Ненчо Балабанов спечелил първата си музикална награда на конкурса „Сарандев”

28.12.2015 г. 11:53:13 ч.
/
Ненчо Балабанов спечелил първата си музикална награда на конкурса „Сарандев”
Една от най-популярните личности на България през тази година без съмнение е актьорът Ненчо Балабанов. Неслучайно той попадна и в десетката на „Форбс” за българските знаменитости на 2015 година. Той стана популярен с имитацията на премиера Бойко Борисов, но спечели сърцата на публиката с изпълненията си във втория сезон на предаването „Като две капки вода”, който той спечели. Освен това взе участие в един от най-големите хитове на годината – „Шапка ти свалям” на Криско, а след това записа и две свои авторски песни. Разговаряме с артиста за партньорството му с Криско, за новите си музикални проекти, амбиции, очаквания и за първата си музикална награда, спечелена на конкурса „Сарандев”.
- Лесно ли се съгласи да се включиш в проекта на Криско „Шапка ти свалям”?
Съгласих се, след като го опознах и станахме приятели. Преди това, естествено като всички зрители и аз съм гледал неговите продукти. Не бих казал, че това е моят жанр. Харесвам такава музика, но аз лично не бях изпълнявал подобни неща и не бях се включвал в подобни проекти, защото аз най-вече пея,  а не рапирам. Това за мен бе един интересен и успешен експеримент. Това си пролича и от следващата ми песен. „Няма дилема” се получи много приятна и се хареса на публиката. Когато се запознах с Криско, разбрах, че той е много талантлив и широкоспектърен артист, а не само рапър. Направи ми и много приятно впечатление като човек и естествено след всичко това се съгласих да участвам в проекта. Чух предварително песента. Поговорихме си с него по какъв начин да стане моето гостуване, впоследствие записахме в студио моите реплики и на него му хрумна, че ще се получи хубаво видео с мое участие и ме покани да снимаме заедно. Поради натоварения си график, аз имах само един час за снимки и ме питаха след това журналисти: „Защо Криско е сред толкова красиви жени в клипа, а общите Ви кадри сте само двамата и ги няма танцьорките?”. Аз казах: „Защото имах само един час за снимки”. Трябваше да направим експресно два-три дубъла на цялото парче и хукнах отново за репетиции. Видеото обаче стана много хубаво. Криско беше с нова различна визия. След неговото превъплъщение като Джъстин Тимбърлейк в шоуто, двамата избрахме почти едни и същи костюми. Преценихме, че ще изглежда много интересно да сме се костюмирали. След това като видях реакцията на публиката към парчето и колко им харесва, останах много доволен, че съм се включил. За мен беше удоволствие.
- А твоите реплики кой ги измисли?
Те бяха чиста импровизация от моя страна, когато влязох в студиото. Криско беше записал песента преди това. Всички негови куплети вече бяха готови и аз просто добавих тези реплики, които са в стилистиката на самата песен като история. Импровизирах няколко реплики с образа на Премиера и мисля, че се получи интересно.
- След тази песен, записа още две. В тях вече пееш. 
Да, там пея. Естествено готвя и нова песен, която трябва да излезе през февруари догодина. Много хубава песен, с хубаво послание. Работим заедно със Светльо Къслев, с когото направихме заедно „Няма дилема”. Вече почти сме готови с новата песен. Въпросът сега е да измислим и видеото, защото си давам сметка, че през всичките тези години, аз като артист, съм се занимавал плътно с музика и съм правил няколко песни, само че без да имат видеоклип и съм ги пускал само в радиоефира. Харесвали са се, но публиката очаква да види визуален облик на този продукт. Дадох си сметка, че какъвто и сингъл човек да направи, колкото и хубава песен, той трябва да я „облече” в някакъв адекватен видеоклип, за да може да достигне в пълния си блясък до публиката. Хората са любопитни да видят и дрехата. Такава е и поговорката: По дрехите посрещат, по ума изпращат”. Това важи и за музикалните продукти. Като си пуснат музикален канал или YouTube, те виждат дрехата и едва след трето-четвърто слушане, биха могли да оценят и самия музикален продукт - като послание, като смисъл. Така че визията е много важна. Живот и здраве през февруари трябва да зарадвам аудиторията с още една песен. Идеята ми е през около четири месеца да издавам по една нова песен с видеоклип. Дай Боже, това да може да се случи!
- Предаването „Като две капки вода” ли беше нещото, което те подтикна по-сериозно да се захванеш с песни, да снимаш и клипове?
Може би Да, защото както казах, аз през годините не съм спирал да се занимавам с музика. Това е било нещо, което винаги е вървяло успоредно с актьорската ми кариера, с актьорските ми опит и знания. Това бе естествено след като видях любовта и оценката на публиката, която ми даде и съответно моят анализ на всяко едно изпълнение, който аз си правех след всеки лайф. Бях усетил реакцията на публиката, че може би съм готов и ми е интересно и ще се получат нещата, ако започна да правя песни, които да са естествено придружени от видеоклипове и да влизат в репертоара ми. По участията ми в момента из България, нещата се случват на три нива. Където съм водещ, задължително включвам песни, защото хората искат да им изпея няколко парчета. Има и скечове, така че се съчетават водене, пеене и скечове. Това прави много интересна комбинация за събития и хората много се радват на живия контакт. Затова се надявам музикалното творчество също да върви напред.
- По улиците, когато те срещнат хората, като кого разпознават първо - човекът, имитиращ Бойко Борисов, или като актьорът, който се представи изключително в „Като две капки вода”?
Ами интересна комбинация е, защото образът на Премиера ми помага в тази популярност, която придобих през 2015-та. Помага, за да бъдат респектирани хората (в добрия смисъл на думата), като ме срещат по улиците. Когато поискат снимка или автограф, много деликатно се приближават до мен. Естествено аз отделям нужното внимание на всеки един човек, който ми се усмихне, който прояви интерес да си кажем по две-три думи, но определено подхождат с много внимание и респект. Интересното е, че в началото голяма част от публиката ме видя във Фейсбойко – моите клипчета във Фейсбук в образа на Премиера. След това много бързо дойде „Като две капки вода”, където видяха и други неща, които мога и реално научиха моето име  като личност, като артист. Долу-горе си разпределихме вниманието между образа на Премиера и Ненчо Балабанов като артист, така че съм щастлив от това, което ми се случи през 2015г. и ще продължавам да работя в тази посока - в цялостния ми артистичен обхват.
- А предвид факта, че подготвяш нови песни, надяваш ли се скоро да бъдеш разпознаван от хората като певецът Ненчо Балабанов?
Аз се възприемам като артист и под тази дума обединявам всички неща, които обичам да правя. Не съм си поставял за цел, няма и да го направя – да се разгранича като определен тип артист – изцяло певец или изцяло актьор. Понятието артист за мен е много важно, защото в 21-ви век публиката не само в България, а в световен мащаб, налага една по-голяма мултифункционалност на артиста. Публиката вече е гледала всякакъв вариант на шоу – чисто певческо, чисто актьорско, Stand up Comedy, което навлиза все повече и у нас – да се правят скечове по заведения. Аз експериментирам във всички тези жанрове и смея да твърдя, че съдейки по публиката, еднакво добре се получават всички неща. Затова не искам да се профилирам само като певец или само като актьор. По-скоро ще комбинирам нещата и ще работя в няколко сфери.  Виждам че публиката реагира добре на комбинацията от актьора и певеца в мен. Затова смятам, че тези две неща си подхождат и мога да ги движа успоредно.
Искам да пратя поздрави на Добрич. Това е един мой любим град, защото там бе един от първите музикални фестивали, в които съм се изявявал и съм печелил – „Сарандев”.
- За жалост, в момента го няма, но се правят опити за възраждане... 
Дай Боже, това да се случи. Много ще се радвам ако се възстанови, защото като млад артист и като „юноша бледен” съм видял действително много таланти и от Добрич, и от региона, и от цяла България се събираха на този фестивал. Беше един хубав и полезен форум за всеки един млад артист, който иска да се занимава с пеене и с изкуство.
- Какво си пожелаваш за следващата година?
Пожелавам си да съм здрав, да имам достатъчно хъс, артистична енергия и емоции, за да мога да продължавам да се развивам в артистично отношение, да радвам публиката по начин, по който съм ги радвал и през тази година, защото 2015-та беше наистина една взривна година за мен. Надявам се да радвам хората с нови интересни и вдъхновяващи продукции.

Коментирайте
Подобни новини
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми



Яндекс.Метрика