Начало >Добруджа >Криминални

Предават на съд четирима за кражба на 88 пчелни кошера в Тошевско за над 20 000 лева

13.02.2018 г. 15:30:06 ч.
/
Предават на съд четирима за кражба на 88 пчелни кошера  в Тошевско за над 20 000 лева
Районната прокуратура в Генерал Тошево предаде на съд четирима, извършили кражба на 88 кошера с пчелни семейства на стойност над 20 000 лева, собственост на земеделски производител. Престъплението е извършено след предварителен сговор при условията на продължавано престъпление и чрез използване на 3 превозни средства.
31-годишният Ивайло И. и 29-годишният Васил Г. са извършили престъплението в условията на опасен рецидив. За съучастника им – 37-годишния Данаил П.,деянието е при условията на повторност. Срещу Ивайло и Данаил се водят и други наказателни производства, а в момента Данаил в ареста по друго производство за държане и разпространение на наркотици. Четвъртият съучастник и инициатор за кражбата – 33-годишният Здравко Д., също като останалите е осъждан.
На 18 март 2014 г. вечерта четиримата подсъдими отишли с три автомобила в имота на земеделския производител в добричкото село Калина. Там се намирал пчелин с 230 пчелни кошера. Целта била да откраднат кошерите, които впоследствие да продадат. След като разбили катинара, подсъдимите влезли с двата микробуса в двора и натоварили общо 56 кошера.
Здравко Д.познавал човек от Варна, на когото щели да ги продадат заедно с пчелните семейства срещу 100 лева на кошер. На купувача било обяснено, че  кошерите се продават, тъй като дядото на един от подсъдимите починал и нямало кой да се грижи за тях. По уговорка с купувача кошерите трябвало да бъдат доставени до силистренското село Главан.
Там подсъдимите разтоварили откраднатото, а купувачът им платил 5600 лева. Мъжете се върнали обратно в село Калина и натоварили още 32 кошера. На повторното отиване към село Главан след полунощ джипът на подсъдимия Данаил П. бил засечен от полицейски пост, от който успял да избяга с висока скорост.
Малко по-късно полицейските служители забелязали два микробуса, които не спрели на подадения от тях сигнал. След преследване, в което микробусът, управляван от подсъдимия Ивайло И. засякъл пътя на полицейската кола и едва не го ударил, подсъдимият изгубил контрол и се спрял в пътната канавка.  Ивайло и Здравко успели да избягат през нивите. При проверка полицейските служители установили, че в микробуса има 32 кошера. По регистрационните табели на кошерите бил открит собственикът на пчелина и установено, че те са откраднати.
Разследването по досъдебното производство било спирано веднъж, след като  Васил Г. успява да се укрие след изменение на мярката му за неотклонение от задържане под стража в парична гаранция. С писмо от март 2016 г. на Дирекцията за международно оперативно издирване прокуратурата била уведомена, че обявеният за издирване Васил е осъден в Страсбург за измами с кредитни карти и изтърпява присъда във френски затвор. След изтърпяването й с Европейска заповед за арест Васил е предаден на българските съдебни власти на 30 ноември 2016 г. и разследването е възобновено.
Предстои делото срещу четиримата подсъдими да бъде насрочено за разглеждане в Районния съд в Генерал Тошево. 

Коментирайте
Подобни новини
Окръжен съд - Добрич остави в ареста мъж, обвинен за помагачество при държането на 4 кг кокаин
Окръжен съд - Добрич остави в ареста мъж, обвинен за помагачество при държането на 4 кг кокаин
19-годишен младеж от Добрич е загинал след удар в дърво по пътя за Варна
19-годишен младеж от Добрич е загинал след удар в дърво по пътя за Варна
Започна дело срещу кмета на Шабла, обвинен за неправомерно усвоени евросредства по проект
Започна дело срещу кмета на Шабла, обвинен за неправомерно усвоени евросредства по проект
Утре в Окръжен съд - Добрич е насрочено разпоредително заседание по делото срещу кмета на Шабла
Утре в Окръжен съд - Добрич е насрочено разпоредително заседание по делото срещу кмета на ШаблаЯндекс.Метрика