Показали на депутати филм как цистерни с гориво пресичат страната, но системата на митниците не ги засича

19.01.2018 г. 08:57:16 ч.
/
Показали на депутати филм как цистерни с гориво пресичат страната, но системата на митниците не ги засича
Филм, на който се вижда как цистерни с гориво прекосяват почти цялата страна, но без те да са отчетени в Българската акцизна централизирана система (БАЦИС), е бил показан на депутатите от комисията за борба с контрабандата. Това е станало на заседание на комисията на 16 ноември 2017 г. Тогава в присъствието на главния прокурор Сотир Цацаров е бил разглеждан докладът на ДАНС за открити слабости в митническата система, който и БСП, и ГЕРБ настояват да бъде разсекретен. Фимът е бил част от въпросния документ.
Горивото било докарвано с танкери на митнически складове по река Дунав или Черно море. Общо такива в България има осем и за тях няма изискване за измервателни уреди, както е при данъчните складове. Щом в митнически склад пристигне акцизна стока, се вика митничар, който да я провери.
Доставените горива са товарени на цистерни и след това са транспортирани до данъчни складове във вътрешността на страната. На съответните дати, в които са ставали доставките, обаче се оказало, че няма регистрирани такива превози в БАЦИС, въпреки че тя трябва да отчита всяко движение на акцизни стоки. Именно това е основният извод в доклада на ДАНС - че данните в системата на митниците може да бъдат манипулирани. Както “24 часа” писа, спецслужбите са установили международна хакерска група, създала специален софтуер, с който е пробивала БАЦИС. При хакването на системата, което е траело от 15 мин до няколко часа, са извършвани нерегламентиран транзит и контрабанда на акцизни стоки.
Установено било, че броят на липсващите или манипулираните записи е над 300 000. Щетите само за 2015 г. са за пропуснати приходи от акцизи за 10 млн. лв. В момента се разследват щетите за 2016 и 2017 г., които се очаква да бъдат по-големи. Под подозрение са 65 фирми, повечето от които кухи.
В доклада на ДАНС се посочва, че има големи пропуски при търговията с горива и постъпленията от акциз и ДДС от тях.
В доклада са описани схеми за укриване на ДДС с участието на лицензиран складодържател, който има реална дейност, фирми буфери и компания получател, която има бензиностанции. Посочва се, че неплащането на ДДС позволява намаляване на цената за крайния потребител, а печалбата идвала от големия оборот. Тъй като според експертите тези схеми изисквали покровителство от високо ниво, било търсено съучастие на митнически служители до равнище зам.-директор на агенцията към хакерските намеси в БАЦИС.
В доклада се допуска, че е създадена цяла система, с която да се манипулира информацията от системата към централата на митниците в София, както и специално техническо оборудване за манипулиране на данните от измерителните уреди в данъчен склад, проверено от МВР.
На секретното заседание на комисията е станало ясно, че вносно гориво е претоварвано в цистерни с двойно оборудване и е поемало към различни точки на страната. Все още се чака отговор от партньорски служби за произхода и пътя на това гориво. Имало оперативни данни, че част от горивата е трябвало да стигнат до данъчен склад в Нови Искър.
Допусканията на експертите са, че загубите за бюджета възлизат на 1 млрд. лв. годишно.
Снимка:24chasa.bg
Източник:24 часа

Коментирайте
Подобни новини
Министерският съвет обжалва съдебното решение за Пирин
Министерският съвет обжалва съдебното решение за Пирин
След фалит на застраховател над 200 хиляди автомобилисти остават без "Гражданска отговорност"
След фалит на застраховател над 200 хиляди автомобилисти остават без "Гражданска отговорност"
Бенчо Бенчев е с гаранция за 50 000 лв. и забрана за излизане в чужбина
Бенчо Бенчев е с гаранция за 50 000 лв. и забрана за излизане в чужбина
GPS система ще определя маршрута на изпитите на кандидат-шофьорите
GPS система ще определя маршрута на изпитите на кандидат-шофьоритеЯндекс.Метрика