Начало >Добруджа >Регионални

Общинските съветници на Добричка община се запознаха със състоянието на язовирите

28.06.2018 г. 15:05:37 ч.
/
Общинските съветници на Добричка община се запознаха със състоянието на язовирите
Язовирите, общинска собственост,  на територията на Добричка община са 15 на брой. През 2017 година за всички тях са  изготвени комплексни  оценки за техническото им състояние, които са приети от технически  съвет.  През месеците март-април и септември-октомври, комисия, назначена от кмета  на общината, е извършила оглед на язовирните съоръжения. Като изправно и работоспособно е определено  състоянието на язовир „Алцек”. Направена е препоръка за удълбочаване и уширяванена преливника до септември 2018г.
Предаварийно е  състоянието на  язовир „Бенковски”. Това е заключението на комисията. Направено е предложение за неговата ликвидация. Има предложение и за ликвидация на язовир „Воднянци”. В Протокол от 4.09. 2017 на експертния съвет   се казва, че язовирът е с аварирала стена. При проверка от 11.10.,2017 е дадено предписание  нивото на водата да не превишава котата на мъртвия обем до неговото ликвидиране. Нивото на водата се следи от кмета населеното място, както и от оператора на язовирните стени.
Изправно и частично работоспособно е състоянието на „Вратарите”. Прието е да се извършат лабораторни анализи на водата в язовира и да се установи нейната степен на замърсяване. След направената проверка е установено, че водата е годна за поливане. Проверка от април тази година е дала предписание за премахване на растителността от язовирната стена. И двете предписания са изпълнени. Язовир „Златия-1” също е в неизправно и неработоспособно състояние.  Експертното предложение да  той да бъде ликвидиран. „Златия -2” е в частично , неработоспособно състояние по отношение на технологичната му сигурност. Прието е предложение  за ремонти по преливника, входната шахта на изпускателя, почистване на езерото от наноси и други дейности, както и  язовира да се използва за напояване и рибовъдство.
Язовир „Карапелит” е с нарушен показател за технологична сигурност, без  опасност  за конструктивната сигурност. Има предписание за извършване на ремонт на преливника. Съоръжението е отдадено под наем.
За „Плачидол 1” има препоръка за  уширяване на преливника и негов ремонт. Срокът е бил до май тази година. Предписанието от края на миналата година е за поддържане на нивото на един метър под котата на преливника. Последвала проверка е установила, че то се изпълнява от концесионера.  „Плачидол 2”  не изпълнява функциите си като водохранилище. От началото на август, миналата година язовирът се стопанисва от наемател,  който е изпълнил направените предписания,  а през декември е изготвил проект за ремонт и проект за неговата експлоатация.
Всички предписания за почистване на преливника, отстраняване на камъни и растителност е изпълнил и наемателят на Язовир ”Полковник Иваново”. В предаварийно състояние е язовир „Смолница 1”. Експертното предложение е той да бъде ликвидиран. За разлика от него  „Смолница 2” е със стабилна язовирна стена и изпълнява ретензионнни функции. За да се осигури неговата функционалност  са направени предписания за изграждане на преливник, отводящ канал и възстановяване на основния изпускател. Проверките, извършени през март, април, юли, септември, октомври, декември миналата година ,както и  тази година, показват, че предписанията се изпълняват и се следи  и нивото на водата. „Фелдфебел  Денково 1” и „Фелдфебел Денково 2” са язовири в неизправно състояние. Те са трайно сухи и предложението за тях е да бъдат ликвидирани.
Снимка:fakti.bg

Коментирайте
Подобни новини
Две села в община Каварна празнуваха днес (СНИМКИ)
Две села в община Каварна празнуваха днес (СНИМКИ)
Фолклорен ансамбъл "Тракия" гостува в Тервел с концерта „В делник и празник“ (ВИДЕО+СНИМКИ)
Фолклорен ансамбъл "Тракия" гостува в Тервел с концерта „В делник и празник“ (ВИДЕО+СНИМКИ)
 Община Тервел с одобрен проект в „Красива България“ за ремонт на детската ясла
Община Тервел с одобрен проект в „Красива България“ за ремонт на детската ясла
"Фестивал на занаятите в Двореца"  започва от днес в Балчик
"Фестивал на занаятите в Двореца" започва от днес в Балчик



Яндекс.Метрика