачи се съревновават в пътуването до Марс, а част от човечеството се чуди колко полезен и колко опасен може да е изкуственият интелект, призивите и инициативите за справяне със световния глад все по-рядко са в новините. Все пак в различни точки на света "мечтатели" откликват на тревогите, че до 2050 г. ще трябва да се произвеждат 70% повече храна (според прогноза на ООН). Те търсят изход от ситуацията, като използват възможностите на съвременните технологии и често предлагат прости, но рядко използвани алтернативи.
Все още няма толкова добър изкуствен интелект или пилотна програма за оптимизация на земеделието, чийто ресурс да е достатъчен да помогне в мащабите на кризи като тази в Сомалия, започнала заради сушата през 2011 г. и изострена от сражения между враждуващи въоръжени групировки. Според доклад на ООН от 2013 г. смъртните случаи заради недохранване в тази криза са близо 260 000. Над 6 милиона души (при население от 14.3 милиона) са в риск заради сушата и имат нужда от хуманитарна помощ, а половината от тях са в сериозен риск от глад.
В обедната почивка на поредния работен ден в Шведската агенция по заетостта Мохамед Омер се събира с четирима приятели сънародници и обсъждат тревожните новини. "Бяхме притеснени и не знаехме какво да правим. Как можехме да помогнем така, че да не се случи същото като през 2011 г.? Видяхме, че се събират пари навсякъде сред диаспората в САЩ, но не знаехме къде отиват, какви са нуждите, в кое село какви помощи достигат и къде има нужда от още", спомня си в разговор с "Дневник" роденият в Сомалия Омер. Той е един от съоснователите на платформата Abaaraha, която
свързва засегнатите от кризата с хуманитарните усилия –
Всичко, което трябва да знаете за:
Годината (743)както тези на организациите, така и на диаспората. Abaaraha (името означава "суша") позволява на хуманитарни активисти, сомалийци, пострадали от бедствието, ангажирани граждани и други в Сомалия да подадат сигнал за хуманитарен проблем и да го поставят на карта с огнищата на кризата в реално време. Тя използва кенийския софтуер с отворен код Ushahidi ("свидетел" на суахили) - създаден през 2007 г. като реакция на политическата криза около тогавашните избори. "Трябваше ни нещо бързо и имахме прототип за един-два дни, а за седмица вече работеше онлайн заради готовите елементи на "Ушахиди", разказва Омер, който пуска краудсорсинг платформата в средата на март миналата година.
Abaaraha не дава точна статистика колко от сигналите, маркирани на картата от потребители или докладвани с обаждане или съобщение, са довели до доставка на помощи. "От февруари до юни, преди да започне влажният сезон, почти всички информации, които стигнаха до нас, получиха отговор от агенциите. По наши данни 99% (от районите в сигналите) са получили някаква помощ." Платформата значително улеснява логистиката и скъсява цикъла на доставки на помощите - преди това обичайната практика е хуманитарните организации да стигнат до зона, силно засегната от глад, холера и други проблеми, да докладват ситуацията и тогава да бъдат изпратени помощи. "Сега по-лесно можем да разберем и дали помощта, която е получена, е достатъчна или дали жителите имат нужда от още."
Източник:Dnevnik.bg

Коментирайте
Подобни новини
Златният часовник от "Титаник" е продаден в пъти по скъпо от очакваното
Златният часовник от "Титаник" е продаден в пъти по скъпо от очакваното
Случаите на коклюш в Европа се увеличават
Случаите на коклюш в Европа се увеличават
"Хамас" публикува нов видеоклип със заложници в Газа
"Хамас" публикува нов видеоклип със заложници в Газа
"Хамас" отново сяда на масата на преговорите с Израел
"Хамас" отново сяда на масата на преговорите с Израел



Яндекс.Метрика