Начало >Добруджа >Общество

Поход за свободата ще се проведе днес в Добрич

19.10.2019 г. 08:23:02 ч.
/
Поход за свободата ще се проведе  днес в Добрич
Добрич се включва в Похода за свободата, който ще се проведе днес, по повод Европейския ден за борба с трафика на хора, който се отбелязва на 18 октомври. Походът ще стартира в 10.30 часа от Стара къща в Добрич.  Инициативата „Поход за свободата” е на фондация А21 в сътрудничество с младежката организация на БЧК.
За първи път в „Похода за  свободата” в България ще се включат 26 града, в които походите ще потеглят в един и същи час. Всички те ще вървят заедно в подкрепа на глобалната  инициатива - борбата с трафика на хора. По същото време, походи за свобода ще се проведат и в още 500 града в 50 държави, каза за радио „Добруджа” Мартин Стефанов, ръководител на фондация А21.
Фондация А21 е най-голямата международна неправителствена организация за борба с трафика на хора и оперира в 12 държави, като има представителство почти на всички континенти. У нас тя съществува от 2012 година и нейната единствена и основна дейност е подпомагане на борбата с трафика на хора.
„Статистиката за трафика на хора е стряскаща. Според международни организации, които работят в тази сфера, около 40 милиона души по света са жертва на различен вид трафик . Трафикът на хора има различно изражение –с*ксуална експлоатация, трудова експлоатация, насилствена просия и т. н”, казва Мартин Стефанов. По думите му робите по света, към днешна дата, са много повече, от колкото в цялата човешка история.  Това е така, защото в много държави, терминът, който се използва за трафик на хора, е „съвременно робство”. Съвременното робство е вече официално приет термин за ситуация на трафик. Това е насилственото склоняване на човек да се труди, да проси, да продава органите си, детето си или да проституира против своята воля, като най-често живее в плен, няма достъп до личните си документи и изкарва много малко или никакви пари за себе си. „Няма регион в България, който не е засегнат от този проблем.  Битува вярване, според което само малцинствени групи или необразовани лица,  са в риск да попаднат в трафик на хора, но това не е така. Всеки, който в даден момент има потребност да търси ново начало на живота си  или пък търси работа в чужбина ,е в риск да попадне в ситуация на трафик”, допълва още Мартин Стефанов.
Услугите, които предлага фондацията,  свързани с подкрепа на жертвите на трафик, са различни. Те варират от медицински до професионална реализация, придружени от психологическа подкрепа и социално подпомагане. „Ние работим със жертвите до момента, в който имаме данни, че човекът е на ниво, от което всеки може да продължи сам в живота си”.
Най-честите форми на трафик са с*ксуална и трудова експлоатация, но  се срещат и други, като труд, обвързан с дълг, принудително подчиняване в домашни условия, деца-войници.
Формите, чрез които жертвите биват трафикирани, също са различни: фалшиви обяви за работа, продадени от семейство, фалшива имиграция и т.н. Връзката с тях се подпомага от контактите на фондацията с различни правителствени агенции, както и неправителствени организации с които е в непрекъснат  обмен на данни, и от връзката с Националната линия за борба с трафика на хора, на която се подават сигнали. „Нашето партньорство с тази линия ни дава възможност да работим с жертвите на трафика на хора”.
От фондацията припомнят, че хора по цял свят биват продавани и купувани против волята си чрез насилие, измама и принуда.
Снимка:dobrudjabg.com

Коментирайте
Подобни новини
ПГАС - Добрич завоюва трето отборно място на Националното състезание "Млад фермер"
ПГАС - Добрич завоюва трето отборно място на Националното състезание "Млад фермер"
Времето на 27 април
Времето на 27 април
Ученици от Добрич с благотворителен базар на книги в подкрепа на Дом на онкоболните – Варна (ВИДЕО)
Ученици от Добрич с благотворителен базар на книги в подкрепа на Дом на онкоболните – Варна (ВИДЕО)
Малки лазарки донесоха посланието за пролетта и младостта в Етнографската къща (СНИМКИ)
Малки лазарки донесоха посланието за пролетта и младостта в Етнографската къща (СНИМКИ)



Яндекс.Метрика