Начало >Добруджа >Общество

Отличиха Татяна Иванова с наградата „Достойните българи“ (АУДИО)

26.01.2022 г. 14:26:52 ч.
/
Отличиха Татяна Иванова с наградата „Достойните българи“ (АУДИО)
Наградата „Достойните българи“ посвещавам на двамата български космонавти с обещанието, че ще имаме трети, заяви за радио „Добруджа“ Татяна Иванова. Тя бе сред отличените на традиционната годишна церемония „Достойните българи“, която вестник „24 часа“ организира за 19-ти пореден път. В присъствието на премиерите на България и Северна Македония бяха наградени 42 достойни българи - златните олимпийски момичета на България – добричлийката Стойка Кръстева, Ивет Горанова и ансамбъла по художествена гимнастика; журналисти; хора с принос към обществото и такива, които ще бъдат запомнени с добрите и героични постъпки през миналата година.

Издателят на „24 часа“ Венелина Гочева връчи наградата на 19-годишната Татяна Иванова от Добрич. Тя бе отличена за това, че преследвайки мечтата си да стане космонавт, вдъхновява децата и младите хора да имат големи цели и да се борят за тях.

„Тази награда означава много за мен. За мен е изключителна чест да бъда сред наградените. Мама и баба да бъдат до мен в този момент в София ми донесе много спокойствие и любов. През последните 3 години и половина аз не само преследвам целите си, но се опитвам да вдъхновявам и да показвам, че невъзможното става възможно. На церемонията вчера посветих отличието на двамата наши космонавти с обещанието, че България ще има и трети, дори и това да не съм аз. На първо място аз се боря за каузата България да стане пълноправен член на Европейската космическа агенция“, сподели за радио „Добруджа“ Татяна.

Заедно с нея бе награден и рапърът 100 кила, чиято фондация „100 слънца“ финансира участието на Татяна в космическа академия в САЩ през следващия месец.

Тя получи наградата дни преди да замине за Флорида. Полетът й е на 7 февруари, на осми ще посети космическия център на НАСА „Джон Кенеди“ - космодрума край Кейп Канаверал, а на следващия ден започва академията. След селекцията на Международния институт по космически науки и проект PoSSUM, тя е сред приетите за участие в единствената програма в света, тренираща и сертифицираща кандидат-астронавти за участие в суборбитален полет. Космическата академия ще се проведе в партньорство с двата космически университета в щата - Florida Institute of Technology и Embry-Riddle Aeronautical University. Треньори ще бъдат пенсионирани астронавти на НАСА.

Преди 2 седмици тя е провела дълъг разговор по телефона с втория български космонавт Александър Александров. Поводът е бил подготовката на Татяна за речта, която днес ще произнесе на „TEDxVitosha Woman“.

Татяна Иванова е студент по „Инженерна физика“ в Софийския университет. Тя е участвала в космически лагери в Измир, Турция и Хънтсвил, Алабама, САЩ. През 2020 г. Татяна се класира на първо място в света на космическата викторина, организирана от центъра за подготовка на деца, които искат да станат космонавти, в Индия. Момичето от Добрич е част от българския екип, разработващ проект в конкурса на НАСА за изграждане на база за живот на Марс, който премина успешно селекцията до тук и е сред 20-те полуфиналисти.

Аудио:


Коментирайте
Подобни новини
ПГАС - Добрич завоюва трето отборно място на Националното състезание "Млад фермер"
ПГАС - Добрич завоюва трето отборно място на Националното състезание "Млад фермер"
Времето на 27 април
Времето на 27 април
Ученици от Добрич с благотворителен базар на книги в подкрепа на Дом на онкоболните – Варна (ВИДЕО)
Ученици от Добрич с благотворителен базар на книги в подкрепа на Дом на онкоболните – Варна (ВИДЕО)
Малки лазарки донесоха посланието за пролетта и младостта в Етнографската къща (СНИМКИ)
Малки лазарки донесоха посланието за пролетта и младостта в Етнографската къща (СНИМКИ)



Яндекс.Метрика