Моника Маковей: В България дори институциите не работят, няма дела срещу големите риби

20.03.2016 г. 15:15:56 ч.
/
Моника Маковей: В България дори институциите не работят, няма дела срещу големите риби
Евродепутатът Моника Маковей - бивш прокурор и министър на правосъдието на Румъния, посочи липсата на политическа воля за реформа в съдебната система като основен проблемът в Румъния и в България.

"Опасявам се, че политическата класа винаги ще се опитва да попречи по един или друг начин на институциите да си вършат работата. Да слее или да закрие някои институции, да се отърве от най-добрите прокурори и съдии. Защото политиците не обичат да бъдат разследвани, да бъдат съдени, а тяхното имущество и пари да бъде конфискувано. Това е посочено и в последния доклад на Еврокомисията - съдебните институции са чудесни, но не и политическата класа.

В България дори и институциите не работят. Нямате дела - имам предвид случаи срещу големите риби - министри, депутати, кметове, важни хора с пари и власт

Именно те са тестът за правосъдната система, а не делата срещу обикновени хора. Освен това нямате и политическа воля. А това е важно, защото именно политиците държат ключа към промяната. Те могат да променят системата, чрез законите, които гласуват."

Това заяви Маковей, определяна като автор на правосъдните реформи в Румъния, довели до множество присъди над корумпирани политици и магистрати коментира ситуацията, в интервю за БНР.



В интервюто Маковей отново изрази несъгласие с позицията на българските евродепутати, които се обявиха или за отпадане на Механизма за сътрудничество и проверка, или за въвеждане на общоевропейския механизъм за върховенство на закона да се прилага за всички 28 държави от Европейския съюз. Единствено Маковей защити продължаването на европейското наблюдение над България и Румъния и на заседанието на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент.

"Изобщо не съм съгласна с българските ми колеги, независимо от коя политическа група са те.

Механизмът не е нито дискриминационен, нито субективен. Всяка година чета докладите - те са точни и казват истината", заяви тя.

По думите й източниците на информация се събират от експертни мисии на ЕК, която праща съдии, прокурори, полицаи и други експерти юристи от останалите държави членки на ЕС и те не са политически обвързани.

"Когато се присъединиха към ЕС, България и Румъния поеха определени ангажименти, защото не изпълняваха всички критерии от Копенхаген. Ето защо е този механизъм и просто трябва да изпълним обещаното. Не става дума за дискриминация. За мен това е почтеният подход - имахме уговорка, време е да изпълним обещанията, да се преборим с корупцията, организираната престъпност и да реформираме правосъдието", заяви Маковей.

Според нея председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер вероятно не е бил запознат в дълбочина с механизма, поради което обещанието му за прекратяването на евромониторинга до края на мандата на сегашната Европейска комисия може и да не бъде изпълнено.

"Когато той беше назначен начело на Комисията, според мен някои негови съветници от нашите две страни, може би политици, му казаха да обещае това. Не вярвам, че той наистина беше запознат с този механизъм. Не мисля, че Комисията ще го спре, ако нещата се влошават в която и да е от нашите страни. Разбира се, зарадвах се, когато чух обещанието на Юнкер, но не вярвам, че това наистина ще се случи.

Освен ако не се случи чудо и не дойде нова политическа класа, която е готова да сложи край на корупцията дори с риск да отиде в затвора или да се откаже от властта. 

Само тогава мониторингът може да спре. Иначе - не", подчерта Моника Маковей.
 
Снимка:www.dnevnik.bg
Източник:Dnevnik.bg

Коментирайте
Подобни новини
Ротацията в СЕМ започна: Габриела Наплатанова застава начело за 6 месеца
Ротацията в СЕМ започна: Габриела Наплатанова застава начело за 6 месеца
Краставици и домати поевтиняват, сиренето и млякото поскъпват
Краставици и домати поевтиняват, сиренето и млякото поскъпват
Данъкоплатците имат още два дни, за да подадат декларации за доходите си
Данъкоплатците имат още два дни, за да подадат декларации за доходите си
Енергийният министър e в Турция на преговори с "Боташ"
Енергийният министър e в Турция на преговори с "Боташ"



Яндекс.Метрика