Начало >Добруджа >Криминални

Осъдиха шофьор, причинил по непредпазливост смъртта на пешеходец и избягал от местопроизшествието

14.05.2019 г. 15:25:17 ч.
/
Осъдиха шофьор, причинил по непредпазливост смъртта на пешеходец и избягал от местопроизшествието
Състав на Окръжния съд в Добрич наложи условно наказание от 3 години „лишаване от свобода“, с 5-годишен изпитателен срок на подсъдим за причинена по непредпазливост смърт на пътя. Мъжът бе лишен и от право да управлява МПС за срок от 4 години.
         Подсъдимият В.Х. бе признат за виновен в това, че на 2 октомври 2017г., при управление на лек автомобил, е нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост е причинил смъртта на пешеходец, като след деянието е избягал от местопроизшествието.          Тежкият пътен инцидент е станал около 19 часа, по ул.„Янтра“ в Генерал Тошево, на около 100 метра преди края на населеното място. Водачът е блъснал мъж, който се движел в десния край на пътното платно и бутал велосипед вдясно от себе си.
         След произшествието подсъдимият провел разговор със своя родственица, която веднага пристигнала на мястото и предложила да поеме отговорността за случилото се, като заяви, че тя е управлявала колата. Подсъдимият се съгласил и напуснал местопроизшествието. Версията, че жената е управлявала автомобила, била поддържана около десетина дни, след което подсъдимият признал вината си пред разследващите.
         По делото е установено, че непосредствено преди инцидента той е шофирал с около 56.30 км/час и е имал техническата възможност да предотврати удара, ако е реагирал своевременно и е предприел спиране в момента, в който е могъл да възприеме движещият се пред него пешеходец.
         Производството премина по реда на съкратеното съдебно следствие, като първоначално определеното наказание на подсъдимия беше редуцирано с една трета. Съдът приложи процедурата, след като мъжът призна изцяло вината си и изложените в обвинителния акт обстоятелства.
В съдебната зала той изрази съжаление за случилото се и изказа съболезнования на близките на загиналия.
         Постановената от Окръжния съд присъда подлежи на обжалване и протест в 15 - дневен срок пред горната съдебна инстанция.
         Мъжът е осъден да плати и направените по делото разноски в размер на 2830. 72 лева.
Източник:Пресцентър Окръжен съд

Коментирайте
Подобни новини
Неизвестен надупчил две лодки в Шабла
Неизвестен надупчил две лодки в Шабла
В Тервел задържаха мъж, срязал гумите на два автомобила
В Тервел задържаха мъж, срязал гумите на два автомобила
Шофьор с 2,33 промила катастрофира в Добрич
Шофьор с 2,33 промила катастрофира в Добрич
Двама пострадали при катастрофа снощи на околовръстния път на Добрич
Двама пострадали при катастрофа снощи на околовръстния път на ДобричЯндекс.Метрика