Нина Ставрева: Ще се радвам Каварна да е най-известната община, без аз да съм най-известният кмет

14.11.2015 г. 10:14:15 ч.
/
Нина Ставрева: Ще се радвам Каварна да е най-известната община, без аз да съм най-известният кмет
Нина Ставрева е новоизбраният кмет на община Каварна. Тя е на 39 години, учител по професия, аграрен икономист по образование. Била е  общински съветник през последния мандат на Общински съвет Каварна, председател на постоянната комисията по култура, образование и проблеми на младежта.
- Две седмици след старта на кметския Ви мандат, как се чувствате на стола на градоначалника и случват ли се предварителните ви очаквания?
Днес (петък – бел. ред.) действително се навършват точно две седмици от встъпването ми в длъжност. Искам да кажа, че кметският стол е преди всичко отговорност за мен. За много неща не бях подготвена, но основното е, че кметският екип и жителите на община Каварна са мислили в различна посока до сега. Ние живеем в един град и е редно да сме в един отбор. Пътят е един, целите също, така че аз ще работя в тази посока. Да изпълнявам желанията на жителите на Каварна, да изпълня ангажиментите, които съм поела пред тях по време на кампанията. Ще работя последователно, отговорно и всеотдайно за тях.
- Лесно ли е да си на кметския стол след Цонко Цонев?
Малко кметове на България могат да се похвалят с такова наследство. Не е лесно и пак казвам, че кметският стол е отговорност и аз ще работя, за да разберат хората, че наистина го приемам така.
- Първите приоритети в работата Ви?
През първите седмици работим върху анализ на свършеното. Когато имаме готовност, ще кажем пред медиите какви точно анализи сме направили. Най-важната задача, върху която работим в момента, е изготвяне на проекто-бюджета за финансовата 2016 година. Настъпването на зимата също е нещо важно. Проверихме готовността на общината за посрещане на зимния сезон, за да не се окаже, че сме изненадани неприятно. Имаме готовност за зимните месеци. Това, което предстои и се възприема много добре от гражданите на община Каварна, е създаването на обществен съвет, който ще инициирам аз и той трябва да бъде структуриран още през месец декември. Като идеята за съществуването му е той да бъде връзката между жителите на общината и общинската администрация, за да има чуваемост на проблемите на гражданите и бързо тяхно разрешаване.
В него ще влязат активни хора с гражданска позиция,  представители на различни сектори и различни поколения, така че да се формират становища от няколко гледни точки и да се търси решение на проблема.
- Харесва ли ви община Каварна и какво искате да промените в нейната визия, начина на живот на хората?
Градът ни е хубав, но има какво да желаем в посока на това да изглежда още по-приветлив и уютен за всички жители и гости на общината. И аз бих се радвала община Каварна да е най-известната община в България, без аз да съм най-известния кмет.  Грижата за хората е най-важното нещо. Това, което не е правено през последните години.
-Искате да кажете, че хората не са били обгрижвани?
Точно това искам да кажа.
- Как ще ги обгрижите Вие?
Те имат нужда от отношение. Това, което липсваше през последните години. И аз работя в тази посока. Веднага давам пример, спортните клубове по кикбокс и карате в града, които през последните дни донесоха на общината 14 медала за пореден път, и съм сигурна, че ни очакват още медали. Срещнах се с децата и техните треньори и те се зарадваха на отношението, което получават за първи път, за съжаление, да. Това е труда на треньорите и децата, който също гради имиджа на общината. Това не е за подценяване. Подготвихме по една награда за всички медалисти. Ето ви отношение! Ние ще работим  за развитието на спорта. Бах възхитена от дисциплината, която съществува там. Всички знаем, че спортът възпитава. Искам община Каварна да стане известна със социалната политика, която провежда, с грижата за най-уязвимите групи – малките деца и възрастните хора от населението, с грижата за хората по селата, които са забравени. Те също са жители на община Каварна и са равнопоставени.
- Какво Ви казват хората, когато Ви срещат по улиците?
Пожелават ми успех в мандата, поздравяват ме и ми благодарят за решението, което сме взели за новогодишния концерт. Но основният съвет, който получавам, е за създаване на постоянни работни места. Това е един от основните проблеми на общината, защото заетостта тук е сезонна. Каварненци не трябва да си търсят работа в чужбина, за да издържат семействата си тук. Ние ще работим за това, да създадем условия хората да виждат в лицето на общината коректен партньор, който да привлича инвестиции.
- Коментираният новогодишен концерт. Хората не са харесвали новогодишните концерти до сега или….?
Аз направих много срещи със жителите на Каварна и тези по селата и усетих техните настроения и нагласи. Не казвам, че рок музиката в Каварна е излишна, в никакъв случай не искам да ме разбирате погрешно. Но нека за Нова година си починем малко от рок музика. Празниците са други. Коледа свързваме със семейството, а рокът не е част от нашия бит и култура, затова нагласите на хората за новогодишната нощ е да сме българи, да се насладим на нашите си ритми.
 

Коментирайте
Подобни новини
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми



Яндекс.Метрика