Начало >Добруджа >Общество

Писмо от МОН е на път да скара у-ще „Кл.Охридски и РУО (ВИДЕО)

28.02.2017 г. 11:52:33 ч.
/
Писмо от МОН е на път да скара у-ще „Кл.Охридски и РУО (ВИДЕО)
Тази година план приемът е  по-различен поради факта, че завършват два випуска и това ще даде възможност на училища, които други година са имали проблеми с приема, да си поемат глътка въздух, съобщи ст.експертът по организация на професионалното образование Калоян Койчев по време на заседание на комисията по заетост към Областния съвет за развитие. При паралелките в ЕГ и профилираните училища в Добрич разлика няма, тъй като за да изпълнят изискването за средно училище те трябва да разполагат с паралелки от 8 до 12 клас. Парадокс има единствено в СУ „Св. Кл.Охридски”. Там по новите документи не съществува профил „хореография”. За целта е било направено предложение този профил да се замени с професия „танцьор”, специалност „Български танци”. Според Калоян Койчев, предложението не отговаря  на т.3  на чл. 144 от Закона за образованието. Член 144 гласи: В средно училище, обединено училище и профилирана гимназия може да се утвърждава държавен план-прием за обучение в паралелки за придобиване на професионална квалификация при следните условия. Точка трета гласи:  няма друго училище на територията на общината, което да предлага същото обучение .
Във връзка с тази точка Койчев допълва, че става дума не за професията „танцьор”, а за професионално обучение по принцип и в Добрич има много такива училища, което именно прави невъзможно осъществяването на план-прием в СУ „Св. Кл.Охридски”. Той цитира и писмо отговор от зам. министъра на образованието Диян Стаматов до училището и поради тази причина паралелката не е включена в план-приема. 
 
Директорът на СУ”Св.Кл.Охридски” Маргарита Манева е категорична, че това е опит да се убие работещо училище. Тя твърди, че лично е получила писмото-отговор от зам.министъра и е присъствала на срещата в Министерството на образованието и науката, и смята, че имат разрешение за осъществяване на прием. Предстои да се обърнем към МОН и след това да сезираме омбудсмана на България за разрешаване на казуса, каза Манева за радио Добруджа. Според нея, училището отговаря на изискванията на ЗУПО.
 
Профилите за прием след 8 клас са по старата Наредба 11, като е направен опит да се запази палитрата от професии и специалности. Най-много са те в областта на селското стопанство и механизацията на селското стопанство, както и в сферата на туризма. Нова е паралелката с туристическа насоченост в Каварна. Проблем се очертава и в Тервел, където има вероятност единствената одобрена паралелка по информационни технологии в СУ „Йордан Йовков” да не успее да задоволи желанията на учениците и техните родители. От общината искат две паралелки, като според зам.кмета Дияна Илиева е по-добре да се закрие после втората, ако не бъде попълнена, отколкото да останат неприети ученици. 

Репортаж на Дана Михайлова и Павлина Живкова

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Бутикови козунаци ще предложи за Великден сладкарница ТортЕ в Добрич
Бутикови козунаци ще предложи за Великден сладкарница ТортЕ в Добрич
Константина Петрова отново ще води листата на ПП „Възраждане” в Добрич  за предсрочните парламентарни избори
Константина Петрова отново ще води листата на ПП „Възраждане” в Добрич за предсрочните парламентарни избори
Времето на 30 април
Времето на 30 април
Общински съвет - Добрич ще заседава утре
Общински съвет - Добрич ще заседава утре



Яндекс.Метрика