Начало >Добруджа >Общество

От 2011г. до днес няма регистрирани случаи на морбили в област Добрич

18.02.2019 г. 15:49:24 ч.
/
От 2011г.  до днес няма регистрирани случаи на морбили в област Добрич
Към настоящия момент в РЗИ - Добрич няма съобщени от лечебните заведения случаи на прегледани пациенти от област Добрич с диагноза Морбили, съобщават от здравната инспекция. 
От 2011г.  до днес няма регистрирани случаи на морбили в областта.
За 2018г. с Триваксина на 13 месечна възраст са обхванати 1166 деца, което е  85,74% обхват. На 12-годишна възраст са обхванати 1468 деца, т.е. обхватът е 78,25%. На други възрасти са обхванати 22 лица.
От РЗИ-Добрич отчитат деца, отложени от имунизации поради трайни медицински противопоказания, необхванати поради миграция или отказ от ваксини.
Поради изключително високия контагиозен индекс на заболяването и имунизационен обхват, който не осигурява достатъчна защита на населението, с цел недопускане на епидемичното разпространение на морбили, Министърът на здравеопазването разпореди значителен по обем противоепидемични мерки.
Призоваваме всички родители да проверят при личните лекари и в документацията, която съхраняват в домовете си, дали децата им са редовно имунизирани против заболяването морбили. Ако не – незабавно да посетят личните си лекари за поставяне на ваксината, ако към настоящия момент децата са  абсолютно здрави и не боледуват от респираторни и други заболявания.
В РЗИ - Добрич е налична комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола за нуждите на амбулаториите за първична медицинска помощ за незабавно имунизиране на подлежащите контингенти на 13 месечна и 12 годишна възраст и на неимунизираните до 18 годишна възраст.
Всеки, който се срещне с вируса на заболяването, ако не е имунизиран и не е преболедувал, се разболява от морбили. Болестта се предава по въздушно-капков път чрез слузните секрети от носа и от очите на заболял човек. Инкубационният период е от 9 до 11 дни, заболяването започва с катарални прояви - хрема, кихане, кашлица, зачервени конюнктиви и фебрилитет. След това се появява обрив по цялото тяло, който започва от лицето. Характерно за обрива е, че обхваща тялото отгоре надолу.
Най-добрата защита от заболяването морбили е ваксинопрофилактиката. Ваксината е безплатна и задължителна за всички деца в Република България, съгласно Имунизационния календар на страната и препоръчителна за по-големите възрастови групи, като няма горна възрастова граница за поставянето й.
Съгласно нашия Имунизационен календар първата доза от ваксината се поставя на 13-месечна възраст, а втората доза се поставя на 12 години.
Снимка:www.kmeta.bg

Коментирайте
Подобни новини
98 години навършва днес Златният глас на Добруджа Верка Сидерова
98 години навършва днес Златният глас на Добруджа Верка Сидерова
Водните аварии днес
Водните аварии днес
Започва изплащането на великденските добавки
Започва изплащането на великденските добавки
Възпитаник на гимназията по туризъм в Добрич със сребърен медал от националното състезание по професии
Възпитаник на гимназията по туризъм в Добрич със сребърен медал от националното състезание по професии



Яндекс.Метрика