Начало >Добруджа >Култура

Подредиха изложба "Памет за героите"

05.09.2016 г. 12:59:52 ч.
/
Подредиха изложба "Памет за героите"
Изложбата „Памет за героите” ще бъде  експонирана от  5 септември в зала №2 на Художествена галерия – Добрич. Тя е посветена на годишнината от драматичните събития през 1916 г. и е част от Програмата на проявите, посветени на Добричката епопея. С нея Националният инициативен комитет и Община град Добрич отбелязват  100 годишнината от Първата световна война.
Изложбата е с картини от фонда на галерията. Сред тях е и малък бронзов релеф – портрет на генерал Иван Колев от големия скулптор Андрей Николов, предоставен с партньорството на Национална галерия гр. София.
Експозицията започва със „Старият Добрич – окупация” на добричкия художник и учител Никола Тахтунов/1873 – 1947/.  В годините, когато Южна Добруджа е под румънска власт и българските училища в Добрич са затворени, той обучава тайно групи ученици по домовете им. В началото на септември 1916 г. след ожесточените боеве и многото ранени в освободения град, помага за разкриване на временни болници в училищните сгради.
Експозицията продължава с няколко малки по формат живописни композиции и една рисунка от Борис Денев /1883 – 1969/ които пресъздават моменти от Тутраканската епопея. Като повече български художници и Б. Денев е бил по фронтовете и е оставил над 460 рисунки, акварели,  произведения с масло и др, съхранявани в Националния военно-исторически музей в София. През 1915 г. той е назначен за главен военен художник  на Щаба на действащата армия и през 1916-17 г. е на Северния добруджански фронт. „Изнасяне на оръдията при Тутракан”, „Отстъпление на румънската армия – 1916 г.”, „Керван коли из Добруджа” и „Ропотът на конете против войната” са рисувани с маслени бои върху картон, а рисунката  с молив е с надпис от художника в десния долен ъгъл „В окопите след кръвопролитния бой при с. Арабаджии в Добруджа”.
След влизането на България в Първата световна война, Господин Желязков Сербезов /1873 – 1937/, художник с добруджански корени, е назначен за военен художник на 8-а пехотна тунджанска дивизия. От този период е картината „Поклонение на войниците пред мощите на св. Климент Охридски”.  Г. Сербезов, както и Борис Денев, участват във военния отдел на Общата художествена изложба в Берлин през 1916 г., посветена на войната.
В изложбата е отделено място на Добричката епопея и легендарния предводител на І-ва конна дивизия – генерал Иван Колев.
В табла могат да се прочетат спомени на участници в боевете за Добрич на 5, 6 и 7 септември; да се проследи биографията на генерала; мнения на военни - негови съвременници, за решаващата роля на ген. Колев в битката за Добрич.
Акцент в експозицията е бронзовият портретен релеф на ген. Иван Колев, дело на Андрей Николов /1878 -1959/ - скулптор с европейско образование, „един европеец от голям мащаб, който с живота и творчеството си приближава България към сърцето на Европа.” В изложбата ще бъдат показани две декоративни вази, изработени от гилзи, използвани  през Първата световна война,  произведени в Магдебург, 1917 г.
В дните на Европейското културно наследство, на 5, 6 и 7 септември Галерията обявява дни на отворени врати и ви очаква в изложбата „Памет за героите”.

Коментирайте
Подобни новини
Дните на органовата музика „Fiori Musicali / Музикални цветя“ в Добрич стартират днес
Дните на органовата музика „Fiori Musicali / Музикални цветя“ в Добрич стартират днес
Група „CartWheel” от Варна ще открие седмото издание на „September Sun”
Група „CartWheel” от Варна ще открие седмото издание на „September Sun”
Концерт "ГЕНЕРАЦИЯ Z" на студио „Зонели” тази вечер в Младежки център
Концерт "ГЕНЕРАЦИЯ Z" на студио „Зонели” тази вечер в Младежки център
Ученик от ПМГ „Иван Вазов” спечели националната олимпиада по информатика (ВИДЕО)
Ученик от ПМГ „Иван Вазов” спечели националната олимпиада по информатика (ВИДЕО)



Яндекс.Метрика