Португалски учени доказаха, че дузпите не са късмет

16.07.2017 г. 15:29:14 ч.
/
Португалски учени доказаха, че дузпите не са късмет
Дузпите са лотария, сме свикнали да чуваме всеки път, когато се стигне до изпълнение на 11-метрови удари. Да, ама не! Португалски учени доказаха, че дузпите са наука, която може да донесе на отбор между три и 12 точки на сезон.
Сънародниците на Кристиано Роналдо са стигнали до извода, че нападателят на "Реал" (Мадрид) има само 58% шанс да вкара, ако бие в средата на вратата.
Ако обаче Роналдо изпълни дузпата вляво шансовете скачат до 85%, а вдясно – до 89.
Португалските учени твърдят, че имат по-добра база от данни от всички клубове в света, защото изследват моментната форма на играчите, последните им изпълнени дузпи и обстоятелствата в мача.
"Ако отборът изостава, е много малко вероятно един играч да изпълни дузпа по различен начин от обичайния за него", пише в изследването.
Според координатора на проекта Александър Реал те могат да предоставят на клубовете да спечелят между три и 12 точки на сезон, което е достатъчно да направи разлика с най-близките съперници.
Жоао Фиальо, професор по математика от Американския университет в Кувейт и член на екипа, например е предвидил изпълнението на Артуро Видал срещу Португалия в Купата на конфедерациите.
"Когато Видал изпусне, следващия път той винаги стреля в свое ляво. Той пропусна срещу "Реал" в Шампионската лига, но в Купата на конфедерациите вкара на Португалия точно по този начин", коментира Фиальо.
Изследването разглежда детайлно и представянето на вратарите. Така например става ясно, че ако футболист стреля в левия ъгъл на немския вратар Марк-Андре тер Щеген, той има голям шанс дузпата да бъде спасена.
Екипът разкрива, че ще продава своя продукт на един клуб от първенство на базата на ексклузивни права.
"Един много важен треньор вече се свърза с нас, но не искаме да разкриваме неговото име, преди да има нещо официално", коментира Реал.
 
Снимка:www.dnevnik.bg
Източник:Dnevnik.bg

Коментирайте
Подобни новини
Швеция подготвя гражданите си как да реагират при руска военна агресия
Швеция подготвя гражданите си как да реагират при руска военна агресия
Консерваторите в Южна Корея бесни на договорката с Пхенян за игрите
Консерваторите в Южна Корея бесни на договорката с Пхенян за игрите
Летище "Схипхол" отмени стотици полети заради силна буря
Летище "Схипхол" отмени стотици полети заради силна буря
"Гугъл" спира временно родителския контрол в "Гугъл Хром"
"Гугъл" спира временно родителския контрол в "Гугъл Хром"Яндекс.Метрика