Начало >Добруджа >Криминални

Организираната престъпност е тема на конференция на Висше училище по мениджмънт

22.03.2016 г. 15:15:45 ч.
/
Организираната престъпност е тема на конференция на Висше училище по мениджмънт
Висше училище по мениджмънт (ВУМ) съвместно с фондация „Франческа и Джовани Фалконе“ - Италия организират конференция на тема „Организираната престъпност в България и ролята на обществото за нейната превенция“. Форумът започна днес, в конферентната зала на Висше училище по мениджмънт (ВУМ) – ул.Оборище 13а.
Събитието е посетено от над 90 души от Варна и региона, сред които представители на младежки НПО, висши училища, студентски съвети, групи от ученици, заедно с техните преподаватели, както и български и международни студенти на ВУМ.
Събитието е насочено към информиране на обществото за текущите размери и тенденции на организираната престъпност в България.
Програмата предвижда презентации на експерти от неправителствени организации, ангажирани с темата за организираната престъпност от България, Македония и Италия. Сред лекторския състав са:
Тихомир Безлов от Център за изследване на демокрацията (ЦИД) – един от основателите на виктимизационните изследвания в България, чийто изследвания и анализи по различни видове престъпления му спечелват национално и международно признание и биват използвани в съдебните процеси. Той представи актуални данни за престъпността сред младите хора на база последните изследвания от ЦИД. Според представените данни, в сравнение с други европейски страни, България понастоящем се оказва със сравнително ниско ниво на противозаконни дейности. Господин Безлов представи тенденцията за организираната престъпност през изминалите години. През 1991г. в България са били убити близо 500 души, което е съизмеримо с нивото на поръчкови убийства в Ню Йорк. В сравнение с тези данни, днес България е с най-малък процент организирани убийства. Едно от най-новите видове престъпления е отдаване на български деца под наем на британски граждани, с цел получаване на социални превилегии, например финансиране за получаване на по-голямо жилище за британските семейства.
Участие в събитието взе и г-н Павел Митревски от Асоциация Сфера, Македония, който разказа за сравнително малкия опит на западната съседка в борбата с престъпността. Г-н Митревски подчерта значителната активност, която македонските граждани и техните обединения имат в превенция на този феномен.
В следобедните часове, предстои презентация на г-н Григор Здравков от „Българска легия Антимафия“ – сдружението активно води множество самостоятелни разследвания на различни проявления на организираната престъпност, като сигнализира за тях органите на реда и предоставя събраните доказателства. Презентацията ще включва актуални данни за трафика на хора и наркотици в България.
Предстоят още, Паша Александрова от НС „Младежки глас“ – представител на най-мащабната неправителствена организация в България, работеща за младото поколение.  Друг интересен лектор д-р Николай Райчев, който ще говори за тенденциите в киберпрестръпленията и тяхната превенция.По време на конференцията бе направен видео линк с представители на Фондация „Франческа и Джовани Фалконе“ – Италия, която организация е създадена в памет на загиналия магистрат - виден деец в борбата с италианската мафия. Понастоящем фондацията работи активно в продължение на мисията на магистрати Джовани Фалконе и Паоло Борселино.
Фондация "Франческа и Джовани Фалконе" - Италия е активно ангажирана с темата за организираната престъпност и инициират редица активности в тази посока – на национално и международно ниво, сред които и настоящето събитие. Конференцията се организира в рамките на проект „Прилив на гражданство, прилив на законност“ - втората подред инициатива на италианската фондация в партньорство с българска организация и е насочен към активизиране на гражданското участие в превенцията на престъпността, с фокус върху младите хора. ВУМ е една от 15-те партньорски организации от общо 10 европейски страни, участващи в проекта.
Източник:ИА ДОБРУДЖА

Коментирайте
Подобни новини
Апелативният съд постанови доживотен затвор за убийството на жена в Тервел
Апелативният съд постанови доживотен затвор за убийството на жена в Тервел
След проверка: Задържаха мъж и жена в Добрич за намерен наркотик в лека кола
След проверка: Задържаха мъж и жена в Добрич за намерен наркотик в лека кола
Полицията задържа четирима за кражба, извършена в с. Българево, общ. Каварна
Полицията задържа четирима за кражба, извършена в с. Българево, общ. Каварна
Вследствие на конфликт възрастен мъж е с повърхностни рани
Вследствие на конфликт възрастен мъж е с повърхностни рани



Яндекс.Метрика