Начало >Добруджа >Общество

Панаир на професиите: Никой не може да попречи на този, който е решил да се изучи (ВИДЕО)

21.03.2016 г. 15:51:39 ч.
/ ИА Добруджа
 Панаир на професиите: Никой не може да попречи на този, който е решил да се изучи (ВИДЕО)
 
Панаир на професиите се проведе днес в Общински младежки център „Захари Стоянов” с участието на 10 младежи на възраст 12-16 год. Това е по програма на Националната мрежа на здравните медиатори - клон Добрич „За ромите заедно с ромите”, която трябва да запознае своите бенефициенти какво представлява всяка професия. По интересен, интерактивен начин днес участниците в проекта презентираха своите желания за професионална реализация, запознавайки присъстващите с изискванията и учебните заведения, които дават възможност за това. На срещата присъстваха кметът Йордан Йорданов и зам. кметът  д-р Емилия Баева.
Седмокласникът Росен от ОУ „Хр.Смирненски” е проучил как се става кмет, тъй като винаги го е интересувал процесът на взимане на решения. Той се е срещнал с настоящия градоначалник на Добрич, за да разбере какво следва да направи, за да си осъществи мечтата.
Ростислав харесва професията програмист и това го е провокирало да потърси  компютърни специалисти от добричка фирма, за да се запознае с тяхната работа. Габриела и Симона са от Ловчанци, но всеки ден пътуват до Добрич, за да завършат своето основно образование и да кандидатстват в ПГ по ветеринарна медицина, тъй като много обичат животните и искат професионално да се грижат за тяхното здраве. Елеонора, на 13 г., желае да стане здравен медиатор. Тя вече е наясно, че тази професия е мост между институциите и хората в неравностойно положение, а нейната задача ще е да облекчи достъпът на последните до качествено здравеопазване.
Алиса иска да стане актриса. Тя се вълнува от тайната на превъплащението, харесва й да играе различни роли и да предава своите емоции на публиката. Тя вече се е срещала с младата надежда на добричкия театър Соня Тодорова, която, макар и ученичка в 12 клас, от 3-4 години активно се включва в репертоара му.
Най-убедителен от всички бе 15-годишният Митко. Той е музикант. Свири на клавирни инструменти от най-ранна възраст, даже вече има концерти и зад граница. От 4 години се обучава в СОУ „Св.Кл .Охридски”. Ние, ромите носим музиката в сърцата си, заяви младият музикант и даде за пример такива виртуози като Иво Папазов, Софи Маринова, Венци Такев.  
Христина и Лалка съвсем скоро ще започнат работа като медицински сестри. Те учат сега в Медицински университет Варна и от деца са мечтали да помагат на хората, да се образоват и да се интегрират успешно.
Презентациите дадоха много и полезна информация на присъстващите и затвърдиха мнението, че който иска да се изучи, никой не е в състояние да му попречи.

Репортаж на Дана Михайлова и Павлина Живкова.

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Община Добрич: Кампанията "Пица за смет" приключи повече от успешно (СНИМКИ)
Община Добрич: Кампанията "Пица за смет" приключи повече от успешно (СНИМКИ)
Прогноза за понеделник - 29 април
Прогноза за понеделник - 29 април
Добричлии спазват традицията да отнесат в домовете си върбови клонки
Добричлии спазват традицията да отнесат в домовете си върбови клонки
Вестник „ГЛАС“: Земята, която ни храни, състояние и перспективи
Вестник „ГЛАС“: Земята, която ни храни, състояние и перспективи



Яндекс.Метрика