Начало >Добруджа >Общество

Моят град: Уют, сигурност и топлота, намират старите хора в дома в Добрич (ВИДЕО)

02.12.2022 г. 13:01:47 ч.
/
Моят град: Уют, сигурност и топлота, намират старите хора в дома в Добрич (ВИДЕО)
На младини и през ум не ни минава да видим как се живее в старчески дом. Когато дойде време да пристъпим прага на дом, в който полагат грижи за възрастни, тогава разбираме, колко сериозна работа е да устроиш последните години от живота на човек.
В Дома за стари хора в Добрич, пристъпваме плахо всеки път. Знаем колко чувствителни са домуващите там. Знаем още и за добротата и самоотвержения труд, който полага екипът на Антоанета Пантелеева и това, че не винаги успяваме да кажем и покажем всичко.

Домът е открит през 2002 година с капацитет 115 души.
„Домът за стари хора предлага социални услуги, които гарантират един спокоен и достоен живот“, уверява ни Антоанета Пантелеева, която от 20 години е директор.
Сградата, която се намира недалеч от парка, е газифицирана с централно отопление, архиттектурно създава условия за достъпна жизнена среда дори за трудно подвижните хора. 66 двойни и единични стаи, дават семеен уют и спокойствие на обитателите.
На всеки етаж в дома има зали за развлечения и социални контакти. Оборудвани са медицински кабинет, кабинет по физиотерапия, салон за физкултура и рехабилитация. Дамите от дома посещават фризьорски салон, а мъжете получават бръснене, дори и по стаите.
Добре поддържана модерна кухня има домът, както и широка трапезария. Възрастните хора получават топла храна по три пъти на ден.

Екипът на Дом за стари хора е много голям, около 50 души. Добре подготвени са рехабилитаторите, медицински сестри, социални работници, санитари, административен и помощен персонал.
Още с постъпването в дома се изготвя индивидуална оценка на всеки един от постъпващите, обяснява директорът. Съставя се индивидуален план за подкрепа, който съпътства целия престой. Заявления за домуване се подават в дирекция „Социално подпомагане“ в Община Добрич.

Дамите от дома са се подготвили да ни посрещнат,  да покажат какво работят и да разкажат за любовта и грижите, с които ги обсипва екипът. Много са доволни и трудно могат да посочат, грешки или тегоби. Думите, с които описват ежедневието и развлеченията в дома, са слаби за чувствата, които ги владеят. “Мир, спокойствие и творение, получаваме тук! Благодарим за грижите“, казват възрастните жени, които съвсем искрено разказват за живота си.

Предстои реформиране на дома, като е предвидено да се подготви базата за до 120 живущи. През следващите две години домът ще бъде основно реформиран, а материалната база изцяло обновена.
 
Репортаж на Севдалина Сарандева и Стефан Калев

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Времето на 2 май
Времето на 2 май
Награди от два конкурса за малки художници от Клуб "Цветно" при Младежки център - Добрич
Награди от два конкурса за малки художници от Клуб "Цветно" при Младежки център - Добрич
Аварии в няколко села в областта отстраняват днес от ВиК-Добрич
Аварии в няколко села в областта отстраняват днес от ВиК-Добрич
4 регистрирани листи в РИК-Добрич до момента
4 регистрирани листи в РИК-Добрич до момента



Яндекс.Метрика