Начало >Добруджа >Общество

Параграф 22: Дееспособна и поставена под запрещение жена трябва сама да реши дали да постъпи в здравно заведение (ВИДЕО)

17.11.2017 г. 15:59:26 ч.
/
Параграф 22: Дееспособна и поставена под запрещение жена трябва сама да реши дали да постъпи в здравно заведение (ВИДЕО)
55-годишна жена от село Славеево и нейният настойник – читалищният секретар Станка Илиева, са поставени в ситуация на Параграф 22, установи проверка на Медийна група „Добруджа”. Марийка живее сама. Диагнозата й е параноидна шизофрения с личностна промяна. Какъв обаче е казусът. При подаване на документи за настаняване в Дом, подходящ за нейното състояние, едно от изискванията в Закона за социалното подпомагане е самата тя да попълни декларация, т.е. да даде писмено съгласие.
Но 55-годишната жена категорично отказва да бъде настанена в Дом, нито пък желае да се лекува. Иска да си остане в къщата, макар да живее в крайна мизерия и нищета.
„Учудвам се как в много случаи, след извършено престъпление, умишлено изкарват престъпника, че е дееспособен и не подлежи на санкция или присъда, а в нашия случай, когато тя действително е такава, искат сама да вземе решение. Психиатърът ни казва, че подписът й няма никаква тежест, защото е поставена под запрещение с решение на съда”, недоумява Станка Илиева, която от години се грижи за Марийка, но вече е в предпенсионна възраст и самата тя има здравословни проблеми.
Секретарят на Община Добричка Соня Георгиева обясни, че случаят в Славеево не е единствен и тепърва предстои да се подготвят документите за още такива лица. Явно има противоречие между Закона за социалното подпомагане и Закона за лицата и семействата, отчита тя. В тази връзка Соня Георгиева е отправила писмо до народния представител д-р Хасан Адемов – председател на комисията по труда, социалната и демографска политика в Народното събрание, ако може, да инициира законова промяна.
Директорът на „Социално подпомагане” Добрич Магдалена Миткова обясни, че този казус е настъпил след промени в закона от миналата година. По думите й, решението е, попечителят или настойникът на такива лица да напише подробно становище, в което да опише подробно поради какви причини лицето не може да изрази собствено становище. След становището на дирекция „Социално подпомагане”, съдът решава дали да приеме, или да отхвърли заповедта на директора.
Това обаче е в случаите, когато лицето е съгласно да бъде настанено в Дом, а когато категорично отказва – се получава Параграф 22.
 
Параграф 22 е роман на американския писател Джоузеф Хелър, чието повествование разказва за абсурдите на Втората световна война.
Имаше само една засечка и това беше параграф 22 – според него онзи, който при действителна и непосредствена опасност е загрижен за собствената си сигурност, има напълно здрав разум. Ор беше луд и можеше да бъде отчислен от летателния състав. Единственото, което трябваше да направи, беше да поиска да го отчислят; но щом поискаше, той вече нямаше да бъде луд и трябваше да участва в полети и занапред. Ор щеше да бъде луд, ако участваше и занапред в бойни полети, а щеше да бъде здрав, ако не участваше, но щом беше здрав, трябваше да продължи да лети. Ако летеше, щеше да бъде луд и нямаше да трябва да лети; но ако не искаше да лети, значи беше здрав и трябваше да лети. Йосарян бе дълбоко развълнуван от абсолютната простота на тази клауза в параграф 22.

Репортаж на Даниела Русева и Петър Петров

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Бутикови козунаци ще предложи за Великден сладкарница ТортЕ в Добрич
Бутикови козунаци ще предложи за Великден сладкарница ТортЕ в Добрич
Константина Петрова отново ще води листата на ПП „Възраждане” в Добрич  за предсрочните парламентарни избори
Константина Петрова отново ще води листата на ПП „Възраждане” в Добрич за предсрочните парламентарни избори
Времето на 30 април
Времето на 30 април
Общински съвет - Добрич ще заседава утре
Общински съвет - Добрич ще заседава утре



Яндекс.Метрика