Показали на депутати филм как цистерни с гориво пресичат страната, но системата на митниците не ги засича

19.01.2018 г. 08:57:16 ч.
/
Показали на депутати филм как цистерни с гориво пресичат страната, но системата на митниците не ги засича
Филм, на който се вижда как цистерни с гориво прекосяват почти цялата страна, но без те да са отчетени в Българската акцизна централизирана система (БАЦИС), е бил показан на депутатите от комисията за борба с контрабандата. Това е станало на заседание на комисията на 16 ноември 2017 г. Тогава в присъствието на главния прокурор Сотир Цацаров е бил разглеждан докладът на ДАНС за открити слабости в митническата система, който и БСП, и ГЕРБ настояват да бъде разсекретен. Фимът е бил част от въпросния документ.
Горивото било докарвано с танкери на митнически складове по река Дунав или Черно море. Общо такива в България има осем и за тях няма изискване за измервателни уреди, както е при данъчните складове. Щом в митнически склад пристигне акцизна стока, се вика митничар, който да я провери.
Доставените горива са товарени на цистерни и след това са транспортирани до данъчни складове във вътрешността на страната. На съответните дати, в които са ставали доставките, обаче се оказало, че няма регистрирани такива превози в БАЦИС, въпреки че тя трябва да отчита всяко движение на акцизни стоки. Именно това е основният извод в доклада на ДАНС - че данните в системата на митниците може да бъдат манипулирани. Както “24 часа” писа, спецслужбите са установили международна хакерска група, създала специален софтуер, с който е пробивала БАЦИС. При хакването на системата, което е траело от 15 мин до няколко часа, са извършвани нерегламентиран транзит и контрабанда на акцизни стоки.
Установено било, че броят на липсващите или манипулираните записи е над 300 000. Щетите само за 2015 г. са за пропуснати приходи от акцизи за 10 млн. лв. В момента се разследват щетите за 2016 и 2017 г., които се очаква да бъдат по-големи. Под подозрение са 65 фирми, повечето от които кухи.
В доклада на ДАНС се посочва, че има големи пропуски при търговията с горива и постъпленията от акциз и ДДС от тях.
В доклада са описани схеми за укриване на ДДС с участието на лицензиран складодържател, който има реална дейност, фирми буфери и компания получател, която има бензиностанции. Посочва се, че неплащането на ДДС позволява намаляване на цената за крайния потребител, а печалбата идвала от големия оборот. Тъй като според експертите тези схеми изисквали покровителство от високо ниво, било търсено съучастие на митнически служители до равнище зам.-директор на агенцията към хакерските намеси в БАЦИС.
В доклада се допуска, че е създадена цяла система, с която да се манипулира информацията от системата към централата на митниците в София, както и специално техническо оборудване за манипулиране на данните от измерителните уреди в данъчен склад, проверено от МВР.
На секретното заседание на комисията е станало ясно, че вносно гориво е претоварвано в цистерни с двойно оборудване и е поемало към различни точки на страната. Все още се чака отговор от партньорски служби за произхода и пътя на това гориво. Имало оперативни данни, че част от горивата е трябвало да стигнат до данъчен склад в Нови Искър.
Допусканията на експертите са, че загубите за бюджета възлизат на 1 млрд. лв. годишно.
Снимка:24chasa.bg
Източник:24 часа

Коментирайте
Подобни новини
Преброяването на населението и жилищния фонд у нас ще е от 22 януари до 15 февруари 2021 г
Преброяването на населението и жилищния фонд у нас ще е от 22 януари до 15 февруари 2021 г
МОН е готово да поиска ЕК да премахне въпрос в анкета, в който за учениците има и пол "друго"
МОН е готово да поиска ЕК да премахне въпрос в анкета, в който за учениците има и пол "друго"
Как ще бъде избрана новата ЦИК
Как ще бъде избрана новата ЦИК
Станишев към левите лидери: Ще дадем Нов социален договор на Европа
Станишев към левите лидери: Ще дадем Нов социален договор на ЕвропаЯндекс.Метрика