Начало >Добруджа >Общество

Моят град: Кметът на Добрич: Държим стабилно финансово състояние в тежки времена (ВИДЕО)

04.12.2020 г. 09:49:50 ч.
/
Моят град: Кметът на Добрич: Държим стабилно финансово състояние в тежки времена (ВИДЕО)
При успехите през тази година се откроява местното образование и смятам, че в година като тази, е важно да продължим с доброто образование за децата, защото по този начин ще успеем да преодолеем пандемията заедно. Заяви в предаването „Моят град“ кметът на Община Добрич Йордан Йорданов. Като най-значими успехи през годината той посочи завършването на водния цикъл, санирането на училища и детска градина по проект, продължаване на практиката за подмяна на дограми и огради на детските градини и започването на рехабилитацията на бул. „Добричка епопея“.
Въпреки че това е била петата година от управление, Йорданов заяви, че ги разделя по мандати, защото целите от първия мандат, са дали резултат сега – на първата година от втория.
Може би нещата, по които работим сега, ще дадат резултат в края на мандата, заяви още кметът, като припомни, че за реализацията на един проект - от неговото разработване до приключването му, минават 3-4 години.
Мога да кажа, че държим едно стабилно финансово състояние в такива времена, но никой не може да прогнозира бъдещето.
Нямаше как да ни подмине кризата. Както пострада бизнесът, така пострадаха и общините. В нашия случай сме на дефицит от порядъка на 2-3 млн. лева.  Това обаче не би трябвало да стряска хората. По-скоро това е индикация, че част от дейностите, извършени през тази година, ще бъдат разплащани през следващата, каза Йорданов. Той припомни, че заради кризата до момента Общината не е поемала дълг. Ако поемем дълг, той ще бъде насочен основно за подобряване на инфраструктура, каза кметът.
 Аз съм човек, който цени градивната критика. Затова и важно да чуем тази критика, но не приемам тази другата - да седнеш пред компютъра и да започнеш да плюеш, коментира кметът. Относно замърсяването на въздуха, по думите на Йорданов, към момента Добрич държи едно добро ниво на чистота на въздуха. Според него извършеното саниране на много блокове спомага за намаляване на въглеродните емисии във въздуха. Определено обаче имаме много да работим в тази посока, каза Йорданов.
Продължаваме да работим, независимо от трудностите, ще търсим най-доброто за нашата община, посочи кметът.
Относно мерките в помощ на затворения малък и среден бизнес в Добрич, които предлагат съветниците от МК ГЕРБ (СДС), кметът заяви следното: През пролетта помогнахме с няколко мерки, но смятам, че комбинацията от държавните и общински мерки –бизнесът избра държавните. Общината не събира нито корпоративен данък, нито ДДС и реално нямаме лост в посока да помогнем реално на бизнеса и той да го усети в приходната част. Затова смятам, че е безсмислено отново да правим пак това упражнение, защото много малко бизнеси се възползваха предишния път. По-голямата част от имотите бизнесът наема от други юридически или  физически лица, а не от Общината. Тези наемодатели не намалиха наемите. Смятам, че в момента е важно да запазим както баланса на общинския бюджет, така и на бизнеса в края на годината, каза кметът. Според него ще има много по-голям ефект за фирмите ако се възползват от различните мерки, които държавата предоставя в тяхна помощ в момента. 
Йорданов е категоричен, че няма да участва в парламентарните избори догодина. Тези, които спрягат името ми за кандидат за депутат, искам да ги уверя, че за секунда не ми е минавало през ума да обмислям такова предложение. Единственото, върху което съм се съсредоточил, е моят град да бъде по-добър за гражданите, каза Йорданов. Той потвърди, че все още е член на ДБГ, но е подал заявление да бъде освободен от поста областен координатор, защото времето му е ограничено да се занимава с партийна дейност. Предложението му е Нивелин Радичков да заеме поста областен координатор, а Михаел Игнатов – общински председател за Добрич.

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
ПГАС - Добрич завоюва трето отборно място на Националното състезание "Млад фермер"
ПГАС - Добрич завоюва трето отборно място на Националното състезание "Млад фермер"
Времето на 27 април
Времето на 27 април
Ученици от Добрич с благотворителен базар на книги в подкрепа на Дом на онкоболните – Варна (ВИДЕО)
Ученици от Добрич с благотворителен базар на книги в подкрепа на Дом на онкоболните – Варна (ВИДЕО)
Малки лазарки донесоха посланието за пролетта и младостта в Етнографската къща (СНИМКИ)
Малки лазарки донесоха посланието за пролетта и младостта в Етнографската къща (СНИМКИ)



Яндекс.Метрика