Правната комисия възложи на ЦИК да купи или наеме машините за гласуване

15.09.2020 г. 16:41:58 ч.
/
Правната комисия възложи на ЦИК да купи или наеме машините за гласуване
Мнозинството в правната парламентарна комисия възложи на Централната избирателна комисия да купи или да наеме машините за гласуване.
Комисията обсъжда днес на второ четене промените в Изборния кодекс.
Заради ангажимента ЦИК да осигурява машините през предстоящите избори, председателката на комисията Стефка Стоева подаде оставка, като каза, че това не трябва да бъде ангажимент на Комисията. Въпреки това, мнозинството остана твърдо зад своето разбиране, че това трябва да бъде правомощие на Комисията.
Въпреки че преди година депутатите бяха решили на следващите парламентарни избори да се гласува само с машини в секциите с над 300 души, сега депутатите върнаха и хартиената алтернатива за гражданите, а темата вдигна градуса, защото привърженици на машинното гласуване се оказаха само депутатите на БСП.
Затова и на техните настойчиви аргументи в подкрепа на машините, от ГЕРБ попитаха защо през изминалия съвсем наскоро пряк партиен избор в БСП избирателите на социалистите са избрали хартиен вариант за гласуване..


"Правим го и заради това", обърна се към Крум Зарков от БСП Александър Иванов от ГЕРБ.


Предложенията на ГЕРБ за нови правила за избор на Велико народно събрание не събраха мнозинство при обсъждането на вторo четене на промените в Изборния кодекс.
Срещу тях гласуваха БСП, ДПС И "Обединените патриоти".С различни мотиви - БСП и ДПС, защото смятат, че не трябва да се свиква Велико народно събрание, тъй като то не може да реши нито един от проблемите, които в момента занимават държавата, а "Обединените патриоти", защото са против предлаганата смесена изборна система 200 мажоритарни и 200 пропорционални депутати, която, според коалиционен партньор на ГЕРБ, ще ощети малките партии.
Източник:БНР

Коментирайте
Подобни новини
БСП избра Националния си съвет
БСП избра Националния си съвет
Частични местни избори за кметове на кметства в 13 области
Частични местни избори за кметове на кметства в 13 области
Официално учредяват партията на Цветанов
Официално учредяват партията на Цветанов
Двама младежи загинаха при челен удар на кола в дърво
Двама младежи загинаха при челен удар на кола в дървоЯндекс.Метрика