ООН: Великобритания да върне архипелага Чагос на Мавриций

23.05.2019 г. 11:21:33 ч.
/
ООН: Великобритания да върне архипелага Чагос на Мавриций
Общото събрание на ООН гласува с огромно мнозинство искане към Великобритания да прекрати "колониалната си администрация" на архипелага Чагос в Индийския океан и да предаде до 6 месеца управлението на островите на Мавриций, който напълно да го "деколонизира", предаде Асошиейтед прес. 
От 193 членове на ОС на световната организация 116 гласуваха за резолюцията, 6 бяха против - сред тях САЩ, Великобритания, Австралия и Израел. 56 се въздържаха, включително и няколко европейски страни. Архипелагът бе отделен от Мавриций през 1965 г. и оттогава е управляван от Лондон като британска територия в Индийския океан. 
Главният му остров - Диего Гарсия, заемащ стратегическо място точно в средата на океана, бе даден на лизинг на САЩ, които изградиха там огромна военновъздушна база, която играе ключова роля във всички американски военни операции в Близкия изток и Афганистан.
Резолюцията не е правно обвързваща, но има значителна тежест, защото потвърждава вече изразеното през февруари т.г. мнение по въпроса на Международния съд, а отразява и мнението на огромната маса от световната общност.
Великобритания няма намерение да се съобрази с това мнение на Общото събрание, защото смята Чагос за своя отвъдморска територия, която никога не е била колония. Лондон твърди още, че архипелагът никога не е бил част от островната държава Мавриций и затова претенциите й за суверенитет са невалидни, пише БТА.
Британската представителка в ООН Карен Пиърс, цитирана от АП, каза, че нейната страна държи на споразумението от 1965 г. с правителството на Мавриций за отделяне на тази британска територия в Индийския океан в замяна на риболовни права и други отстъпки. То включва и ангажимент "тази територия да бъде отстъпена, когато няма повече да е необходима за цели на отбраната".
Тя подчерта значението на американско-британските военни съоръжения на Диего Гарсия за безопасността и сигурността на съюзниците и приятелите, включително и Мавриций, в региона и извън него в сегашния "опасен и несигурен" свят.

 
Снимка:img-cdn.dnes.bg
Източник:OFFNEWS

Коментирайте
Подобни новини
В Гърция готвят намаляване на данъците върху дохода
В Гърция готвят намаляване на данъците върху дохода
Сблъсъци в Нант по време на съботния протест на „жълтите жилетки“
Сблъсъци в Нант по време на съботния протест на „жълтите жилетки“
Дейвид Камерън: Джонсън не вярваше в Брекзит по време на референдума
Дейвид Камерън: Джонсън не вярваше в Брекзит по време на референдума
Две силни земетресения разтърсиха Турция тази сутрин
Две силни земетресения разтърсиха Турция тази сутринЯндекс.Метрика