Областният управител Красимир Кирилов: Разчитам на екипната работа, експертите в Областна администрация си разбират от работата

04.12.2017 г. 10:38:18 ч.
/
Областният управител Красимир Кирилов: Разчитам на екипната работа, експертите в Областна администрация си разбират от работата
Красимир Кирилов бе назначен от Министерския съвет за областен управител на област Добрич на 31 май тази година. Той пое управленския пост от Детелина Николова.
Красимир Кирилов е на 31 години, роден е в Добрич на 21 ноември 1985 г. Средното си образование завършва във Финансово-стопанска гимназия „Васил Левски” в Добрич. Магистър по „Финанси” от Стопанска академия „Д.А. Ценов” – Свищов. Бакалавър по „Аграрна икономика” в Стопанска академия „Д.А.Ценов”. От 2010 г. работи във „Водоснабдяване и канализация“ - Добрич. От септември 2014 г. е заместник - главен счетоводител във ВиК – Добрич.Председател на Младежката организация на ВМРО – Добрич. Владее английски език. Семеен, с едно дете.
След първите шест месеца като областен управител Красимир Кирилов гостува в студиото на Медийна група „Добруджа”.

 
- Г-н  Кирилов, от шест месеца сте областен управител. Приляга ли Ви длъжността? Как  изпълнявате задълженията си?
Шест месеца не са нито много, нито малко време, никой не е роден научен. Една такава длъжност идва с редица отговорности. Никога не си подготвен за тази длъжност, като се изключи моят предшественик г-жа Николова, която имаше дълъг управленски  и административен опит. Другите областни управители не са имали този опит. За сметка на това, екипът, с който разполага Областна управа, е много добър. Експертите от Областна администрация си разбират от работата. Както казах при встъпването ми в длъжност, ще разчитам на екипната работа и продължавам да се стремя към този подход. С екипа провеждаме редица срещи както с местната власт, така и с НПО, и с бизнеса, и с граждани. С възможностите, които ни дава законът, се стремим да бъдем в полза.
- Има ли нужда от Областна управа? Не се ли препокриват дейностите с тези на други държавни структури?
Да, една част се препокрива. Но  трябва и някой да обединява всички тези институции, за да може да вървят напред.
- Готова ли е област Добрич за зимата?
Да, област Добрич е готова за зимата. В началото на месец ноември проведохме заседание на комисията. Всички представители на общини и на фирми, които отговарят за състоянието на  областта,  докладваха готовността си за зимата. С моя заповед се извърши проверка на фирмите, които отговарят за общинските и регионални пътища. Комисията излезе с доклад,  установени са някои нередности - липса на винетки, “Гражданска отговорност“ на автомобилите за зимно почистване. Дадени са предписания, не са големи нередности. Имаме уверенията на фирмите, че имат всичко необходимо - материали и техника. Извършена е проверка, наистина разполагат с машините. Поставят се и снегоукрепителни съоръжения, които до средата на декември трябва да бъдат сложени. Отделно от това, се надяваме да има добра организация между фирмите. Организираме и по-добра информираност към нас, и ние съответно  - към гражданите и медиите. Пряко ангажиран е заместник-областният управител Красимир Николов, но и Живко Желязков също ще отговаря. Зимата не е шега работа.
- Въпреки че сте много млад, идвате от ВиК-Добрич. Какво може да се направи за по-добра връзка с държавното ръководство  по отношение водните неволи на добруджанци? Знаете ли за подписката?
Не е тайна, че водното дружество е в лошо  финансово състояние. За това състояние са запознати в детайли както министър Николай Нанков, така и ресорният заместник-министър Марина Крумова. Както знаете, лично г-н Нанков е поканил сегашния изпълнителен директор Тодор Гикински да заеме поста с цел оздравяване. За това е необходимо време, а като цяло във водния сектор - както в нашата област, така и в страната, има още какво да се желае. На работна среща в Луковит Марина Крумова сподели, че са необходими още 12 милиарда лева инвестиции във водния сектор, за да отговарят на изискванията на Европейския съюз. До края на годината предстои прединвестиционно проучване. Област Добрич е една от 14-те области, в които ще има проучване. Очакваме да ни бъде предоставен докладът. Като цяло се работи за намаляване на загубите на вода. Провеждаме срещи с г-н Гикински. Информирани сме, знаем, че има подписка и до нас е стигнала. Информирани сме и от медиите. Той вече има и приемен ден. Имаше управители, които не приемаха редовно граждани.
- По темата добив на газ в община Генерал Тошево - насрочен е референдум. Срещали ли сте се с гражданите? При Вас първо дойдоха земеделските стопани. Какво е Вашето становище?
Аз като областен управител защитавам интересите на държавата. В момента тече обобщаване на доклада. Ние - от областна администрация, сме изискали становището както на МОСВ, така и на РИОСВ-Варна. Имахме среща както с представители на земеделските производители, така и със Синтия Недялкова. Информираха ни, че се очаква замърсяване на околната среда от добив на природен газ.
- Какво е личното Ви усещане и как бихте гласувал на референдум?
Личното ми усещане - заявил съм готовност да защитавам интересите на хората, когато се отнася за тяхното здраве и за интересите на Добруджа. Добруджа е известна като житницата на България и тя трябва да остане такава. Смятам, че един добив на природен газ може да замърси околната среда и вследствие начина, по който се добива. Казват, че не е екологично съобразен. Бих гласувал против добива на газ. Това е специфична тема и трябва експертите на РИОСВ и на МОСВ да се произнесат.
- Някак скрита остава Вашата работа. Защо заседанията на областните комисии се провеждат при затворени за медиите врати?
Някои заседания са от чисто работен характер, няма смисъл да каним медии на тях. Винаги сте добре дошли да присъствате на тези заседания. Областна администрация е отворена към медийни изяви, но аз самият не съм човек на многото приказки.
Тук е моментът да Ви съобщя една новина. Областна администрация  - Добрич, е една от седемте области, в които ще бъде въведено безхартиеното заседание на комисиите. Това предстои да стане до юни 2018 година. Всички заседания ще се качват в т.н. облачно пространство в интернет. Област Добрич е на второ място след Бургас по прозрачност, изоставаме само на няколко стотни. След предоставена парола ще се наблюдава онлайн работата на комисиите. По проекта се работи от началото на годината, дори в момента експертът, който отговаря за това, е на обучение в София.
Освен това, знаете, че предстои да поемем председателството на Североизточен район за развитие. Това съвпада с председателството на ЕС – от януари до юни. Поех на ротационен принцип от Търговище и ще предам на Шумен.
За Новата година желая на жителите на област Добрич здраве. Същото  си пожелавам за мен и семейството, за дъщеря ми и за  бъдещото дете, което очакваме през март месец. 

Коментирайте
Подобни новини
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми



Яндекс.Метрика