Николай Ангелов: Четири години мандат не стигат да изпълниш един проект - това е динамиката в нашата държава

04.12.2018 г. 10:40:07 ч.
/
Николай Ангелов: Четири години мандат не стигат да изпълниш един проект - това е динамиката в нашата държава
Кметът Николай Ангелов за миналото и бъдещето на Община Балчик пред Медийна група „Добруджа”
 
- Г-н Ангелов, каква беше 2018 година за Община Балчик?
 2018 година беше нормална - без много сътресения, без фойерверки. Успяхме да изпълним заложеното за годината, но не и за мандата. Успяхме да стабилизираме Община Балчик така, че тя да продължи нормалното си  съществуване, да  може да служи на хората и да защитава техните интереси, и да изпълнява техните нужди.
- Какво ще отличите като успех през изминаващата година?
През тази година успяхме да получим одобрение  на  два жизнено важни проекта, които, за съжаление, ще бъдат изпълнявани през 2019 година. Единият от проектите е за реконструкцията на  крайбрежната алея, а другият е за четвъртокласната пътна мрежа. Надявам се през следващата година цялата да бъде основно реновирана и   в отлично състояние. Това е трета година от мандата. Обикновено третите години са най-силните от мандата, но сега липсва динамика. Поради едно забавяне, нещата се случват много бавно и със  закъснение. Става така, че  планираме нещо за годината, а то се случва след пет години. Това неминуемо изнервя всички, които планират общински дейности, които желаят да изпълнят обещанията си, но засега всичко е нормално.
- Какво от заплануваното не бе реализирано и остава за 2019 г.?
Едно от моите обещания, свързано с парка  в ЖК „Балик”. Той също беше планиран за 2018-а. Осигурили сме финансирането, но поради забавяне, предизвикано от обжалвания по обществената поръчка, надявам се да го направим през 2019-а.
- Какви са плановете Ви за идващата година?
Искаме да изпълним обещанията си. Всеки, който се кандидатира за определен обществен пост, обещава нещо  на хората, които го избират. Получава уважението, когато изпълнява това, което е обещал. Аз и ръководството на Община Балчик - моят екип, сме изпълнили обещанията си на 90%, но трябва да ги изпълним на 100%. Надявам се през следващата година да успеем да направим всичко, което е планирано. И аз като кмет започнах да се дразня от това, че 4 години мандат не стигат да изпълниш един проект, по който започваш да работиш от първата година на мандата си.  Не напразно хората казват:  Дойдоха изборите и те се разработиха.  Повярвайте, по някой от проектите работим не само от първата година на мандата, но от предния.  И виждаме, че чак сега можем да ги изпълним. Това е динамиката в нашата държава, за съжаление.
- Ще работите ли по европейски проекти и през 2019 г.?
В момента изпълняваме проект за 6 милиона, имаме два одобрени за около 10 милиона. Очаквам одобрение на  още два проекта. Моето желание е да ги изпълним. Смятам, че Общината има капацитет  със собствени приходи да реализира още няколко малки проекта, за да изпълним това, което сме обещали на хората.
- Какъв беше Сезон 2018?
Лично моя изненада е, че Сезон 2018 е по-добър от 2017, който беше рекорден. Имаме ръст от 3,5%  на туристи и това ни радва. Ние като Община не сме имали проблеми с посрещането и обслужването на този по-голям брой туристи. Нашата цел е да оправим инфраструктурата и да осигуряваме нормални условия за пребиваването на туристите. Крайбрежната алея ще бъде укрепена, защото на някои места има пропадане. Част от нея ще бъде с  гранитни плочи, за да издържа на морска корозия. Ще изградим и велоалея, а останалата част ще бъде със 100 % асфалт. Предвидени са места за отдих, кътове за деца и други неща.
- Ще настъпят ли промени в културния календар на Общината? Ще бъде ли надграждан?
Ще продължим със събитията, които във времето са се утвърдили. Ние в Общината не сме генератор на идеи. Ние подкрепяме добрите идеи на хора, които идват при нас  с предложения  да направят нещо в Балчик.
- 2019 г. ще мине и под знака на местните избори. Каква  е оценката Ви за този  мандат?
Третият ми мандат като кмет не е по-добър от втория ми мандат. Във втория мандат изпълнявахме проекти от първия програмен период . Успяхме да изпълним и да направим много неща в общината. В един момент влязохме във втория програмен период, който съвпада с този мандат и изпаднахме в близо двегодишен застой. Две години не изпълнявахме почти никакъв европейски проект, което нарушава ритъма. Както казах вече, проблемът е в динамиката, която се диктува от обстоятелства, а те не зависят само от нас. Зависими сме от други институции.
- Ще се кандидатирате ли отново за кмет на Община Балчик?
Аз отдавна съм декларирал, че ще се кандидатирам за четвърти мандат. Имам какво още да дам на Община Балчик.
 

Коментирайте
Подобни новини
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми



Яндекс.Метрика