Начало >Добруджа >Общество

Национален регистър на учебните дисциплини – още една иновативна идея на Драгомир Цукев (ВИДЕО)

22.01.2018 г. 13:39:50 ч.
/
Национален регистър на учебните дисциплини – още една иновативна идея на Драгомир Цукев (ВИДЕО)
Национален регистър на учебните дисциплини е другата иновативна идея за промяна в българското образование на преподавателя Драгомир Цукев. Днес в студиото на МГ „Добруджа” поясни, че целта на този регистър е в него всеки предмет да влезе със своя бранд, който трябва да е профилиран. Цукев даде пример с европейската езикова рамка, според която в английския език съществуват  6 главни нива. Цукев иска нещо подобно да се получи при нас с всеки учебен предмет.
След като се дефинират тези брандове, те се разпределят по стъпки от 1 до 12 клас. Това не означава, че всички тези 600 хиляди ученици ще ги придвижваме като някаква биологична маса от 1 до 12 клас, каза Цукев, като обясни, че тук идва и най-важният инструмент - маршрутизация на учебните потоци.
Българското образование е еднолентов път, на който се опитваме да поставим всички превозни средства – бързи, бавни, камиони, трактори и др, като им казваме да карат със 100 км./ч., но те просто не могат – на бързите им се пречи, а на бавните отпадат извън пътя.
Това води до функционалната неграмотност. Факт е, че много деца отпадат от магистралата на образованието и сме свидетели на безпросветни гета, които се увеличават. Тези хора освен, че след време правят политически избори, всекидневно правят и някакъв вид обществен избор, посочи преподавателят.  Според него са необходими и около 1000 професионално подготвени педагогически съветници, които да направят диагностика на децата и да ги разпределят по тези образователни потоци. По думите му е необходимо и реинвестирането на 50 хиляди преподаватели в родното образование. 
Миналата седмица Цукев представи идеята си за създаването на Национален образователен борд.

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Бутикови козунаци ще предложи за Великден сладкарница ТортЕ в Добрич
Бутикови козунаци ще предложи за Великден сладкарница ТортЕ в Добрич
Константина Петрова отново ще води листата на ПП „Възраждане” в Добрич  за предсрочните парламентарни избори
Константина Петрова отново ще води листата на ПП „Възраждане” в Добрич за предсрочните парламентарни избори
Времето на 30 април
Времето на 30 април
Общински съвет - Добрич ще заседава утре
Общински съвет - Добрич ще заседава утре



Яндекс.Метрика