Начало >Добруджа >Общество

Празничният 3-и март в Добрич

02.03.2019 г. 17:25:03 ч.
/
Празничният 3-и март в Добрич
Един по различен прочит на националния празник на България 3 март са замислили през тази година от Община Добрич. След панихидата в храм „Св. Георги“ в памет на загиналите за Освобождението на България, която започва в 9.30 часа, в 10.00 ще тръгне празнично шествие към мемориалния комплекс Хан Аспарух.
Шествието е наречено „Първите“, защото ще бъде предвождано от портретите на 11 видни възрожденци, поставили началото и участвали в борбите на народа ни за новобългарска просвета, църковна независимост и национално освобождение: Паисий Хилендарски, Софроний Врачански, д-р Петър Берон,  Васил Априлов, Иларион Макариополски, Неофит Бозвели, Екзарх Антим І, Г. С. Раковски, В. Левски, Л. Каравелов, Хр. Ботев, както и на онези българи, които са свързали своето име с освободителните борби на Добрич и Добруджа и чиито снимки са налични към момента в архивните фондове - Иван Кършовски, Анастасия Димитрова, Иван хаджи Вълков, Кръстю Мирски, Стефан Караджа и Стефан Баев. Идеята е, шествието да стане традиционно, а към плеядата личности всяка година да бъдат добавяни нови имена. Тази година портретите ще носят ученици от  СУ „П. Р. Славейков“. 
В 10.30 часа на Мемориалния комплекс „Хан Аспарух“ ще започне тържествен ритуал с отдаване на военни почести на всички знайни и незнайни герои, отдали живота си за нашето Освобождение.
За празничната атмосфера ще допринесе и празничен концерт на ПФА „Добруджа“ от 12.00 часа на Площад „Свобода“.
За всички добричлии и за гостите на града са организирани от 9.00 до 17.00 часа Дни на отворените врати в Музея в Градски парк „Свети Георги“ и Военно гробище музей.
Посетители ще посреща от 11.00 до 17.00 часа и Художествената Галерия.
През целия ден ще бъдат поднасяни цветя на паметниците на видни дейци за Освобождението на България. 

 

Коментирайте
Подобни новини
Смениха областния управител на Добрич
Смениха областния управител на Добрич
Орлето Илия от с. Александрия се завърна на родна земя
Орлето Илия от с. Александрия се завърна на родна земя
ЦИК изтегли номерата на партиите и коалициите в бюлетините за вота 2 в 1
ЦИК изтегли номерата на партиите и коалициите в бюлетините за вота 2 в 1
 Мая Димитрова: Промяна в България може да настъпи само при висока избирателна активност  (ВИДЕО)
Мая Димитрова: Промяна в България може да настъпи само при висока избирателна активност (ВИДЕО)



Яндекс.Метрика