Николай Ангелов: Почти всичко, което обещах през 2011 година, вече е изпълнено

11.09.2015 г. 10:21:51 ч.
/
Николай Ангелов: Почти всичко, което обещах през 2011 година, вече е изпълнено
В седмиците преди началото на предизборната кампания за местните избори, продължаваме рубриката, в която правим ретроспекция на свършеното, недовършеното, а и незапочнатото от кметовете на общините в област Добрич. С какво се гордеят, за какво не им остана време, къде не им достигнаха средства.
Разговаряме с Николай Ангелов, кмет на община Балчик втори мандат и кандидат за трети.

Г-н Ангелов, Вие сте към края на втория си мандат. Какво ще отчетете пред Вашите избиратели и съграждани?
Едва ли някой действащ кмет ще каже, че мандатът му е бил лош и се е провалил. Предполагам, че всички мои колеги ще споделят, че мандатите им са били успешни. Аз обаче ще докажа, че моят втори мандат бе успешен, защото при един изключително силен първи мандат, в който  успяхме да инвестираме средства и усилия в т.нар. инфраструктура,  изградихме канализацията на града, пречиствателната станция, асфалтирахме всички по-големи улици, имах съмнение какво точно ще се случи през втория мандат. Но когато погледнах програмата, с която съм стартирал работа през втория мандат, се оказва, че тя е реализирана на повече от 90%. Всичко онова, което е било заложено като цел, е изпълнено. И не само то, направили сме и неща, които не сме обещавали. Главното, което отличава втория мандат е, че сме инвестирали много средства и усилия в сградния фонд на общината, т.е, в общината няма обществена сграда, която да не е във вида, в който трябва да бъде. Санирани са всички  училища и детски градини. Те са снабдени и с ново обзавеждане. Няма неремонтирано читалище, сгради на стари кметства, музеи, художествената галерия, не мога да изброя абсолютно всичко, но мога да обобщя, че общината разполага с един ремонтиран, саниран и добре поддържан сграден фонд, което бе и основна цел на  управлението ни през този мандат. Успяхме да запазим  всичко постигнато, да доразвием всичко в културата, спорта и  образованието. Радвам се, че успяхме да оборудваме болницата с нова апаратура, като по този начин в момента тя разполага с техника от най-високо ниво. Твърдя, че  почти всичко, което съм обещал през 2011 година, в момента вече е изпълнено.
Ако трябва да сравните двата с  мандата, кой  е по-успешен?
За мен и двата мандата са успешни. След като си изпълнил това, което си обещал, не виждам причина, поради която да кажа, че мандатът не е успешен. Да се надяваме, че и третият ще бъде същия като предните два и ще изпълним всичко, което обещаем. Това е най-важното. Да обещаеш нещо и да го изпълниш! Всеки може да дава обещания, огромни, розови, но те трябва да се изпълняват.
Имаше ли проблеми и слаби страни по време на втория Ви мандат?
Естествено, че проблеми винаги съществуват. Но според мен един от големите проблеми, който се отрази не само върху мен, но и върху всички общини в България, бе политическата нестабилност в страната. В рамките на този мандат се смениха няколко правителства. Няколко пъти ходихме на избори, което неминуемо даде отпечатък върху работата на самата администрация както общинска, така и държавна. Забавиха се някой срокове, като тези по ОП „Опазване на околната среда”, което се отрази върху два одобрени инфраструктурни проекта. Надявам се до края на октомври да бъдат пуснати най-после поръчките за избор на изпълнител за  ремонта на пречиствателна станция „Албена”. Поради тези забавяния и изпускане на срокове в администрацията, приключваме програмния период 2007-2013 г в последните дни на мандата, защото в края на годината изтичат и двете години, които могат да се добавят към него. В бързината не могат да бъдат изчистени всички детайли и по всяка вероятност се допускат дребни грешки, които са, може би, разликата между добрия проект и отличния проект.  След като приключим, ще се наложи да дофинансираме някои неща и да дооправим проектите така, че те да станат отлични.
Промени ли се и как животът на хората в община Балчик? Има ли добър инвестиционен климат, който да създава работни места?
Всички знаем, че след кризата през 2008 година инвестиционният климат в нашата страна бе силно нарушен.  Няма го вече онзи бум на строителство, продажба на имоти, но ние продължаваме да търсим инвеститори, които да създават работни места. За нас те са най-важните, защото можем да създадем  прекрасен град, но ако хората нямата работа и препитание, те нямат бъдеще в него. Затова осигуряването на работни места е едно от най-важните неща и  колкото повече, толкова по-добре. Нивото на безработица в община Балчик не е в такива размери, каквато е в съседни общини или в Северозападна България. Когато провеждаме социологически проучвания и се допитваме до хората за проблемите на общината, на първо място  те винаги  поставят безработицата и ниските доходи. През мандата успяхме да развием предприятията на територията на общината, нямаме намаление на работните места, което за мен също е успех, тъй като след кризата нивото на производство спадна и се  очакваха съкращения и намаляване на работните места. При нас такъв процент няма. Напротив, отвориха се няколко малки фирми с десетки работни места. Пример в това отношение е село Сенокос, където функционира нова консервна фабрика с 60 работни места. За жителите на Сенокос това е добре, тъй като те няма да бъдат заети само в селското стопанство.
Радваме се, че общината продължава да се развива като туристическа дестинация. Ставаме привлекателни и като община за културен  туризъм. Много хора посещават Балчик, за да се насладят на различните  туристически места –  „Двореца”, Ботаническата градина, находките от Кибела и нашите фестивали. Много гости на Белия град идват специално заради фестивалните прояви, като Дни на класиката, например. Точно обратното на всички прогнози за слаб туристически сезон 2015, лятото приключва на ниво не по-лошо от миналогодишното. Няма да има спад на броя на туристите и брой  нощувки. Предполагам, че така ще бъде и при туроператорите.
Кандидат сте за трети мандат. Ще се съревновавате с бившия кмет Красимир  Михайлов. На какво залагате? 
Вече два пъти съм се явявал на избори с Красимир Михайлов и двата пъти съм ги печелил. Този път той ще се яви като кандидат на управляващата партия, докато преди беше лидер на „Зелената партия”.
За мен няма разлика.  Мисля, че жителите на общината ще преценят ясно и сами. Ще погледнат какво се е случило за осемте години, в които управлява Красимир Михайлов и за осемте години, в които общината се управлява от Николай Ангелов. Смятам, че нещата са несравними. Има нещо интересно, казано от мъдрите хора и то е, че не виждаме как растат нашите деца, а виждаме как децата на съседите израстват бързо. Когато живеем на едно място и сме вътре в най-малките проблеми, ни убягва как това място се развива. Оказва се обаче, че хората, които посещават нашата община един път годишно виждат по-ясно промяната в града и споделят че тя  в положителна посока. Ние не допуснахме презастрояване, имаме зелени терени и мислим, когато изграждаме паркове и градини. Това е пътят, по който трябва да се развива един български град и една българска община.
 

Коментирайте
Подобни новини
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми



Яндекс.Метрика