Начало >Добруджа >Регионални

Пет млади мъжки лопатара бяха разселени в ДЛС-Тервел

09.01.2019 г. 09:44:12 ч.
/
Пет млади мъжки лопатара бяха разселени в ДЛС-Тервел
Пет млади мъжки лопатара бяха разселени в ДЛС-Тервел. Животните са доставени от ДЛС-Студен кладенец. Еленитеса в добро състояние и ще бъдат наблюдавани в карантинен двор с цел пълната им адаптация, преди разселването.
В стопанството се поддържа добра и стабилна популация от този вид дивеч. През 2016г.  германския ловец Вернер Аустерман отстреля в Тервел елен лопатар обявен за нов национален рекорд. Трофеят с оценка от 208,22 т. по системата на CIC и с тегло 4,750 килограма подобри рекорда на страната ни, който се държеше от животно отстреляно от Тодор Живков през 1984 година в стопанство Воден. В челната десетка - на шесто и седмо място, са още два трофея от елен лопатар, отстреляни в ДЛС-Тервел през 1972 и 1981 година.
По данни от последната таксация на територията на ДЛС- Тервел има 112 броя елени лопатари. Доставянето на животни отвън цели не само подобряването на генофонда, но и казано на ловен език “опресняване на кръвта“, което в съчетание с благоприятните климатични условия за развитие и упорития труд на служителите стои в основата на поддържане на устойчиви запаси от елен лопатар с отлични трофейни качества. Ежегодното разселване на животни в ловните и горски стопанства на Североизточното държавно предприятие е целенасочена политика, на ръководството на Североизточното държавно предприятиеи ловните специалисти.
Източник:Пресцентър СИДП

Коментирайте
Подобни новини
Ученици от Каварна посадиха дръвчета в своето училище
Ученици от Каварна посадиха дръвчета в своето училище
Общинският съвет в Тервел възприе идея на ВМРО  за издигане  бюст на Левски
Общинският съвет в Тервел възприе идея на ВМРО за издигане бюст на Левски
Инициативата  „Попитай кмета”  през март ще се проведе  в Генерал Тошево
Инициативата „Попитай кмета” през март ще се проведе в Генерал Тошево
Каварненски таланти с грамоти от Министерството на туризма
Каварненски таланти с грамоти от Министерството на туризмаЯндекс.Метрика